Deli

Dve novi raziskavi sta pokazali, da naše trenutno počutje vpliva na to, kako doživljamo določeno situacijo oz. to, kar vidimo. Tako so udeleženci videli nevtralen obraz kot smehljajoč se, ko so bili v dobrem razpoloženju.

Raziskovalka Erika Siegel s kalifornijske univerze je povedala: “Nikakor zgolj pasivno ne zaznavamo informacij in nato na njih reagiramo – ustvarimo percepcijo sveta na podlagi našega trenutnega počutja, kot arhitekti naših izkušenj. Naše počutje ima velik vpliv na naše izkušnje, doživljanje sveta. Tako ga dojemamo drugače, ko smo v dobrem razpoloženju kot ko smo v slabem.”

Tako na podlagi svojega počutja nezavedno določamo, ali je nekdo simpatičen ali ne; ali je vreden zaupanja ali ne; ali je zanesljiv ali ne. Raziskave so že večkrat pokazale, da naj bi imela negativna občutja večji vpliv na naše vedenje in odločitve.

Naša presoja tako ni nujno objektivna, saj temelji na našem trenutnem počutju; preteklih izkušnjah in tem, kaj se nam dogaja v življenju – ali predvsem pozitivno ali negativno. Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji Psychological Science.

PREBERITE TUDI: Spremenite le 1% svojega dneva in naredite VELIKO razliko

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here