… kaže, ter da bo na voljo leta 2017. Frustrirajoča metoda umika, abstinenca in (pogosto počeni) kondomi kot dosedanja moška oblika za preprečevanje nosečnosti bodo tako kmalu postali preteklost.

Neprofitna iniciativa Parsemus Foundation, ki se trudi pospešiti zapostavljene medicinske raziskave, je pred tednom dni naznanila, da testi moške kontracepcijske tabletke potekajo zelo obetavno ter da bi bila lahko na voljo leta 2017. Moška KT z imenom Vasalgel je nehormonska oblika kontracepcije, ki daje podobne rezultate kot vazektomija, a ni trajna – tako deluje podobno kot večina ženske kontracepcije.

Sicer pa ne gre za tabletko, temveč gel, ki bo injiciran v predel, kjer gredo mimo spermiji, in jih tako zaustavil – le da se namesto prereza kot pri vazektomiji gel vbrizga začasno. Če bo moški ponovno želel pretok sperme, se bo ta polimerni gel odstranil z drugo injekcijo. Tako bo le en obisk pri zdravniku poskrbel za kontracepcijo, dokler si moški oz. par ne premisli. Raziskovalci so metodo testirali na pavijanih, ki so jim omogočili 6-mesečni dostop do samic in v tem času ni niti ena zanosila. Testi se bodo kmalu začeli še na ljudeh.

Seveda pa tako kot ženske oblike kontracepcije tudi ta ne bo ščitila pred spolno prenosljivimi boleznimi. Moški bodo tako imeli več kontrole nad svojim spolnim življenjem in tako bo še manj neželenih in nenačrtovanih nosečnosti, odgovornost pa razdeljena na oba spola.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj