Raziskava med študenti je pokazala, da moški zamenjujejo neverbalne znake prijaznosti za spolno zanimanje, ker neverbalne znake prepoznavajo slabše kot ženske – čeprav tudi te ne zaostajajo prav veliko.

Moškim so v raziskavi pokazali slike prijaznih žensk in moški so napačno interpretirali 12 % slik. Pri ženskah je bil ta odstotek 8,7. Ko pa so gledali slike žensk, ki jih je zanimalo seksualno razmerje, so moški napačno interpretirali kar 37,8 % slik, ženske pa 31,9 %.

Znanstveniki so že dolgo vedeli, da moški pogosteje zamenjajo prijazne in prijateljske znake za spolno zanimanje. Obstajajo dve teoriji, zakaj je temu tako. Prva, popularnejša, pripisuje moškim večjo nagnjenost k \’seksualizaciji\’ svojega okolja. Druga trdi, da so ženske v prednosti pri interpretiranju obraznih izrazov in govorice telesa, ki izražajo čustva, in je zato tudi verjetnost, da bodo pravilno razbrale znake za spolno zanimanje, večja.

Zanimivo je, da ta študija ni našla nobenih dokazov za prvo teorijo in potrjuje, da je zamenjava prijaznosti za zanimanje preprosto posledica splošne sposobnosti moških in žensk, ko gre za razbiranje neverbalnih znakov. Podatki tudi ne podpirajo ideje, da so vsi moški pri tem slabi, ženske pa odlične – razlika med spoloma je majhna.

Negativne posledice tovrstnega nerazumevanja v večini ne presegajo manjšega nelagodja v družbi, a so pri manjši skupini moških lahko povezane s spolnim nasiljem. Zato bi rezultati lahko pomagali razumeti tovrstno obnašanje in izboljšati metode za preprečevanje posilstev in spolnega nasilja.

PREBERITE TUDI: Izogibajte se teh 4 tipov moških

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj