Je pa res, da so vse napake izredno boleče, neprijetne, drage ali imajo kak drugačen negativen pomen. Izogibanje napakam pa nas včasih "stane" več živcev in časa, kot pa je vse skupaj sploh vredno, saj zahteva močan napor, rezultati pa so vse prej kot zagotovljeni. Kar pa je voda na mlin za vse, ki ne želijo početi prav ničesar. Pravijo: "Kdor dela, dela napake. Kdor ne dela nič, ne dela napak in napreduje." Če na vso stvar gledamo le z ene strani, bi jo lahko vzeli za svojo. Res pa je, da je recept za uspešno kariero drugačen. Na takšen način je uspelo le malo posameznikov. Pa še na tistih leži senca dvoma …

Spoznati napake.

Čeprav nikoli ne bomo dosegli življenja brez napak, jih ne smemo vzeti kot nekaj samoumevnega in malenkostnega. Kajti tisti, ki dela napake, vedno nekoga jezi. To so lahko drugi, še najbolj pa smo ponavadi jezni sami nase. Prav zato se je potrebno potruditi in delati čim manj napak. Obstaja kar nekaj metod za izogibanje napakam. Pred začetkom vsakega dela je potrebno poiskati možne vzroke napak ter jih kar se da omejiti.

Kontrola.

Čeprav vprašanja izkušenejšim kolegom včasih zahtevajo precej poguma, je verjetnost za nekaj dobrih, uporabnih nasvetov zelo velika. Le kaj lahko gre narobe? Katere so najšibkejše točke? Katere pomembne podrobnosti smo spregledali? Kdo se lahko izkaže za nezanesljivega? Odgovori na ta vprašanja so lahko izhodišče za oblikovanje kontrolnega seznama, ki bo prav gotovo občutno zmanjšal število napak.

Prikrite napake.

Niso pa vse napake vidne. Velikokrat je potrebno iskati stvari, ki so prikrite. Čeprav ste že večkrat pregledati vsa poročila, kalkulacije, ponudbe, scenarije poteka in kontrolne sezname, pa se ne morete izogniti sistematičnemu preverjanju podrobnosti, ki jih na prvi pogled ni opaziti in ki tam nimajo kaj iskati. Na primer, lahko se zgodi, da ste do zadnje podrobnosti načrtovali obisk sejma, a se nihče ni spomnil, da bi ga zavarovali. Kaj takega pa vas lahko stane kar veliko …

Omejevanje škode

Postanejo pa napake največkrat problematične takrat, ko jih opazijo tudi drugi. Preverjanje morebitnih napak, ki ste jih že storili, a jih je mogoče še popraviti ali pa omejiti njihovo škodo, tako nikakor ni izguba časa. Sploh če to uspe, še preden jih opazijo nadrejeni, stranke in partnerji. Še enkrat preverite popravljeno ali pa kontrolo zaupajte nekomu, ki mu zaupate. Včasih je to mnogo učinkoviteje. Več kot je napak, ki vam jih uspe najti, večja je verjetnost, da je skritih še mnogo. Tega se morajo zavedati še posebej tisti, ki jih zagrabi panika že po prvih napakah, ki jih najdejo. Seveda se je potrebno potruditi za popravo napak, a nikoli ne smemo izgubiti pogleda na celotno stvar. Kajti kaj hitro se lahko zgodi, da odpravimo pet napak, tri pa ostanejo skrite, dokler ni že prepozno.

Priznavanje napak

Kdor stori napako in se zaveda, da ne bo uspel uiti posledicam, nima izbire. Sprejeti mora vso odgovornost in napake priznati ter obvestiti svojo okolico. Najbolj so v takem primeru prizadeti vodje, saj morajo velikokrat prevzeti odgovornost za svoje podrejene. Napake je potrebno sporočiti čim prej, saj le tako obstaja možnost, da se omejijo njihove posledice. Priznanje pa pusti tudi povsem drugačen vtis, kot ga zapusti trepetajoče čakanje, da napake odkrijejo drugi. Ob priznanju je najbolje predlagati eno ali dve možnosti za odpravo napak. Nihče ne more trditi, da je takšno ravnanje po povzročitvi napak enostavno, saj je mnogo lažje napake prikriti in čakati, da bo kdo kaj opazil, ob tem pa se delati nedolžnega ali pa za napake obdolžiti nekoga tretjega.

Učenje na napakah

Obstajajo ljudje, ki se ob napakah opravičijo s frazo: "Žal mi je," ki je nekakšno opravičilo. A se s tem stvar ne more končati. Najpomembneje je napake popraviti in se iz njih kaj naučiti. Se jih v drugem primeru uspešno izogniti. Tisti, ki se temu izogibajo ter povsem neobremenjeno ponavljajo podobne napake, nimajo nobene možnosti za napredovanje ali za naziv sodelavec oz. sodelavka meseca.

7 zlatih pravil: nasveti za uspešno kariero

Izogibanje napakam za uspešno kariero ni dovolj. Potrebovali boste še kaj več. Ponujamo vam sedem zlatih pravil, ki se jih morate držati. Ne bo vam žal. Menimo, da vam bo uspelo.

Pravilo št. 1: Vedno razmišljajte pozitivno

Na karierni lestvici lahko ob napredovanjih pričakujete tudi zastoje in nazadovanja. Svetujemo vam, da kljub temu v prihodnost gledate vedno pozitivno in nikoli ne vržete puške v koruzo. Uspeh "čez noč" se gradi 10 let. Nikoli pa ne veste, kako blizu uspeha ste …

Pravilo št. 2: Ukvarjajte se s športom

Pregovor: "Zdrav duh v zdravem telesu!" je vsesplošno poznan. Če ste in boste v dobri fizični pripravljenosti, vam bo opravljanje vsakršnega dela lažje. Fizično in tudi psihično.

Pravilo št. 3: Naj vas vedno vodi resnica

Vedno bodite pošteni do sebe in do drugih. Tako se boste izognili velikim razočaranjem.  Na kariero vedno glejte pozitivno, vendar ostanite na realnih tleh. Ne pričakujte preveč in prehitro. Lahko se vam maščuje.

Pravilo št. 4: Ostanite to, kar ste

Vedno se pokažite točno takšni, kot ste, pa naj bo to v zasebnem ali poklicnem življenju. Poskus pretvarjanja pred drugimi se vam lahko kaj hitro maščuje. V najslabšem primeru lahko izgubite zaupanje svojih kolegov.

Pravilo št. 5: Priznajte napake in se iz njih kaj naučite

Na svetu ni človeka, ki ne bi delal napak. Pomembno je, da jih priznamo ter se iz njih nekaj naučimo in jih ne ponavljamo. Strokovnjaki pravijo, da se vsakemu odpusti napaka; ponovljena napaka pa te lahko stane službe, saj se iz nje nisi ničesar naučil. To pa je nedopustno.

Pravilo št. 6: Svoje cilje ohranite vedno na vidiku

Ob napakah in zastojih v karieri nikoli ne smete pozabiti na svoje glavne cilji, četudi so še tako ambiciozni in s takratne perspektive še tako oddaljeni. Z močno voljo lahko dosežete več, kot pa sami menite, da ste sposobni. Vedno sanjajte. Kako naj se vam sanje uresničijo, če jih nimate.

Pravilo št. 7: Delajte na sebi

Ne glede na to, kakšno diplomo imate v žepu, vedno iščite novo znanje in širjenje horizontov. Dandanes znanje zastara izredno hitro. Novo znanje, ki ga boste pridobili, bo povečalo vašo vrednost v očeh drugih in povečalo vašo samozavest.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj