Zakonca z Nizozemske, stara 70 in 71 let, sta se odločila, da bosta s pomočjo evtanazije skupaj končala življenje. “Živel sem svoje življenje, nočem več bolečin,” je pred smrtjo dejal Jan Faber.

70-letni Jan Faber in njegova 71-letna žena Els van Leeningen sta se spoznala v vrtcu in se družila celo življenje. Par je bil poročen skoraj pet desetletij. Jan je delal kot športni trener, Els pa je bila učiteljica v osnovni šoli.

Vendar se je Jan dolga leta spopadal z bolečinami v hrbtu in tudi po operaciji leta 2003 ni opazil izboljšanja. Zaradi kroničnih bolečin na koncu ni mogel delati, pogosto pa je govoril o evtanaziji in svoji družini dejal, da ne želi živeti s svojimi fizičnimi omejitvami.

Novembra 2022 so Elsi diagnosticirali demenco. “To je zelo dobro,” je povedala žena in pokazala na svoje telo. “Ampak to je grozno,” je dodala in pokazala na svojo glavo. Ker se je stanje obeh poslabševalo, je njuna razprava o evtanaziji postajala čedalje bolj realna. Na koncu sta se odločila za dvojno evtanazijo – da bi življenje končala skupaj.

Postopek je na Nizozemskem postal zakonit, ko je bil aprila 2001 sprejet Zakon o prenehanju življenja na zahtevo in pomoči pri samomoru (revizijski postopki), ki je začel veljati aprila 2002. S sprejetjem tega zakona je Nizozemska postala prva država na svetu, ki je uzakonila evtanazijo. Na uradni spletni strani vlade te države je navedeno, da postopek izvede zdravnik, ki bolniku na njegovo izrecno zahtevo “aplicira smrtni odmerek ustreznega zdravila”.

“Prošnje za evtanazijo pogosto pošljejo bolniki, ki trpijo neznosne bolečine in nimajo možnosti za izboljšanje,” je navedeno na spletni strani. “Njihova prošnja mora biti resnična in vanjo morajo biti popolnoma prepričani. Evtanazijo vidijo kot edini izhod iz situacije. Vendar bolniki nimajo absolutne pravice do evtanazije, zdravniki pa ne absolutne dolžnosti, da jo izvedejo.”

Par je odločitev sprejel, preden se je Elsina demenca poslabšala in ni bila več sposobna sama sprejeti odločitve. “Če jemlješ veliko zdravil, živiš kot zombi,” je pojasnil Jan. “Zato ob neznosnih bolečinah, ki jih imam, in Elsini težki bolezni, menim, da moramo s tem prenehati.”

Ko je rekel “prenehati s tem”, je za uredništvo povedal, da je mislil prenehati živeti. “Živel sem svoje življenje, nočem več bolečin,” je nadaljeval. “Življenje, ki smo ga živeli, se stara. Mislim, da je treba to ustaviti.”

“Druge rešitve ni,” je še dodal Els.

Njun sin, ki je želel ostati anonimen, je povedal, da je bil “čuden dan”, ko je izgubil oba starša.

“Spomnim se, da smo zvečer večerjali in sem imel solze v očeh, ko sem gledal, kako smo vsi skupaj jedli zadnjo večerjo,” je povedal za televizijo. “Zadnje pol ure je bilo težko. Prišli so zdravniki in vse se je zgodilo hitro – sledijo svoji rutini in potem je to le še vprašanje nekaj minut.”

Zdravniki so Janu in Elsu 3. junija aplicirali evtanazijsko zdravilo in par je skupaj umrl v lokalnem hospicu, kot sta si tudi želela.

PREBERITE TUDI: “Tako sem sovražila svoje menopavzno telo, da sem razmišljala o samomoru”

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj