…  je vsako leto udeleži več sto tisoč obiskovalcev vseh starosti po vsem svetu!

Razstava NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO, OUR BODY – LIVING HEALTHY, ki je na ogled do 3. 7. 2016 v Razstavnem salonu Metalka v Ljubljani, ponuja fascinanten in celovit vpogled v človeško telo. Poznavanje anatomije in fiziologije telesa je ključno za boljše razumevanje lastnega telesa, boljši skrbi zanj in zdravega načina življenja

Na doslej največji poučni in izobraževalni razstavi v Sloveniji, je na ogled več kot 200 organov, človeških teles in drugih anatomskih primerkov obdelanih s posebno metodo, ki omogoča navdušujoč vpogled v pravo človeško telo. Namesto modelov so na razstavi prava človeška telesa, kar omogoča omogoča pogled v telo, kot ga po navadi vidijo samo zdravniki in znanstveniki. 

POSLANSTVO RAZSTAVE NAŠE TELO – ŽIVETI ZDRAVO

Cilj razstave je globlje razumevanje oblik in funkcij telesa, s tem pa tudi večje spoštovanje do edinstvenosti našega telesa, vseh njegovih organov. Razstava tako prinaša znanje o človeškem organizmu, brez odvečnih vonjav ali neprijetnega občutka, saj je ravno postopek polimerne impregnacije popolnoma neškodljiv in daje vtis popolne ohranjenosti človeških teles in organov, v pravem prijetnem galerijskem okolju. 

Na razstavi lahko vidite tudi, skozi poučno zgodovinsko predstavitev, kako se je razvijala znanost poznavanja človeškega telesa. Razstavljeni primerki tako služijo tudi kot privlačen vir za slikovit prikaz razvoja raziskovanja anatomije, od Galenovih anatomskih skic še iz 2. stoletja našega štetja, do danes.

POSEBNA TEHNIKA

Naše telo – Živeti zdravo je znanstvena in izobraževalna razstava, na kateri lahko vidite več kot 200 različnih primerkov, med njimi tudi cela telesa, ki so za ta namen ohranjeni s posebno tehniko, polimerno impregnacijo. Za nekatere primerke so potrebovali tudi do 18 mesecev za pravilno obdelavo.

Polimerna impregnacija je relativno nov način konzerviranja telesa, pri čemer se telesne tekočine nadomestijo s tekočo plastiko, ki nato s strjevanjem ustvari trdne in trajne trajne anatomske primerke. Zelo pomembno je dejstvo, da s tem postopkom ohranijo tudi najbolj delikatne in občutljive dele telesa, saj ostanejo strukture tkiv praktično nedotaknjene, celo do mikroskopskih detajlov, zaradi česar je postopek neprecenljiv tudi za medicinske raziskave.

Pred izumom polimerne impregnacije, je bil edini način za ohranjanje teles in organov za medicinske raziskave shranjevanje teh v formaldehidu, zaradi česar je bilo seciranje in proučevanje človeških teles precej težavno, kot tudi zdravju škodljivo.

OD KOD PRIHAJAJO PRIMERKI TELES IN ORGANOV IN KAKO JE ZANJE POSKRBLJENO?

Vsi primerki so sposojeni od Fundacije anatomskih znanosti in tehnologije (ASTF), ki je neprofitna organizacija s sedežem v Hong Kongu. Primerki so zakonito pridobljeni od različnih univerz, zdravstvenih šol, zdravstvenih ustanov, raziskovalnih ustanov in laboratorijev, ki so člani kitajskega združenja za anatomsko znanost. Vsa telesa in deli teles so od oseb, ki so umrle naravne smrti, s strinjanjem njihovih svojcev, da se darovano uporablja samo za izobraževalne in medicinske namene.

ASTF je poskrbel tudi za preverjanje, pregled in preučitev vseh vzorcev, da le-ti ne bi bili okuženi z nalezljivimi boleznimi, bakterijami ali bili kako drugače toksični in je s tem  zagotovil, da ni nevarnosti za občinstvo.

Namen razstave je zbiranje sredstev za postavitev stalnega muzeja, kjer bodo lahko potem naprej izobraževali občinstvo z razstavljenimi primerki teles in organov.

Razstava je že na voljo in traja do 3. julija 2016. Lokacija: RAZSTAVNI SALON METALKA Podhod Ajdovščina Ljubljana, pasaža Metalke (vhod v podhod med vhodoma v Metalko in Mercator). Odpiralni čas: odprto vsak dan od 9.00 do 19.00.

Več na: www.telesa.si

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj