Prehitro se namreč lahko zgodi, da z dodatki pretiravamo in s tem uničimo celoten videz. ”Manj je več”, je zlato pravilo, ki se ga moramo nujno držati, če želimo izgledati vrhunsko (in ne kot novoletna jelka).

PREBERITE TUDI: Tega ne obleci kot gost poroke

1. Veliki ovratnik ne potrebuje družbe ogromnega šala

Ogromen ovratnik na plaščih, bundah ali jaknah je že sam po sebi svoj detajl, ki celoten videz lepo zaokroži že sam po sebi. Če boš čezenj nadela še ogromen šal ali ruto, boš nase dobesedno ‘navlekla’ preveč stvari, ki bodo uničile čar samega plašča in tvojega izgleda. Če obožuješ rute in jo želiš na vsak način nositi, kljub velikemu ovratniku, si omisli malo tanko in elegantno ruto, ki jo zaviješ okrog vratu in se tudi barvno lepo sklada s plaščem.

2. Ne pretiravaj s kosi masivnega nakita

Drži se pravila, da imej naenkrat na sebi največ 3-4 kose masivnega nakita. Več kosov namreč odvrne pozornost od celotnega videza in lahko zelo bode v oči. Preveč je enostavno preveč. Veliko bolje izgleda manj kosov, ki so med sabo barvno usklajeni, iz podobnih materialov in enakega stila.

3. Pester ali specifičen nakit kombiniraj s pravo barvo oblačil

Če imaš zelo pisan nakit in na sebi še bolj pisana oblačila, ne bo nič od tega prišlo do izraza, bolelo pa bo vsake oči, ki bodo tvoj ‘outfit’ zagledale. Seveda, super je izgledati drugačno, noro, samosvoje, a vse to je lahko hkrati tudi lepo in sofisticirano. Če nosiš živahen nakit, obleci oblačila bolj nevtralne barve, ali v eni barvi, tako bo nakit prišel do izraza. Super je tudi, če navdih za izgled črpaš iz različnih kultur in nosiš temu primeren nakit, vendar bo le-ta prišel bolj do izraza na umirjenem ozadju – enobarvnih in nevtralnih oblačilih.

4. Barvne rokavice niso vedno dobra ideja

Pravzaprav lepše izgleda, če rokavice ne izstopajo preveč. Če ti je malce ‘odbit’ stil vseno blizu, in si želiš nore živobarvne rokavice, tudi to lahko narediš z občutkom. Rokavice naj bodo v enakem stilu in barvi še z vsaj enim modnim dodatkom – ujemajoč se pas je super izbira. Še en nasvet; izogibaj se rokavicam, ki izgledajo kot gospodinjske rokavice za čiščenje.

5. Masivni prstani ne pristojijo vsaki roki

Četudi še tako modno izgleda, je treba povedati, da masivni prstani pač ne pristojijo na vsako nežno žensko roko. Tisti prsti, ki niso ravno tanki in dolgi, naj se raje odenejo v manjše prstane, ki bodo prste optično stanjšali in podaljšali. Masivne prstane pa naj nosijo tiste, ki imajo dolge in tanke prste. Seveda – na prvem mestu so urejeni nohti in negovane dlani, nato nakit. Še tako lep prstan namreč ne bo dobro izgledal na utrujeni roki brez nege.

6. Določi prioritete

Ko oblikujemo naš videz in slog, moramo vedno poskušati natančno določiti, kakšen učinek želimo z videzom doseči, in nato samo uporabiti prave elemente v naši podobi. Potrebno se je odločiti, ali želimo pozornost doseči z močnim ličenjem, norimi dodatki ali zanimivimi oblačili. Vsekakor pa se moramo izognititi temu, da bi pozornost želeli doseči z vsemi tremi elementi hkrati. Kombinacija čudovitega ovratnika na bluzi z velikimi uhani je preprosto absurdna. Tu se vije podobna zgodba kot z velikim ovratnikom in šalom – kadar imate na zgornjem delu trupa že nek detajl, ne potrebujete ničesar dodati. Nakit, rute in šal dodajte takrat, ko je to področje dolgočasno.

7. V prijetnem večeru lahko pozabite na čas

Vsekakor zapestne ure ne služijo le svojemu namenu, temveč služjio tudi kot odličen moden dodatek, ki obstaja v toliko slogih in barvah, da pristoji vsakemu stilu. Zapestne ure so dobro povezane z urbanim, elegantnim ali poslovnim slogom oblačil. Kljub vsemu pa ura ne pristoji romantični večerni obleki (razen če ste na zmenku, s katerega želite čimhitreje pobegniti).

8. Pozabite na to starodavno pravilo!

Dolgo je veljalo pravilo, da se morata torbica in čevlji barvno ujemati in to nam je ženskam zares tako prišlo v kri in pod kožo, da se morda tega še vedno včasih podzavestno držimo. Res je, da je taka ujemajoča se kombinacija estetsko zelo lepa in prijetna za oči, vendar živimo v časih, ko ni vse estetsko tudi modno in ko je modno pravzaprav vse, česar se spomnimo. Ni nujno, da se čevlji in torbica barvno ujemajo, pomembno je le, da se čevlji in torbica med seboj ‘ne tepejo’ preveč in da kljub vsemu ustvarijo harmonijo prijetnega izgleda s tem, ko se dopolnjujejo in govorijo podobno zgodbo.

9. Izogibaj se črnim čevljem in pastelnim odtenkom hkrati

Pastelna oblačila najbolje izpadejo v kombinaciji rjavih in svetlih modnih dodatkov. Črni čevlji nase privlečejo preveč pozornosti, saj so preveč kontrastni ostalim barvam in nekako zašpičijo resnost v sicer mehak in nežen videz. Kombinacije so odvisne od tega, kaj pravzaprav želite doseči. Nežen romantičen videz pastelnih barv boste dosegli, če se izogibate črne barve.

10. Ujemajoči se nakit

Tudi tu nas preganja staro pravilo ujemajočih se dodatkov. Ni nujno, da ujemajoči se dodatki izgledajo slabo, a ujemajoči se nakit izberi precizno in z občutkom. Izogibaj se uhanom, verižici, prstani in zapestnici, če so le-ti živih barv ali masivni. Zelo dobro izgleda majhen, a prefinjen ujemajoči se nakit.

Moda nas dandanes vedno znova preseneti in dejstvo je, so vsa pravila ‘pravilnega’ oblačenja zabrisana. Sloge oblačenja lahko menjamo vsak dan. Zjutraj se pač oblečemo, kot se počutimo; drzno, elegantno, nežno, prefinjeno, uporniško, resno ali mladostno. Dejstvo je tudi, da dandanes nekih modnih zapovedi pravzaprav več ni, a vendarle je dobro, da stvari nosimo in kombiniramo z občutkom estetike, le tako lahko dosežemo želen videz. Ne pozabite; manj je več!

PREBERITE TUDI: 18 načinov nošenja rute

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj