Ste že kdaj pomislile, da so vas že ob rojstvu ozaljšali z nakitom? Sicer je bil iz plastike, pa vendar je prva zapestnica že kraljevala na vašem majhnem zapestju. Kasneje se je nakit priplazil v vaše življenje bolj in bolj, vse do vsakodnevnega nošenja, brez katerega ne znamo več živeti.

nakit7

Že v času, ko se božič še ni praznoval, so Egipčani uporabljali nakit ne le v vsakodnevnem življenju, temveč je imel veliko vlogo tudi pri posmrtnem življenju pokojnika in se ohranil vse do danes v raznovrstnih oblikah. Nakit kupujejo sorodniki komaj rojenemu otroku za krstne obrede, kasneje za različne osebne praznike in praznovanja, vendar je za vsako žensko lastno nakupovanje nakita posebna radost.

Uhani

Vsakega človeka pogledamo najprej v obraz in uhani so prav takšnega pomena kot urejeni lasje in primerno naličen obraz. Gotovo uhane izbiramo glede na obleko in priložnost. Za vsakodnevno uporabo so primerni majhni uhani iz zlata in srebra, ki jih lahko nosite daljše časovno obdobje. Večji primerki ustrezajo višjim ženskam z manj nakita okrog vratu ali pa ogrlico nasploh izpustite. Več lukenj v enem ušesu ni za dame. Kombiniranje oblik uhana z vašim obrazom:

  • oblika srca: ženske z majhnim obrazom se izogibajte velikim uhanom;
  • okrogel obraz: primerni so daljši, okrogli uhani;
  • ovalen obraz: mehke oblike, ki spominjajo na solze, in ovalni uhani;
  • oglat obraz: uhan naj ne poudari čeljustne kosti;
  • ozek in podolgovat: izogibajte se visečih in koničastih uhanov.

Prstani

Pri ženskah imajo estetski in simbolični pomen. Poročni in zaročni prstan ostaja na rokah večno ali si tako vsaj želimo, zato izbirajte preproste oblike, ki so čim manj moteče pri delu. Sicer pa si pred nakupom ogledamo svoje prste in v primeru majhnih in odebeljenih zaradi estetskega vidika izberemo tanjše prstane, v nasprotnem pa se poigramo z domišljijo. Vendar bodite pozorni, da ne nadenete hkrati vseh primerkov, ki jih premorete doma, saj boste podobne čarovniški maski. Večji prstani, ki se razlikujejo po barvah in oblikah in jih kombinirate z obleko, naj bodo v omejeni količini, kar pomeni le en na vsaki roki.

Ogrlice

Pri odprtih izrezih si nadenite vidnejše ogrlice, ki naj bodo barvno usklajene z obleko.  Temnejša oblačila lahko poživite z vidnejšo in barvitejšo ogrlico. Pri nižji vratovih izbirajte tanjše in daljše ogrlice, ki vrat optično podaljšajo.

nakit4

4 KOMENTARJI

  1. Petra, spet krasen članek, ki sem ga z velikim veseljem potrebovala. Si mi uspela prebudit lušte po kakšnem novem kosu, čeprav ne potrebujem nobenega.No, enega kosa se ne bi branila 😉

  2. Petra, ponovno navdušena nad tvojim člankom in predvsem idejami, ki ti jih za članke nikoli ne zmanjka. bravo. sicer pa si me spomnila na mojo veliko željo že od nekdaj – resnično markanten cocktail ring. problem je v tem, da so mi všeč le taki, ki so za velike in bogate 😉 enako velja za charm bracelet, ki je (in verjetno nekaj časa tudi še bo ;)) na WL.

  3. Super članek, jaz imam grozno rada nakit, sploh uhane in zapestnice, ogrlice sicer malo manj, a jih vseeno nosim! Se strinjam tudi s prijatelji diamanti, čeprav sama hkrati tudi verjamem, da diamanti prinašajo nesrečo.
    Jaz bi rada brala še kak tvoj članek o perlah!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj