… partnerskem odnosu in konfliktni pogledi na žensko kot na romantičnega partnerja in tekmeca vodi k temu, da nekateri moški do žensk razvijejo seksistični odnos. Seksizem označuje izraz za spolno diskriminacijo ali sovraštvo. Gre zlasti za diskriminacijo nad ženskami, ki lahko vključuje tudi prepričanje, da je človek enega spola resnično boljši kot drugi.

Študija je bila nedavno objavljena v Personality and Social Psychology Bulletin. Hart in njegovi soavtorji so z namenom, da bi ocenili odgovore na vprašanja o njihovem načinu obnašanja v odnosih, 'sovražnem in dobronamernem' seksizmu ter pogledih na romantiko, anketirali več kot 400 heteroseksualnih moških. 'Sovražni' seksizem prikazuje ženske kot zlobne sovražnike, ki prevladujejo nad moškimi. 'Dobronamerni' seksizem pa jemlje ženske kot predmet občudovanja in naklonjenosti, a je človek v takšnem vedenju krhek in ravno tako potrebuje pomoč.


Foto: 3.bp.blogspot.com

Pretekla raziskava je ugotovila, da gledajo nekateri moški na ženske kot na priložnost, da z njimi doživijo vso romantično izpopolnitev, z njimi pa hkrati tudi tekmujejo na področjih kot je uspešnost pri delu. Hartova študija pa je prišla do ugotovitev, da se lahko pri moških, ki so zaskrbljeni in negotovi v zvezi, pojavi tako 'sovražni' kot tudi 'dobronamerni seksizem' – večkrat pa moški razvijejo 'sovražni' seksizem in ovržejo 'dobronamernega'.


Včasih je bilo seksizem zaznati tudi v oglasih
Foto: 3.bp.blogspot.com

Zaskrbljeni moški so v odnosu do ženske bolj nagnjeni k menjavanju funkcije kavalirja in sovražnika, do ženske pa se, dokler jih romantično izpopolnjuje in izpolnjuje tudi njegove ideale o ženski, obnašajo kot vitezi, kadar jih ne, pa kot sovražniki. Te informacije bodo na terapijah parov, pomagale zgraditi močnejše partnerske odnose.

Vir naslovne fotografije: independent.co.uk

loading...


1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj