Nova raziskava, objavljena v medicinski reviji Journal of Investigative Dermatology, je pokazala, da lahko povečanje števila telesu prijaznih bakterij oz. mikrobov s pomočjo izdelkov za nego kože pomaga zmanjšati količino mozoljev in pomiriti in zaščititi kožo. Raziskava, opravljena na univerzi Washington v sodelovanju z raziskovalnim centrom Biomedical Research iz Los Angelesa, je pod drobnogled vzela bakterije Propionibacterium acnes, ki živijo in se razmnožujejo v mastnih globinah naših por in ugotovili, da medtem ko 'slab' sev mikrobov povzroča mozolje, 'dobri' sev ščiti kožo pred nastajanjem mozoljev.

Ko so pobrali bakterije z lepe, čiste kože, so bili sevi le-teh te drugačni kot pri tistih z nečisto, mozoljasto kožo. Odkrili so tudi tretji sev bakterije Propionibacterium acnes, ki je zelo pogost pri lepi, zdravi koži in se redko pojavi na koži z aknami, in za katerega raziskovalci sumijo, da vsebuje naraven obrambni mehanizem, ki prepozna 'napadalce' in jih uniči preden ti okužijo celice bakterij.

To lahko vodi v razvoj novih izdelkov za nego kože, predvsem krem, serumov in losjonov, ki bodo povečali količino dobrih sevov bakterije Propionibacterium acnes in tako preprečevali nastanek nečistoč na koži – podobno kot dobre bakterije v probiotikih in prebiotikih ščitijo črevesje in imunski sistem. V naslednjem koraku bodo tako raziskali, ali lahko probiotična krema preprečuje aktivnost slabih sevov bakterij in tako prepreči nastanek mozoljev.

Foto: beautywithhealth.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj