Če dobro spimo, se zbudimo zadovoljni in spočiti. Vendar hiter življenjski tempo, ogromno aktivnosti ter polna glava nemirnih misli in skrbi pripeljejo do vse pogostejših težav s spanjem. Ste tudi vi med tistimi, ki dolge ure nemo gledate v strop, štejete ovce in se premetavate?

Spanec postaja z leti vse krajši in rahlejši, kar je naraven proces, ki odraža spremembe v osrednjem živčevju ter v ostalih organskih sistemih. Ob hitrem življenjskem ritmu pogosto pozabimo na zdravo življenje in tudi na zdravo spanje, ki postaja luksuz in ne nuja.

Nespečnost je pogostejša težava, kot si lahko mislimo, saj podatki kažejo, da več kot 30 % odraslih trpi za nespečnostjo. Pri ženskah je ta problem dvakrat pogostejši kot pri moških. Raziskave kažejo, da nespečnost v 90 % muči tudi tiste, ki imajo katerokoli obliko depresije.

Kronična neprespanost ima namreč zelo hude posledice na naše zdravje, počutje in funkcioniranje, saj vodi v kronično utrujenost in izčrpanost, depresijo, anksioznost, razdražljivost, slabšo produktivnost, večjo možnost za napake pri delu in prometne nezgode, upad kognitivne funkcije, slabšo koncentracijo in spomin, bolezni srca, diabetes ter mnoge druge resne zdravstvene težave.

Vzroki za nespečnost

Vzroki so velikokrat povezani z našim počutjem in tako imajo razne spremembe v našem življenju, kot na primer hormonske spremembe, zdravstveno stanje, stres, skrbi ali okoljski dejavniki velik vpliv na nespečnost. Težje zaspimo tudi ob spremembi letnega časa, na potovanjih in ob spremembi časovnega pasu. Kadar težave trajajo več kot 30 dni lahko govorimo o kronični nespečnosti.

Nespečnost pomeni, da težko zaspimo in težko ostanemo v spanju. To vodi v slabo kvaliteto spanca in zjutraj smo nenaspani. O nespečnosti govorimo, če imate naslednje težave:

 • ležite dolgo časa v postelji in nikakor ne morete zaspati,
 • spite le v kratkih intervalih in se spet zbudite,
 • ste večino noči zbujeni,
 • se počutite, kot da celo noč niste zatisnili očesa,
 • se prezgodaj zbudite in ne morete zaspati nazaj.

Naravne metode proti nespečnosti

Ko se spopadamo z nespečnostjo, nam zdravniki pogosto predpišejo ustrezne tablete, vendar poznamo veliko naravnih mehanizmov, ki lajšajo spanec. Le-te so zdrave, naravne in imajo učinkovite posledice tudi na druge tegobe v našem življenju:

Sprememba življenjskega sloga; uredite si spalni prostor, veliko se gibajte na soncu in na svežem zraku, izogibajte se popoldanskemu in večernemu dremežu.

Prehrambene navade

 • pred spanjem se izogibajte preobilnim obrokom in napitkom s kofeinom;
 • zadnji večji obrok naj bo vsaj 4 do 5 ur pred spanjem;
 • pol ure pred spanjem popijte skodelico čaja iz šentjanževke (vendar ne, če ste KS 0), cvetov lipe, pasijonke, koprive ali hmelja. Pri nespečnosti zaradi živčne napetosti poskusite s čajem iz verbene, čeladnice ali rumene vrtne koprive.
 • toplo mleko; že naše babice so govorile, da mleko pred spanjem pomirja. Še posebej mandljevo mleko, ki je odličen vir kalcija.
 • prigrizek; vsebuje naj kombinacijo beljakovin in ogljikovih hidratov (žlica arašidovega masla, kreker s sirom).

Prehranska dopolnila

 • 5-HTP; 5-hidroksitriptofan ali skrajšano 5-HTP je naravna aminokislina, ki sodeluje pri nastajanju serotonina in melatonina in jo najdemo v semenih afriške rastline Griffonia Simplicifolia. 5-HTP je popolnoma zeliščna formula, ki ne vsebuje nobenih kemičnih spojin in ni zdravilo na recept. Uporabljamo jo zaradi njenega izjemnega antidepresivnega delovanja, zmanjševanja apetita in tudi kot izjemno kot pomoč pri spanju. V primeru, da jemljete kakšna zdravila na recept, imate zdravstvene težave, ste noseči ali še dojite, se pred prvo uporabo posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
 • Magnezij; igra ključno vlogo pri uravnavanju spanja (zaužijete ga lahko v obliki prehranskega dopolnila, priporočamo obliko magnezijev citrat, ali v obliki živil, ki vsebujejo magnezij; zelena, listnata zelenjava, pšenični kalčki, bučna semena in mandlji).
 • baldrijan, hmelj, melisa, meta, zdravilna pasijonka.

Joga, meditacija; joga je najstarejši sistem človeškega razvoja, ki obsega telo, um in duha. Za nekoga pomeni zdravo telo, za drugega umirjene misli, vitalnost in notranjo lepoto. Meditacija pa je najbolj prefinjena praksa joge. Ob jogi in meditaciji se popolnoma sprostimo, umirimo svoje misli in se posvečamo lastnim občutkom. To nam pomaga, da zvečer veliko bolj brezskrbno ležemo k počitku.

Topla kopel, sproščujoča glasba vam lahko pomagajo pri sproščanju, sploh v kombinaciji z ostalimi naštetimi nasveti.

V kolikor je nespečnost zelo huda in dolgotrajna in vam vse naštete metode ne pomagajo, vam priporočamo, da se obrnete na svojega zdravnika.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj