… sta Facebook in Instagram za mnoge nekaj povsem samoumevnega. Nova raziskava Kaspersky Laba razkriva, da večina ljudi (93 %) deli podatke preko digitalnih kanalov. Od tega jih 70 % objavlja fotografije in posnetke otrok, skoraj polovica (45 %) tudi zasebne in občutljive fotografije in posnetke drugih. Te navade so najbolj razširjene med mlajšimi generacijami, ki dostop do velike količine svojih zasebnih informacij omogočajo neznancem.
 
Zaskrbljujoče je, da kar 44 % uporabnikov interneta javno deli svoje zasebne informacije. Pri tem se ne zavedajo, da se z javno objavo podatki nato lahko širijo brez njihovega nadzora. Vsak peti posameznik v raziskavi je priznal, da svoje občutljive podatke deli z ljudmi, ki jih slabo pozna, ali celo z neznanci. S tem uporabniki zmanjšujejo možnost nadzora nad nadaljnjo uporabo svojih občutljivih podatkov. Uporabniki najpogosteje delijo svoje finančne podatke in plačilne podrobnosti (37 %), optično prebrane kopije potnih listov, vozniških dovoljenj in drugih osebnih dokumentov (41 %) ter gesla (30 %). Z razkrivanjem teh podatkov so uporabniki izpostavljeni tveganju za krajo identitete ali finančne napade.
 
Nove ugotovitve, ki so del Kaspersky Labove raziskave My Precious data: Stranger danger razkrivajo navade uporabnikov deljenju podatkov. Izsledki so pokazali, da ljudje ne delijo le podatkov, ampak tudi naprave, na katerih so ti podatki shranjeni. Natančneje, vsak deseti posameznik je z neznancem delil osebno identifikacijsko številko (PIN) za dostop do svoje naprave in vsak peti posameznik (22 %) je svojo napravo pustil odklenjeno in brez nadzora. Kar četrtina uporabnikov (23 %) je za določen čas posodila svojo napravo v uporabo drugi osebi.
 
"Pretirano deljenje osebnih podatkov z ljudmi in podjetji postaja zelo nevarna razvada. V današnjem digitalnem svetu je deljenje informacij z drugimi lažje kot kdajkoli prej in v veliko pogledih je bil prav to namen iznajdbe interneta. Vendar pa razkrivanje pomembnih in občutljivih informacij z enim samim pritiskom na gumb povzroča izgubo nadzora. Uporabniki namreč ne vedo, kakšna je nadaljnja pot podatkov in kako bodo uporabljeni. Na ta način uporabniki dobesedno predajo svoje podatke in celo naprave, na katerih so le-ti shranjeni, v roke drugih ljudi," poudarja Andrei Mochola, vodja oddelka varnostnih rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu.
 
Raziskava tudi ugotavlja, da med vsemi starostnimi skupinami mladi v največji meri delijo zasebne in občutljive fotografije sebe in drugih. Kar 61 % mladih, starih med 16 in 24 let, podatke izmenjuje preko spleta, medtem ko je tistih, ki so starejši od 55 let, le 38 %. Ta vzorec velja tudi za finančne informacije. Svoje finančne podatke in plačilne podrobnosti na spletu delita dve petini mladih in 27 % starejših od 55 let.
 
"Od uporabnikov interneta ni realno pričakovati, da ne bodo delili svojih fotografij, osebnih in drugih informacij. Kljub temu pozivamo, naj dvakrat razmislijo, preden javno razkrivajo pomembne informacije na spletu. Prav tako vse uporabnike interneta spodbujamo, da izvedejo varnostne ukrepe za zaščito svojih podatkov in zasebnosti, če slučajno njihove naprave in podatki preidejo v napačne roke,"  še dodaja Mochola.
Podrobnosti o raziskavi so predstavljene v poročilu: Stranger danger: the connection between sharing online and losing the data we love.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj