Če ste kdaj imeli težave s spanjem, ste verjetno že slišali za melatonin. Melatonin je hormon, ki se proizvaja v epifizi, in je učinkovita naravna pomoč pri spanju. A njegove koristi še zdaleč niso omejene le na spanje.

Pravzaprav ima melatonin številne neverjetne koristi za zdravje, ki presegajo spanje in cirkadijski ritem. Melatonin je močan antioksidant in protivnetni hormon, ki lahko pomaga izboljšati zdravje možganov, srca, plodnosti, črevesja, oči, ima protirakavo delovanje in še veliko več!

Oglejmo si koristi melatonina.

Kaj je melatonin?

Melatonin je hormon, ki naravno nastane iz aminokisline triptofan in nevrotransmiterja serotonina. Naravno se proizvaja v epifizi, manjše količine pa ga proizvajajo tudi drugi organi, na primer želodec. Melatonin je ključnega pomena za vzdrževanje cirkadijskega ritma telesa.

Cirkadijski ritem skrbi, da smo zvečer zaspani, zjutraj pa budni in polni energije, zato so ponoči v krvi višje ravni melatonina, ki se zjutraj drastično znižajo.

Vendar to še zdaleč niso vse koristi melatonina. Pomemben je tudi za:

  • nemoteno delovanje imunskega sistema
  • pomaga pri delovanju oči
  • zmanjšuje oksidativni stres
  • nadzira delovanje celic preprečuje atrofijo celic
  • izboljšuje delovanje možganov
  • nekatere študije so pokazale, da se melatonin lahko uporablja tudi pri preprečevanju in zdravljenju nekaterih vrst raka, kot so rak dojk, prostate in debelega črevesa.
  • in še bi lahko naštevali.

Raven melatonina s starostjo naravno upada, zato ljudje po 60. letu starosti težje zaspijo in se dobro spočijejo. Razlog je tudi v tem, da mnoga konvencionalna sintetična ‘zdravila’, ki jih starejši tako brezskrbno jemljejo, znižujejo raven melatonina v telesu, kar stanje še poslabša.

17 presenetljivih pozitivnih učinkov melatonina

1. Je močan antioksidant

Melatonin poveča proizvodnjo antioksidativnih encimov v telesu, ki ščitijo pred oksidativnim stresom in podpirajo delovanje mitohondrijev. Njegovo močno delovanje zavira celično atrofijo in ščiti tudi pred toksini, ki lahko motijo delovanje mitohondrijev, kar vodi v številne nevrodegenerativne bolezni.

2. Vpliva na lepoto in zdravje kože

Melatonin je pomemben za številne funkcije v telesu; ugotovljeno je bilo, da ima koža svoj “melatoninergični sistem”, kar pomeni, da se melatonin proizvaja v koži, v koži pa obstajajo receptorji za njegovo uporabo.

Ker je melatonin močan antioksidant, to pomeni, da ščiti pred oksidativnim stresom in poškodbami zaradi prostih radikalov. Melatonin v koži preprečuje nastajanje prostih radikalov, ki jih povzročajo UV-žarki, zmanjšuje poškodbe maščobnih celic (ki so pomembne za zdravo kožno pregrado) in dejansko spodbuja druge antioksidante, kot je glutation.

Ker melatonin pomaga pri spanju, spanje pa je izjemno pomembno za obnovo celic, pomlajuje tudi na ta način. Večina regeneracije naše kože se zgodi čez noč med najglobljim spanjem, zato nam lahko višja raven melatonina pomaga pri globokem spancu in poveča obnovo kožnih celic.

3. Krepi odpornost

Melatonin podpira delovanje imunskega sistema. Telesu daje moč za boj proti okužbam, boleznim in simptomom prezgodnjega staranja. Zaradi močnih protivnetnih lastnosti lahko deluje tudi kot spodbujevalec pri imunosupresivnih boleznih.

4. Uravnava cirkadijski ritem

Melatonin ima sposobnost uravnavanja bioloških ritmov, zato je uporaben pri zdravljenju različnih motenj ritma spanja, kot so motnje napredne in zakasnele faze spanja, jet lag in motnje izmeničnega dela.

5. Ugodno vpliva na zdravje srca

Melatonin ima koristi za zaščito srca in ožilja. Njegove močne protivnetne in antioksidativne sposobnosti lahko pomagajo preprečevati srčne napade in kapi. Zaradi svojega delovanja kot odstranjevalec prostih radikalov je odlična naravna alternativa za zdravljenje in preprečevanje bolezni srca in ožilja.

6. Znižuje krvni tlak

Melatonin ima tudi antihipertenzivni učinek, zaradi katerega je krvni tlak pod nadzorom. Ker melatonin ugodno deluje na različne ravni hipertenzije, vključno z zaščito organov, in z minimalnimi stranskimi učinki, se lahko uporablja kot podporna terapija pri bolnikih s hipertenzijo.

7. Izboljšuje zdravje črevesja

Melatonin proizvaja tudi želodec, saj je ključen za nemoteno prebavo. Za tiste, ki imajo težave s prebavo, je lahko melatonin naravno zdravilo za črevesno disbiozo, razjede, poškodbe želodca zaradi stresa in vnetje želodca. Učinkovit je lahko pri zdravljenju kolitisa, IBS (sindroma razdražljivega črevesja) in celo različnih vrst raka.

8. Učinkovit je pri zdravljenju GERB-a

Melatonin je presenetljivo sredstvo za lajšanje refluksa kisline. Pri tej prebavni motnji pomaga tako, da krepi spodnji požiralnični sfinkter (LES). Sprostitev LES je glavni razlog za nastanek refluksa. Prav tako so študije pokazale nižje ravni melatonina pri bolnikih z refluksom.

9. Preprečevanje in zdravljenje migrene in glavobolov

Če vam migrene uničujejo življenje, lahko prehranska dopolnila z melatoninom pomagajo zmanjšati pogostost in intenzivnost teh bolečih in izčrpavajočih napadov. 3 mg melatonina je učinkovit ukrep za preprečevanje migrene. Uporaben je lahko tudi pri zdravljenju glavobolov v skupkih.

10. Pomemben je za zdravje oči

Melatonin podpira zdrav vid, saj preprečuje odmiranje celic čepkov, ki pomagajo pri prepoznavanju barv. Izboljšuje tudi delovanje živčnih celic, ki so ključne za vid, in ščiti celice, ki proizvajajo očesni pigment. Zmanjša lahko tudi povišan tlak v očesu zaradi glavkoma in preprečuje odmiranje živčnih celic v očesu.

11. Izboljša delovanje inzulina

Nizko nočno izločanje melatonina skoraj podvoji tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Melatonin namreč izboljša ravnovesje inzulina in ščiti celice, ki proizvajajo inzulin. Uporablja se lahko kot podporna terapija pri zdravljenju prediabetesa, sladkorne bolezni tipa 2, sindroma policističnih jajčnikov (PCOS) in inzulinske rezistence.

12. Ugodno vpliva na Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen

Melatonin lahko s svojimi antioksidativnimi sposobnostmi pomaga blažiti simptome Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. S starostjo lahko zmanjšana aktivnost melatonina poveča tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen. Zdravljenje z melatoninom izboljša spanje in splošni počitek, kar lahko olajša simptome.

13. Izboljša delovanje ščitnice

Zaradi staranja lahko ščitnica deluje precej počasneje, pri čemer so zaščitne sposobnosti melatonina zelo pomembne. Pri ženskah v menopavzi lahko zdravljenje z melatoninom izboljša delovanje ščitnice in zdravi motnje razpoloženja.

14. Blaži in preprečuje PMS

Raziskave so pokazale, da ima nizka raven melatonina pomembno vlogo pri PMDD, hudi obliki PMS. S terapijo z melatoninom lahko v lutealni fazi ali drugem delu menstrualnega ciklusa ostanete brez simptomov. Melatonin je uporaben tudi za zdravljenje simptomov perimenopavze in menopavze pri ženskah.

Znanstveni dokazi kažejo tudi na učinkovitost melatonina za zdravljenje neplodnosti pri moških in ženskah.

15. Pomaga pri obvladovanju kronične bolečine

Poleg močnega antioksidativnega in protivnetnega delovanja ima melatonin tudi analgetične lastnosti. Zaradi tega je uporaben pri zdravljenju kroničnih bolečin, kot so fibromialgija, glavoboli, sindrom razdražljivega črevesja, kronične bolečine v hrbtu in revmatoidni artritis.

Bolnikom, ki trpijo za fibromialgijo – boleznijo, ki povzroča kronične razširjene bolečine v mišicah in vezivnih tkivih brez očitnega vzroka – lahko prehransko dopolnilo melatonin zelo pomaga.

16. Blaži simptome sezonske depresije

Sezonska afektivna motnja (SAD), imenovana tudi sezonska depresija, prizadene 10 % svetovnega prebivalstva. Ta vrsta depresije je povezana s spremembami letnih časov, pri čemer se simptomi običajno pojavijo pozno jeseni do začetka zime.

Nekatere raziskave kažejo, da bi lahko bila povezana s spremembami cirkadijskega ritma, ki jih povzročajo sezonske spremembe svetlobe. Ker ima melatonin pomembno vlogo pri uravnavanju cirkadijskega ritma, se za zmanjšanje simptomov sezonske depresije uporabljajo majhni odmerki.

17. Dvigne raven rastnega hormona

Človeški rastni hormon (HGH) je hormon, ki je bistvenega pomena za rast in obnovo celic. Gre torej za hormon (ohranjanja) mladosti. Višje ravni tega pomembnega hormona so povezane tudi s povečanjem moči in mišične mase.

Koliko ga vzeti?

Melatonin lahko jemljete v dnevnih odmerkih od 0,5 do 10 mg. če melatonin uporabljate za izboljšanje kakovosti spanja, ga za največjo učinkovitost poskusite vzeti 30 minut pred spanjem.

Intervju z dr. Russlom Reiterjem o čudežnih koristih melatonina

Dr. Russel Reiter je profesor celične biologije in ima štiri častne nazive magistra znanosti ter en častni naziv doktorja znanosti. Svoje življenje je posvetil raziskovanju melatonina, njegovi članki pa so bili v medicinski in znanstveni literaturi citirani več kot 173.000-krat. Je sourednik revije Melatonin Research ter ustanovitelj in nekdanji urednik revije The Journal of Pineal Research.

Z doktorjem Reiterjem se je pogovarjal Chris Wark, moški, ki so mu pri 26-ih odkrili hudega raka, ki ga je po operativni odstranitvi tumorja pozdravil naravno in zavrnil kemoterapijo.

PREBERITE TUDI: Levja griva: zdravilna goba, ki vam lahko spremeni življenje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj