Dan, ki bi moral biti najlepši dan vašega življenja. A pot do tja je običajno dolga in naporna. Načrtovanje poroke je namreč opravilo, ki je nadvse prijetno, a tudi stresno. Na toliko stvari je potrebno misliti in jih načrtovati! Težava nastane, kadar bodoči ženin ne sodeluje tako zavzeto ali ima povsem drugačne načrte. Ali pa imajo drugi povsem drugačne načrte… Mati, denimo, ali tašča. Verjemite, niste edini, ki se morate boriti za svoje ideje in preprečiti vmešavanje drugih. Kako preživeti?

PREBERITE TUDI: Poročni trendi v letu 2019 (1. del)

Prepir z mamo glede tradicije

Včasih ženske niso imele razkošnih porok in zdi se, da današnje matere želijo hčeram omogočiti prav to, česar niso imele same, zato pri načrtovanju poroke hitro lahko pretiravajo. Hčerkam želijo pomagati, zato jim ‘prijazno predlagajo’ različne stvari, od izbire cvetja do tega, ali bi morala biti poroka cerkvena ali ne. Tradicija jim je namreč izjemno pomembna. In prav poročna tradicija je pogosto razlog za dinamično komunikacijo med hčerami in materami. Razlog tiči tudi v letih pričakovanj in čustvene prtljage. Dobro je, če se bodoče neveste tega zavedajo že prej. Vprašajte mamo, kako je potekalo njeno načrtovanje poroke in poroka sama, pa boste hitro prišli do odgovora, zakaj se tako vede, ko pride do načrtovanja vaše poroke.To je tudi način, da se povežeta in najdeta kompromis.

Prepir glede finančnega vložka

Bodoči mladoporočenci se pogosto prepirajo glede financ, ki so namenjene poroki. Da se temu izognete, je ključnega pomena, da že na začetku določite jasen finančni vložek in da naredite okviren finančni načrt. V kolikor se med samim načrtovanjem poroka izkaže, da bo nekaj dražje, kot sta mislila ali če se pojavijo novi, nepričakovani stroški, to rešujta skupaj. Odločitve sprejemajta skupaj in ne pozabita na kompromise. Če bodo stroške pomagali pokrivati starši, je pomembno, da se pogovorite, kaj bi radi plačali in kaj od tega pričakujejo. Če vam bodo starši pomagali finančno, se boste morda čutili dolžno, da soustvarjajo poročni dan, zato je pomembno, da te stvari razjasnite na začetku.

Prepir, ko želijo vsi načrtovati vaš poročni dan namesto vas

Vsaka bodoča nevesta se v obdobju načrtovanja znajde v trenutku, ko se vpraša: “Hej, ali ne govorimo o MOJI poroki?” Pomembno je, da se zavedate, da vam prijateljice in starši želijo pomagati in da jih pri tem včasih zanese. Vsi se namreč tako vzhičeno veselijo tega dne, poleg tega pa se načrtovanje porok in podajanje idej sliši tako razburljivo in zabavno, da bi vsi radi pristavili svoj lonček. Poskušajte jih razumeti, iz česa izhajajo. Morda se z vašo poroko tako poistovetijo, ker si želijo svojo.

To je VAŠ oz. VAJIN dan. Sprejemajte nasvete in ideje, poslušajte, nato pa se zahvalite. Na koncu dneva ste vi tisti, ki odločate.

PREBERITE TUDI: Poročna obleka: Romantični boemski slog

Prepir: Družina vaše boljše polovice vas spravlja ob pamet

Družine so si različne in vsaka dinamika družine je drugačna. Imamo različne navade, običaje, navade, tradicije, in vse to lahko botruje temu, da je predporočni stres še večji. Zmešnjava je še večja, ko ste pod pritiskom in se pojavijo čustva, kot so zavist, jeza, občutek, da niste dovolj dobri, občutek, da nekdo vdira v vaš osebni prostor.

Najpogostejši prepiri med pari, ki načrtujejo poroko, so običajno zaradi ženinove matere. Najtežje pri tem je prav nevestam, ki taščam težko postavijo meje. Kadar konflikt zajame tudi ženina, je prepir neizbežen. Kako tašči nežno postaviti meje, ne da bi jo pri tem užalili? Ko ustvarjate novo družino s svojim bodočim partnerjem, morate spoštovati tudi obstoječo dinamiko družine vašega partnerja in njihovo komunikacijo. Prav tako je to pravi čas, da določite nekaj zdravih, a ljubečih meja. Svoja pričakovanja določite že zdaj. Vzemite si čas in prostor za pogovor s taščo, še preden pride do nesporazumov.

Prepir z boljšo polovico

Seveda med poročnim načrtovanjem lahko pride tudi do prepira med bodočima mladoporočencema. Nestrinjanja so neizbežna, pomembno pa je, kako se s tem soočite. Jasna, a nežna komunikacija je ključ do uspeha.

PREBERITE TUDI: Poročni trendi v letu 2019 (2. del)

[socialpoll id=”2547802″]

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj