… več kot moški, ki verjamejo v enakopravnost, ženske z bolj enakopravnimi pogledi pa ne zaslužijo dosti več kot tiste s tradicionalnimi prepričanji.

Raziskava univerze na Floridi je zajela 12.686 ljudi, ki so jih intervjuvali štirikrat v obdobju med letoma 1979 in 2005. Znanstvenike je zanimal njihov pogled na vloge obeh spolov na delovnem mestu in doma. Poleg tega so prostovoljce vprašali o njihovih zaslužkih, verski vzgoji, izobrazbi, delovnem mestu in zakonskem stanu. Glede na prejšnje študije je znano, da imajo moški pogosteje bolj tradicionalna prepričanja kot ženske, čeprav se je razlika s časom zmanjšala.

Pri analizi rezultatov so upoštevali zahtevnost dela, število delovnih ur in izobrazbo. Ugotovili so, da so bolj tradicionalni moški v povprečju letno zaslužili 8.500 dolarjev več kot moški z naprednejšimi prepričani. Ženske z bolj tradicionalnimi prepričanji pa so letno zaslužile 1.500 dolarjev manj kot ženske z enakopravnejšimi pogledi. Rezultati se niso bistveni spremenili, ko so upoštevali tudi druge dejavnike, npr. področje dela, število opravljenih ur in število otrok – tradicionalne ženske so za primerljivo delo plačane manj kot tradicionalni moški.

Raziskovalci so poskušali ugotoviti tudi, zakaj se nekateri ljudje držijo bolj tradicionalnih pogledov na vlogo spolov. Manj tradicionalne poglede so imeli ljudje, pri katerih sta oba starša delala zunaj doma in mlajši ljudje, čeprav se je tekom časa njihovo prepričanje spremenilo v bolj tradicionalno. Poročeni in verni ljudje so imeli bolj tradicionalne poglede.

Čeprav že desetletja poteka boj za enakopravnost, je glede na to študijo potrebno še veliko dela, preden bo dosežen cilj.

PREBERITE TUDI: Ženske zaslužijo več, če opravljajo drugačne poklice kot moški

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj