Verjetno ste že slišali za fraze ‘Lepa beseda lepo mesto najde’ ali ‘Brez muje se še čevelj ne obuje’. Motivacijski slogani, kot sta ta dva, so lahko v veliko pomoč, ko iščete zaposlitev in imate občutek, da ste na robu obupa in na koncu predora nikakor ne vidite luči.

nacrtovanje_iskanja_zaposlitve 

Iskalec zaposlitve mora biti pozitivno naravnan

V prvih fazah iskanja zaposlitve in vašega novega delovnega mesta boste s primernim načrtovanjem in izražanjem pozitivnih čustev naredili še kako pomembne korake. Prve faze iskanja zaposlitve so: iskanje dela, pisanje in pošiljanje prošenj, življenjepisov in soočenje s prvim zaposlitvenim intervjujem. V tujini, kjer je trg dela precej večji, so raziskovalci hitro dokazali, da so iskalci zaposlitve, ki so se zavezali, da bodo svojo naslednjo zaposlitev našli po ‘načrtu’ in dobrem planiranju aktivnosti, kot so postavljanje ciljev in razvoj, aktivno iskanje in oblikovanje svojega zaposlitvenega načrta, hitro dosegli znatno prednost pred drugimi ‘konkurenti’ na trgu, ki so le brezciljno iskali svoje novo mesto.

V kasnejših fazah, na primer na sekundarnem razgovoru in pri prejetju končne ponudbe za delo pa je pomemben pozitiven odnos. Na tem mestu lahko osebnostna karakteristika odigra najpomembnejšo vlogo. Raziskovalci v tujini so bili presenečeni ob odkritju, da so iskalci zaposlitve, ki planirajo aktivnosti in izražajo pozitivna čustva pri iskanju zaposlitve, tako energični in družabni.

Najbolj so na njih vplivale osebna disciplina in zanesljivost. Raziskave so pokazale, da so iskalci na podlagi teh dveh začeli z načrtovanjem svoje zaposlitvene poti, neposredno pa so vplivale tudi na število končnih zaposlitvenih ponudb, ki so jih prejeli.

To vsekakor pomeni, da je pomembno, da podjetje, ki razpisuje oglas, prej raziščete, poizveste, kakšno osebno iščejo, kaj od zaposlenega pričakujejo, kakšno delovno okolje je vzpostavljeno. Na Mojedelo.com še posebej izpostavljamo ravno to: pozanimajte se, kam se prijavljate.

Načrtovanje in gradnja

“Kako naj pridem na delovno mesto, ki ga želim, še posebej v tem času, času velike brezposelnosti?” Predlagamo, da iskalci zaposlitve naredijo načrt in znotraj tega nenehno ocenjujejo svoj napredek. Polet tega morajo znati pravilno odreagirati in graditi na svojem odzivu, v primeru potencialne zavrnitve.

Ampak ali bodo?

Nekateri nasveti se zdijo kot bi govorili o ‘zdravi pameti’ a na koncu se izkaže, da le niso tako samoumevni. Ljudje nimajo strategij, ne postavljajo si načrtov, ciljev in ne razmišljajo o njihovih nadaljnjih korakih. Prav tako večina nikoli ne naredi analize, ali njihov način iskanja deluje ali ne, in kako bi ga lahko izboljšali. Ne premislijo o vprašanjih kadrovikov, na katere niso znali odgovoriti.

Svoj način iskanja zaposlitve zato izboljšajte že danes! Mogoče tudi s katerim izmed zgornjih nasvetov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj