… ugotovitve so prišli s študijo, v kateri so v roku 24 ur po rojstvu merili možgansko električno aktivnost novorojenčkov.

Raziskava je pokazala, da se novorojenčki sicer odzivajo tudi na glas drugih žensk, a so ti glasovi aktivirali le dele možganov, ki skrbijo za prepoznavanje glasu, možgani pa so se ob materinem glasu občutno močneje aktivirali.

Med spanjem so na glave novorojenčkov namestili elektrode, ki so spremljale aktivnost možganov medtem, ko je posameznega dojenčka nagovorila ali mama ali medicinska sestra. Ob materinem glasu so se jasno pokazale reakcije v levi hemisferi, kjer so centri za govor in motorične sposobnosti. Ko pa je spregovorila neznanka, se je aktivirala desna hemisfera.

Poseben glas, ki ga matere uporabljajo za komuniciranje s svojimi otroki, je znanstveno dokazano posebej pomemben in učinkovit. Raziskovalci so to ugotovili tako, da je v poskusih sodelovala tudi sestra, ki je sama mama in ki se je že pred rojstvom večkrat srečala z mamo novorojenčka. Znano je, da imajo dojenčki nekaj prirojenih sposobnosti za govor, a raziskovalci šele odkrivajo, kakšne so te sposobnosti ter kako delujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj