… odločili, da bodo ukinili del tekmovanja, v katerem dekleta pokažejo svoje čare in rezultate zdrave prehrane in gibanja v kopalkah. Kot razlog za to odločitev so navedli, da 'nima smisla oz. namena'. "Organizacija se je določila, da bo ukinila tekmovanje v kopalkah ker to ni pot, ki jo želijo ubrati," je povedal Chris Wilmer, direktor organizacije Miss World Amerika/Miss združenih držav. "To ni le lepotno tekmovanje, gre za lepoto z namenom. Mislimo, da tekmovanje v kopalkah nima smisla."

Tekmovanje za Miss sveta, ki je najstarejše mednarodno lepotno tekmovanje na svetu, se je sprva imenovalo Festival Bikini in se je začelo daljnega leta 1951 v Angliji. Začetnik je bil Eric Morley, ki je želel izboljšati razpoloženje po koncu 2. svetovne vojne. Bikinije so po pritožbah sicer zamenjale kopalke, ki so malce manj razkrivale, a tekmovanje je od takrat dalje nespremenjeno potekalo neprekinjeno vsako leto. A ne glede na tradicijo in dejstvo, da je morda lepo telo še bolj pomembno kot obraz, saj ni nujno le rezultat naravne danosti, temveč tudi truda z zdravo prehrano in gibanjem, je Wilmer odločen, da v prihodnosti tekmovanje ne bi smelo temeljiti le na videzu.

"Miss sveta bi morala biti predstavnica, ki pomaga skupnosti. Je bolj ambasadorka, ne lepotna kraljica. Gre bolj za to, kaj lahko doseže kot imetnica naziva miss sveta," je bil odločen Wilmer. Odločitev, ki so jo sprejemi Wilmer in njegovi kolegi je prišla ravno v trenutku tradicionalnega lepotnega tekmovanja in izpostavljanja ženskega telesa kot ene najpogosteje obravnavanih tem. Nedavni šov Victoria's Secret v Londonu je namreč sprožil mnogokatere femninistične debate, hkrati pa so mnoge zvezdnice podprle kampanja 'Osvobodite bradavičke' (Free The Nipple campaign), iniciativo, ki se bori proti za enakopravnosti in proti nelegalnosti odkritih ženskih prsi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj