Ljudje, ki se prehranjujejo na omenjeni način – gre za tako imenovano ‘Mediteransko dieto’ oz. način prehranjevanja, so v veliko manjši nevarnosti, da bodo zboleli za depresijo. Španski raziskovalci so preučevali 11000 ljudi in ugotovili, da so imeli tisti, ki so najbolj vestno sledili mediteranskemu načinu prehranjevanja, za 30 % manj depresije kot tisti, katerih hrana je bila revna z omenjenimi sestavinami (ribe, zelenjava, nepraženi oreški, polnozrnati izdelki).

mediteranska dieta­

­Raziskovalci predvidevajo, da takšna prehrana izboljša krvni pretok, zmanjšuje vnetne procese in popravlja poškopdbe celic, ki so nastale zaradi kisika, kar vse vpliva na manjšo možnost za nastanek depresije. Raziskava je bila objavljena tudi v časniku General Psychiatry journal in je še dodatno potrdila že znano dejstvo, da mediteranska dieta oz. zdrav način prehranjevanja zmanjšuje nevarnost za nastanek depresije, srčnih bolezni, diabetesa, astme in raka.

Pri preučevanju so raziskovalci preverjali devet komponent: uživanje mononenasičenih maščob napram nasičenim, omejeno uživanje alkohola, omejeno uživanje mlečnih izdelkov in mesa, uživanje večjih količin olivnega olja oreškov, zelenjave, sadja in rib.

PREBERITE TUDI: Mediteranska dieta, olivno olje in oreščki so naravno zdravilo!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj