… in drugih mobilnih naprav koristne prednosti, s katerimi se izognejo določenim težavam. Ugotovitve so bile dokazane na proučevanju več kot tisoč naključno izbranih gospodinjstev v Veliki Britaniji, kjer so med leti 2008 in 2011 opravljali redne intervjuje z več kot 200 najstniki. Medtem ko študija odraža visoko stopnjo anksioznosti staršev, ki jih skrbi, da imajo socialna omrežja in splošna uporaba spleta slab vpliv na njihove otroke, raziskava na Univerzi v Oxfordu ugotavlja, da obstajajo znatne prednosti izobraževanja pri tistih najstnikih, ki lahko do interneta dostopajo od doma.


Foto: cbc.ca

Študija svari, da imajo najstniki, ki nimajo domačega dostopa do interneta, močan občutek 'izobraževalne prikrajšanosti'. V času študije so raziskovalci ocenili, da je bilo brez domače internetne povezave približno 10 odstotkov najstnikov. Večina teh živi v revnih gospodinjstvih. Na Uradu za nacionalno statistiko so številke v letu 2012 pokazale petodstotni padec internetnega pomanjkanja, raziskovalci pa pravijo, da je v svojih domovih brez interneta še vedno okoli 300.000 otrok (podatki so za Veliko Britanijo).

Najstniki, ki so doma brez dostopa do spleta, so v intervjujih razkrili, da se počutijo družbeno prikrajšani (saj se ne morejo družiti na socialnih omrežjih), hkrati pa tudi pouk od njih zahteva spletno raziskovanje ali pripravo.

Kaj pa kažejo splošne raziskave o odvisnosti od interneta si lahko preberete na dani povezavi.

Vir naslovne fotografije: assets.nydailynews.com

loading...


1 komentar

  1. Brez interneta danes pač ne gre. Je pa žalostno, da najstniki porabijo večino časa na internetu in postajajo odvisni od njega. V virtualnem svetu je vse mogoče..

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj