Bolj ko boste aktivni in iznajdljivi pri iskanju dela, prej ga boste našli. Katere pristope in metode lahko uporabite, da izboljšate vaše rezultate?

Dobra organizacija

Dobra organizacija je pol opravljenega dela. V beležko ali na namizni koledar si sestavite tedenski načrt, v katerega zapišite, kaj boste vsak dan naredili za pridobitev želene službe – kdaj in kako boste 'mrežili', si pripravili ustrezno dokumentacijo, kdaj boste hodili na razgovore in 'od vrat do vrat', koga boste poklicali in kje boste odkrivali priložnosti. Če želite uspeti, se morate dosledno držati zastavljenega načrta.

Potrebna dokumentacija

Preden pošljete kakšno prošnjo, morate preveriti, ali vaš življenjepis sploh 'deluje'. Dajte ga v pregled strokovnjaku, ki vas bo lahko opozoril na morebitne vsebinske, oblikovne, pravopisne in slovnične napake. Poleg tega si pripravite tudi osnutke spremnih in zahvalnih pisem, ki jih boste lahko kasneje le dopolnili in prilagodili posamezni zaposlitveni priložnosti. Redno poskrbite, da imate dovolj kopij potrdil o formalni izobrazbi, opravljenih tečajih, pisnih referencah, pridobljenih certifikatih itn., ki jih lahko prilagate pismom, dovolj kakovostnega papirja za tiskanje, pisemskih ovojnic in znamk.

Viri za spremljanje zaposlitvenih oglasov

Največ aktualnih zaposlitvenih oglasov boste dobili na spletni strani mojedelo.com. Poleg tega redno spremljajte tudi objavljene razpise delovnih mest Zavoda RS za zaposlovanje, druge dnevne in lokalne časopise, strokovne publikacije z vašega področja in aktualno ponudbo zaposlitvenih agencij.

Izpopolnjevanje vašega poklicnega profila

Medtem ko iščete zaposlitev, se izobražujte naprej, da si povečate vašo vrednost na trgu dela. Berite knjige, obiskujte tečaje (računalniške, jezikovne …), razne seminarje in krožke, da se izpopolnjujete na področjih, ki vas zanimajo oz. dodatno dopolnjujejo vašo izobrazbo. Vključite te aktivnosti v življenjepis in prilagajte potrdila o vaši udeležbi na njih, saj z njimi dajete delodajalcu vtis, da ste kljub brezposelnosti aktivna oseba. Veliko izbiro informacij o aktualnih izobraževanjih najdete na portalu portalznanja.com.

Mreženje, mreženje in še enkrat mreženje

Bolj kot oglasi vam do želene službe lahko pomagajo priti vaši znanci. Povežite se z vašimi ožjimi in daljnimi sorodniki, s prijatelji, z znanci, bivšimi profesorji, s sošolci, z bivšimi delodajalci in s sodelavci, z upravniki informacijskih centrov – skratka z vsemi, ki jih poznate. Ko določite bazo ljudi in pridobite njihove telefonske številke, se dogovorite za pogovor z njimi. Povejte jim, da iščete zaposlitev in da vas zanima, ali so kje slišali za kakšno delo in/ali poznajo koga, ki bi vam lahko pomagal. Z delodajalci lahko pridete v stik z dobro izpeljanim telefonskim pogovorom, s pomočjo katerega dobite informativni razgovor, kjer se lahko dejansko podrobneje pogovorite o vaših in njihovih potrebah. Zelo koristno je tudi navezovanje stikov z ostalimi iskalci zaposlitve, saj se lahko medsebojno podpirate in si izmenjujete koristne podatke in nasvete.

Skrb za osebni izgled

Za razgovor se primerno oblecite, bodite čisti in urejeni. Že zvečer si pripravite oblačila za naslednji dan, da boste zjutraj prihranili dragoceni čas.

Prosti čas

Obdajte se le z ljudmi, ki so pozitivni in vas spodbujajo pri vaših namerah. Vzemite si večer zase, morda si privoščite kakšen kozarec vina, sprostite se z meditativno glasbo – kar koli, da vam le pomaga pridobiti nazaj novo moč za premagovanje zaposlitvenih ovir. Če si boste redno vzeli čas za 'polnjenje baterij', boste ohranili dinamičnost in aktivnost.

Seveda lahko še naprej leta in leta spremljate razpise za delovna mesta in se zgolj prijavljate na oglase. Praksa pa medtem kaže, da si veliko delodajalcev kandidate za nove sodelavce izbere že prej, preden sploh objavijo prosto delovno mesto, saj nimajo ne želje ne časa, da bi se pogovarjali z več sto kandidati. Raje se spomnijo tistih, s katerimi so se že prej srečali, ali povprašajo prijatelje, sorodnike in znance. Bolje je torej, da sami prevzamete iniciativo in 'sprožite napad' na teritorij vaše želene službe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj