… grozljivega odkritja: obstaja možnost, da naj bi mobilni telefoni povzročali tudi raka na možganih. To so sporočili z mednarodne agencije za raziskavo raka International Agency for Research on Cancer (IARC).

“Po tem, ko smo preučili vse dokaze, ki so bili na voljo, je IARC skupina raziskovalcev klasificirala radiofrekvenco elektromagnetnih polj kot možno, da pri ljudeh povzroča raka. Do tega zaključka smo prišli na podlagi preučitve povečane pojavnosti glioma, maligne oblike možganskega raka na ljudeh, v povezavi z uporabo mobilnih telefonov,” so povedali na novinarski telekonferenci.

Če so mobilni telefoni res kancerogeni, to pomeni, da morda povzročajo specifično vrsto raka na možganih in da je potrebno nujno čim prej opraviti še nadaljnje raziskave, da se ugotovi, ali je to res in če je, na kakšen način ga povzročajo. Pri IARC ocenjujejo, da mobilne telefone uporablja približno 5 milijonov ljudi po svetu in dolgoletna izpostavljenost magnetnim poljem, ki jih ti ustvarjajo, se kumulira, še zlasti, če se jih drži tesno ob glavi. Še posebej ogroženi so otroci, pa ne le zato, ker so njihove lobanje tanjše, temveč tudi zato, ker bo njihova življenjska izpostavljenost mobilnim telefonom veliko daljša kot bo izpostavljenost zdaj odraslih ljudi.

Poznavalci zato priporočajo previdnost in – če oz. kolikor se pač da – zmanjšanje uporabe mobilnih telefonov, ko jih uporabljate, pa raje napišite sms sporočilo, namesto da kličete, uporabljajte slušalke, da vam telefona ni treba imeti ob glavi ipd. S tem lahko celo do 10-krat zmanjšate svojo izpostavljenost.

Vse ugotovitve v zvezi z vplivom uporabe mobilnih telefonov bodo 1. julija objavljeni v medicinski reviji The Lancet.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj