Najbolj učinkovito in dolgoročno se boste odvečnih kilogramov znebili, če boste spremenili način življenja in upoštevali preproste trike, ki najbolj pripomorejo k zmanjšanju in kasneje ohranjanju vaše telesne teže. Sliši se preprosto, kajne? Če se vse spodaj našteto navadite vpeljati v svoj vsakdan, postane zadeva res zelo preprosta.

Potrebna je vztrajnost. Seveda ne morete pričakovati, da se boste 14 dni ali celo manj trudili in si na dan vzeli pol ure za gibanje, pazili na prehrano, nato pa boste potem razočarani, ker ne bo želenih rezultatov. Še enkrat poudarjamo, da gre za spremembo načina življenja in ne za kratkotrajne diete, ki dajo hitre rezultate, potem pa vse še hitreje 'prihiti' nazaj.
 
Telo se mora najprej privaditi novega načina. Če gre za spremembo naših prehranjevalnih navad in tega, da v svoj vsakdan uvedemo gibanje, se mora telo na to najprej navaditi. Pri tem so predvsem pomembne vztrajnost, volja in trud, da lahko upoštevanje preprostih trikov prinese dolgoročni uspeh. Poskusite!
 

© Suravid | Stock Free Images
 
Pol ure gibanja na dan
Pomislite, kako malo časa je pol ure na dan, pa vam bo telo že hvaležno in vam podalo želene rezultate. To je lahko sprehod, hoja do trgovine, po stopnicah, v službo, obiskovanje skupinske vadbe, tek, telovadba doma,… Nihče ne more najti izgovora, da ne najde pol ure časa na dan. V tem se skriva skrb za zdravje, dobro počutje, ohranjanje vitalnosti in skrb za lepo postavo. Kje le dobite toliko koristnih stvari za samo pol ure?
 
Zmanjšajte količino obrokov
Če boste jedli večkrat in v manjših količinah, se boste zagotovo znebili odvečnih kilogramov. Zakaj? Ker boste spremenili svoj celoten način prehranjevanja, s tem pa se vam bo spremenil tudi metabolizem, telo bo navajeno manjše obroke brez težav prebaviti in zaloge se tako ne bodo prekomerno shranjevale. Telesno težo boste tako lahko preprosto tudi obdržali.
 
Nadzorujte zadosten vnos tekočine 
Tako kot število in količino obrokov morate nadzorovati tudi popite količine tekočine – tu štejejo voda in nesladkani zeliščni čaji. Le tako zagotovite telesu tekočino, ki jo zares potrebuje. Te naj bo vsaj dva litra dnevno, ob telesnih aktivnostih pa je potrebno to količino še povečati. Pozitivno je tudi, da bo ob dovolj zaužiti tekočini lakota manjša, znebili se boste kakšnega kilograma več, hvaležna pa vam bosta tudi koža in celotno počutje.
 
Jejte, ko ste zares lačni
Tukaj odpade vso čustveno prehranjevanje in tolažilni prigrizki, ki si jih privoščite, kadar imate slab dan. Jejte, kadar ste zares lačni in takrat ko je čas za vaš obrok (če imate na primer pet manjših obrokov). Če imate še vedno občutek, da vas napada neznosna lakota, pa ste pred kratkim ravnokar jedle, poskusite kaj popiti. Privoščite si zeliščni čaj, sadni sok, dišeč sadni čaj,…pa boste potem videli, kako je z lakoto.
 
Namesto s hrano se osrečite s koristnejšim
Obstaja dovolj drugih stvari s katerimi lahko preženete slabo voljo in te povrh vsega nič ne redijo. Velike količine čokolade in drugih prigrizkov niso opravičljiv razlog za preganjanje slabega razpoloženja. Če se na primer osrečite z gibanjem, uporabite 'paket', ki daje boljše razpoloženje, lepšo postavo, zdravje, boljšo samopodobo in lepe trenutke. Prav tako je učinek gibanja bolj dolgotrajen kot sladkanje s čokolado.
 
Ste vedeli? Čokolada ima zelo intenziven učinek, ki pa žal traja zelo kratek čas. Zato morate vendarle poiskati nekaj, kar vas bo osrečevalo dalj časa!
 
Izogibajte se odvečnim kalorijam
Sem sodi vsa hrana, ki vsebuje preveč maščob (ocvrta hrana, mastno meso,…), ogromno dodatkov (majonezni prelivi, različne kalorične omake, ketchup,…) in skrite kalorije (v sadnem soku in gaziranih pijačah, se skriva veliko kalorij, pa si morda tega sploh ne mislite). Bolje, da raje pojeste kaj manj kaloričnega in sok zamenjate z vodo ali nesladkanim čajem, ki bo telesu tudi bolj koristil.
 
Ste vedeli? Vsa hrana, ki je obogatena, je po navadi bolj okusna, a so v njej tudi skrite pasti in veliko kalorij. Sčasoma se lahko bolj pustega prehranjevanja povsem navadite, hkrati pa naredite en velik plus tudi za svoje zdravje.
 
Trudite se biti pozitivni
Se sprašujete, kako to, da nenehna dobra volja pripomore k zmanjšanju telesne teže? Če boste negativni, boste verjetno hitro rekli 'Eh, to je brez veze', 'Tega ne zmorem več', 'Že tako imam preveč drugih težav in skrbi, da bi se še s tem ukvarjal/-a',… Tako se zgodi, da obupate in se vrnete na stare poti ter ovržete uvajanje novega načina prehranjevanja. 
 
Motivirajte se
Najpomembnejša faktorja pri hujšanju sta motivacija in volja, ki pa ne moreta obstajati brez pozitivnega pogleda. Volja je najboljša pot do cilja in z nasmehom na obrazu, ga bo zagotovo lažje doseči! Predvsem pa se morate naučiti srečo iskati v drugih stvareh in trenutkih kot pa v ogromnih količinah sladkarij. 
 
Pa srečno pri uvajanju bolj zdravega in prijaznega načina prehranjevanja in življenja! 

19 KOMENTARJI

 1. Moja daleč najbolj šibka točka je gotovo potrpežljivost. Se mi hitro zazdi brezveze, če po enem mesecu ne vidim rezultati, ki sem si ga zamislila. Pa vem da je to zelo narobe. Delam predvsem na tem. In seveda čustvenem prehranejvanju, ampak to je pa že čisto druga zgodba. 🙂

 2. Uf, en mesec??? Dobra si, jaz sem bolj na en teden ;), zato pa se ne posluzujem vec kaksnih strogih diet ampak se le trudim jesti zdravo. Karkoli strogega se mi dolgorocno ne obnese. Zmernost + KS = zagotovljen uspeh. 🙂

 3. Dobri nasveti/triki. Ampak najvažnejši je tisti, ki se ga jst ne znam držat –> VZTRAJNOST. Vsega se držim kakšen teden ali dva, potem pa obupam.

 4. Mene pa trenutno muči tujina… tu je preveč prometa in onesnaženja za sprehod na delo, sveže zelenjave v restavraciji skoraj ne najdeš, večinoma gre za riž in moko, dodatkov si ne upam kupovati, ker nikoli ne veš, kaj zareš kupuješ.. no, vsaj božič bom preskočila

 5. Dober članek, vse pa je v vztrajnosti in užitku. Ne misli preveč na kalorije, nadomesti z zdravimi obroki ter zadostnim gibanjem. Sama postanem živčna in povsem brez energije, ko mi notranji glas začne prepevati, da se mi enostavno ne da. Skrb za zdravje je najpomembnejše, a žal se to zavedaš šele ko ga izgubiš. Ni vse v suhljati postavi, lepota je v fit in zdravem, močnem telesu. Veliko vode in pozitivnosti, gibanja ter zdrave prehrane pa se zna vse urediti, če ni prisotnih drugih resnih bolezni.

 6. Vse kar v tem članku piše je še kako resnično. Tudi jaz sem bila takšna, da sem se držala en čas, po parih tednih pa sem spet naložila goro sladkarij v nakupovalni voziček.

  A z 31.12.12. sem si zadala cilj, da bo s 1.1. drugače in bom vztrajala pri zdravi prehrani brez sladkarij in ostala trdna ter imela redno gibanje, sedenje pred tv-jem pa bodo zamenjali sprehodi.

  Popcorn, sicer ne vem kje v tujini si, a rešitev je, da kuhaš sama in se odrečeš prehrani v restavraciji. Za gibanje pa se vedno najde neka možnost. Če ni dobrih pogojev za sprehod, pa greš v fitness in delaš tam aerobne vaje ali pa plavanje v bazenu in podobno.

 7. ja je že res,sladkarije niso rešitev,ampak ko pa se košček čokolade stopi v ustih je občutek božanski,ne??”res pa je treba biti vztrajen,pa se čez čas vztrajnost pozna na teh….

 8. je že res tako ,da je vse v glavi. Šele ko sam spoznaš ,da moraš nekaj v življenju spremeniti ,in se zavestno odločiš, da boš to tudi storil, ti bo s pomočjo volje,motivacije in vsega kar je lepo napisano v tem članku, tudi uspelo. Meni je!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj