… in sovraštvo usmerjajo proti ženskam, ki so jim všeč in jih spolno privlačijo. Tako heteroseksualne ženske nosijo velik del bremena sovraštva teh moških, medtem ko hetero in gej moški ter ženske v njih vzbujajo manj intenzivne občutke in reakcije, pravi psiholog dr. Scott Keiller z univerze Kent State. Verjetno je tako zaradi neponovljivega ženskega potenciala spodbujati ali zavirati moški narcisizem, imajo pa tudi ključno vlogo pri moških spolnih užitkih, patriarhalni moči in statusu.

Dosedanje raziskave so pokazale, da imajo narcisoidni ljudje nizko stopnjo empatije, občutke, da jim stvari pripadajo ter da so oropani 'zasluženega' občudovanja in hvaležnosti, kar jih dela bolj agresivne in nagnjene k maščevanju.  Raziskava dr. Keillerja je hotela ugotoviti, ali je sovražnost moških usmerjena proti heteroseksualnim ženskam, moškim ali gejevskim ženskam oz. moškim v enaki meri in na enak način. Vsaka skupina namreč predstavlja drugačno kombinacijo zaznane skladnosti tradicionalnih vlog spolov na eni in potenciala hvaležnosti heteroseksualnemu moškemu na drugi strani.

Dr. Keiller je ugotovil, da je moški narcisizem močno povezan s sovražnostjo do heteroseksualnih žensk – bolj kot katerokoli drugo skupino. Pravzaprav so ugotovili celo, da je moški narcisizem pozitivno povezan s pozitivnimi občutki napram lezbijkam in nepovezan z gejevskimi moškimi – ni pa povezan z večjim sprejemanjem homoseksualnosti na splošno. Po mnenju avtorja ti rezultati nakazujejo, da narcisoidni moški verjamejo, da bi morala biti heteroseksualna razmerja patriarhalna in ne egalitarna.

Dr. Keiller je zaključil: "Ta raziskava kaže, da je narcisizem heteroseksualnih moških povezan z odporom in jezo proti heteroseksualnim ženskam bolj kot proti vsem ostalim skupinam. Čeprav želijo narcisi ohraniti občutke superiornosti in moči napram vsem ljudem, so še zlasti usmerjeni proti podrejanju hetero žensk. Rezultati kažejo, da je narcistična sovražnost bolj povezana s potencialom skupine, da zagotovi ali odreče hvaležnost kot pa ideologijo o spolni usmerjenosti skupine ali družbenimi vlogami spolov."
Ugotovitve dr. Keillerja so bile objavljene v strokovni reviji Sex Roles.

Foto: businesstech.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj