Tako med drugim omogoča zdrave mišice, močne kite, mladostno kožo, zdravo črevesno sluznico in blaži bolečine v sklepih.

Kaj točno je morski kolagen?

Kolagen je najbolj razširjena beljakovina v našem telesu, vendar ga naše telo z leti proizvaja čedalje manj. Ker nas s prehrano večina ne dobi dovolj kolagena, je dopolnjevanje s kakovostnim virom kolagenskih peptidov nujno za ohranjanje močnega in zdravega telesa. Pri tem vam lahko pomaga morski kolagen.

Kolagen lahko izvira iz različnih virov, med drugim iz goveda in drugih živali. Morski kolagen pa je v celoti pridobljen iz ribjega kolagena – bodisi iz ribje kože ali lusk. Edinstvena sestava in struktura morskega kolagena zagotavljata številne koristi.

Morski kolagen, ki izvira izključno iz rib, ima številne koristi za zdravje, zlasti za lepoto. Te vključujejo pomoč pri zmanjševanju videza gub in brazgotin; pomoč pri stabilizaciji krvnega sladkorja; zmanjševanju vnetnih procesov in še veliko več. Morski kolagen se zlahka absorbira in je zelo učinkovit. Tukaj je, da vam pomaga v boju proti staranju od znotraj navzven.

1. Morski kolagen je zelo biološko dostopen

Ena od prednosti morskega kolagena je, da ima vrhunsko absorpcijo in biološko razpoložljivost. Morski kolagen ima med vsemi vrstami kolagena najmanjšo velikost delcev in najmanjšo molekulsko maso, kar mu omogoča, da lažje prehaja skozi črevesno steno v krvni obtok in tako zagotavlja boljše celjenje, obnovo in hranjenje. Morski kolagen se absorbira do 1,5-krat učinkoviteje kot druge vrste kolagena, zato je ena najbolj učinkovitih vrst kolagena.

2. Je kolagen tipa 1

Druga prednost morskih kolagenskih peptidov je, da so pretežno sestavljeni iz kolagena tipa 1. V telesu je več različnih vrst kolagena, ki se razlikujejo po svoji sestavi in funkciji, vendar je kolagen tipa 1 najbolj razširjen kolagen v našem telesu. Morski kolagen je skoraj v celoti sestavljen iz kolagena tipa 1, ki je pomembna sestavina kože, kosti, zob, mišic, kit, vezi in fascije.

3. Bogat z aminokislinama glicinom in prolinom

Pomembna prednost morskega kolagena je, da zagotavlja kar 8 od 9 esencialnih aminokislin, vključno z znatnimi količinami glicina in prolina, ki opravljata pomembne funkcije v telesu. Glicin je vsestranska aminokislina, ki pospešuje gradnjo mišične mase, vpliva na centralni živčni sistem in preprečuje nastanek želodčnih razjed, ima protivnetne in antioksidativne lastnosti ter izboljšuje toleranco za glukozo in ščiti pred sladkorno boleznijo. Prolin je pomemben za spodbujanje sinteze kolagena in deluje kot antioksidant, saj odstranjuje proste radikale in tako preprečuje poškodbe celic.

4. Je okolju prijazen

Prednost morskega kolagena, ki je morda ne veste, je, da je morski kolagen okoljsko najbolj trajnosten vir kolagena. Po ocenah 60 % stranskih proizvodov pri predelavi rib postane odpadek, vendar so raziskovalci pred kratkim odkrili, da imajo ti stranski proizvodi, zlasti ribja koža, bogata s kolagenom, neverjetne lastnosti, ki krepijo zdravje. Poleg tega morski kolagen iz ribje kože prispeva k zmanjševanju onesnaževanja okolja ter je vrhunski in koristen vir kolagenskih beljakovin.

5. Koristi morskega kolagena za zdravje in lepoto

S staranjem se sposobnost našega telesa, da proizvaja nov kolagen, zmanjšuje, obstoječi kolagen pa začne razpadati. Izguba kolagena je vzrok za staranje kože, sklepov in kosti, ta zmanjšana zaloga pa lahko vodi do povečanih prebavnih težav, oslabljenega imunskega sistema in povečanega tveganja za kronične bolezni.

6. Spodbuja kakovosten spanec

Glicin, aminokislina, ki je v morskem kolagenu najbolj razširjena, ima obetavne lastnosti, ki podpirajo spanec. Pregled raziskav je pokazal, da zaužitje glicina pred spanjem pomaga ohranjati zadovoljivo raven kakovosti spanja; prav tako je bilo ugotovljeno, da lahko glicin pomaga vzdrževati telesno temperaturo, ki je povezana z boljšim spanjem. Kakovost spanja lahko ovirajo tudi nestanovitni viški in padci sladkorja v krvi, morski kolagen (ki pogosto vsebuje približno 10 gramov beljakovin na odmerek) pa lahko pomaga vzdrževati normalno raven.

7. Spodbuja zdravje črevesja

Marsikaj, od prevelikega stresa do slabe prehrane, lahko poškoduje občutljiva tkiva, ki obdajajo črevesje. To prispeva k “puščanju črevesja”, stanju, pri katerem lahko tuji delci vstopijo v krvni obtok in pustošijo po telesu, sprožajo vnetne procese in tveganje za avtoimunske bolezni. Dobra novica: Morski kolagen ni le lahko prebavljiv, ampak lahko zaradi svojega profila aminokislin pomaga tudi pri celjenju črevesja.

Dve aminokislini, glicin in glutamin, sta lahko še posebej koristni, saj imata obe vlogo pri podpori tkiva, ki obdaja prebavni trakt. Glicin je še posebej koristen pri preprečevanju vnetnih procesov, zato je učinkovit pri obvladovanju vnetnih črevesnih stanj; glutamin pa je potreben za zdravje enterocitov ali epitelijskih celic, ki obdajajo vaš prebavni trakt.

8. Krepi moč kosti

Izguba kostne mase je eden najpogostejših znakov staranja in lahko privede do osteoporoze, za katero trpi več kot 75 milijonov ljudi v razvitem svetu. Znanost je pokazala, da lahko dodajanje kolagena zavira staranje in celo izboljša stanje.

9. Boljše okrevanje po športnih aktivnostih

Kolagen je koncentriran vir aminokisline glicin, ki telesu pomaga proizvajati kreatin, ta pa dokazano pomaga pri vzdrževanju mišične mase in učinkovitosti vadbe. Je tudi odličen vir prolina, ki deluje kot antioksidant in pomaga nadzorovati poškodbe celic, ki lahko povzročijo bolečine po vadbi.

10. Podpira rast las in nohtov

Obstajajo številni neuradni dokazi o sposobnosti morskega kolagena, da pospešuje rast las in nohtov.

Kako ga uživati?

Najbolj enostavno je v obliki kapsul, idealno za sinergijski učinek pa ga je zaužiti z vitaminom C, MSM in hialuronsko kislino.

PREBERITE TUDI: Ti dve snovi imata skorajda čudežno delovanje proti staranju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj