z geslom "Dobro zvočno okolje je odgovornost nas vseh" je spodbujanje vsakega posameznika k prevzemu odgovornosti za dobro zvočno okolje. S svojimi dejavnostmi pogosto povzročamo hrup, ki sicer za nas ni moteč, ker je del naše aktivnosti. Vsi, ki do tega zvoka nimajo enakega odnosa, hrupa ne prenašajo z enako mero strpnosti. Pogost ali dolgotrajen hrup postane moteč in vzrok pritožb. Na Inštitutu za varovanje zdravja RS ugotavljajo, da se število pritožb zaradi hrupa z leti povečuje, kar kaže na to, da se problemi ne rešujejo učinkovito oziroma se pojavljajo vedno novi. Naše zvočno okolje se slabša.


Foto: media.salon.com

Anketa o navadah poslušanja glasbe prek prenosnih predvajalnikov glasbe med mladostniki

Pilotna študija, ki so jo leta 2011 izvedli IVZ, območni zavodi za zdravstveno varstvo in Slovenska mreža zdravih šol je pokazala, da kar 18 % vprašanih srednješolcev glasbo prek slušalk posluša tako pogosto in glasno, da s tem tvegajo okvare sluha, če bodo s takim vzorcem vedenja vztrajali nekaj let.

IVZ in območni zavodi za zdravstveno varstvo bodo v sodelovanju s Slovenskim društvom za akustiko, danes, 24. aprila 2013 na Prešernovem trgu v Ljubljani v času od 10. do 14. ure organizirali akcijo merjenja nivoja glasnosti glasbe na slušalkah prenosnih predvajalnikov glasbe. "Preverili bomo tudi kvaliteto zvoka na njihovih slušalkah. S to akcijo želimo opozoriti na nevarnost, ki jo nepremišljeno poslušanje preglasne glasbe predstavlja predvsem za bolj občutljive posameznike. Posebej mladi se morajo zavedati, da hrup povzroča poškobe čutnih celic v ušesih postopno in neopazno. Naglušnosti se zavemo šele, ko je za popravilo škode že prepozno. Izpostaviti želimo tudi posameznike, ki pogosto in dlje časa zaznavajo šumenje v ušesih. Izpostavljenost preglasni glasbi in hrupu nasploh jim odsvetujemo," opozarja dr. Sonja Jeram z IVZ.

Vir naslovne fotografije: hsa.ie

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj