Demelzi James, stari 18 let, ki je kar pet let trpela hude bolečine v spodbnjem predelu trebušne votline, so s pomočjo pogoltnjene ka­mere v obliki kapsule v velikosti 26 mm x 11 mmm končno ugotovili njeno bolezen.

Najstnici diagnosticirana bolezen s pomočjo kamere v kapsuli

Kapsula, ki jo je zaužila, je potovala skozi njeno telo in naredila kar 50000 posnetkov njenih notranjih organov, na podlagi katerih so tako zdravniki lahko natančno videli organe, ki jih prej niso mogli. Diagnoza, ki so ji jo na podlagi preučenih posnetkov­ postavili, je Crohnova bolezen.

Najstnici diagnosticirana bolezen s pomočjo kamere v kapsuli­

Revolucionarna kamera – kapsula je vredna £400, postopek z njo pa je najbolj natančen in popolnoma neboleč. Posnetki so pokazali, kje natančno je bilo prisotno vnetje zaradi omenjene bolezni in tako so ji lahko določili tudi optimalna zdravila za njeno stanje.

Sicer je bila naprava kamera – kapsula ustvarjena za odkrivanje bolezenskih stanj kot so razni tumorji in agresivna rakava obolenja. Doslej so zdravniki lahko uporabljali le t. i. endoskope, ki pa niso mogli doseči vseh predelov v telesu, še zlasti v izredno vijugastem črevesju.
­

4 KOMENTARJI

  1. Se strinjam, markinnika. Mene so “mučili” po klasični metodi za postavitev enake diagnoze. Pa še ena pripomba: pravilen zapis je Crohnova bolezen.

  2. Res je fenomenalno :-), povrh pa je še neboleče in bolj natančno … Pregled s klasično metodo je res eno samo mučenje (vem iz lastnih izkušenj).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj