… ugotovili, da ima na to, kako vestno posegamo po zdravilih oz. upoštevamo zdravnikova navodila, vpliv naša osebnost.

Raziskava je bila opravljena na 749 ljudeh s kroničnimi boleznimi, ki so izpolnili vprašalnik o svojem vedenju oz. ravnanju, kar se tiče jemanja zdravil, torej ali jemljejo zdravila po zdravnikovih navodilih. Z drugim vprašalnikom (Five Factor Inventory (NEO-FFI)) pa so ugotovili njihove osebnosti, ki so lahko nevrotična (nagnjena k negativnim občutkom), ekstrovertirana, odprta za nove izkušnje, prilagodljiva ter skrbna oz. organizirana.

Ugotovili so, da so osebe, ki so bile zelo organizirane, skrbno sledile zdravnikovim navodilom. A te osebe so lahko imele tudi značilnosti nevrotičnosti in so bile anksiozne, kar je imelo negativen vpliv na jemanje zdravil. Podobno so ugotovili za prilagodljivo osebnost, ki je pozitivno vplivala na jemanje zdravil, kot je bilo pacientu svetovano. A če je bila oseba bolj prilagodljiva, je bila pogosto manj vestna in organizirana, kar je imelo negativen vpliv na jemanje zdravil.

Rezultati raziskave so tako pokazali, da sta obe osebnosti lahko nagnjeni k slabemu sledenju zdravnikovih navodil.

Končna ugotovitev raziskovalcev je bilo, da se ljudje, ki so bolj vestni in organizirani, načeloma bolj držijo navodil zdravnika, a da oba tipa osebnosti potrebujeta svojstven pristop in izobraževanje ter podporo, kar se tiče rednega jemanja zdravil. Tako je treba za kar najboljše rezultate pri zdravljenju oz. lajšanju simptomov kroničnih bolezni upoštevati prevladujoče osebnostne značilnosti ter temu prilagoditi osveščanje in podporo. Posledično se bodo pacienti bolj zavedali pomembnosti rednega jemanja zdravil in svoje odgovornosti pri tem.

sciencedaily.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj