Ker so se temperature že krepko spustile, je čas, da z oblačili poskrbimo za toploto. Na trgovinskih policah nas osvaja ogromna ponudba pletenin iz različnih materialov. Ker pa vsi materiali ne nudijo vsega potrebnega za preživljanje mrzlih dni, bomo naredili pregled naravnih in umetnih materialov ter povedali ali, kdaj in kako so primerni za uporabo.

Bombaž

Je naraven material in koži pusti dihati. To je pomembno tudi pozimi, sploh kadar iz mrzle ulice stopimo v topel prostor in se nimamo možnosti sleči. Takrat nam bombaž daje krasen občutek toplote, vendar ne vročine in ker so vlakna naravna, se ne bomo začeli takoj potiti. Bombaž je primeren tudi zato, ker ga je enostavno vzdrževati – peremo ga lahko v pralnem stroju, bela oblačila tudi na zelo visokih temperaturah, ter ga z lahkoto likamo. Vlakna, ki se uporabljajo za pletenje zimskih puloverjev so debelejša kot tista za navadne bombažne majice, zato so puloverji iz 100% bombaža na otip trši, vendar pa so za nošenje veliko bolj primerni kot kateri na otip prijetnejši material.

 
Volna

Volna je za zimsko garderobo izjemno pomembna in primerna, saj telo greje bolj kot katerakoli druga pletenina. Volna je nadvse primerna tudi zato, ker se po raztezanju ali gubanju vrne v prvotno stanje, kar je nadvse priročno. Ker obstaja veliko različnih vrst volne, je najbolje izbrati mešanico voln, tako pa tudi preprečite, da bi vas pletenine pikale. Nekatere volne so bolj grobe kot druge in ob mešanju različnih voln se lahko ustvari primerna mešanica, ki vam ne bo povzročala neprijetnosti. Nekatere volne so seveda bolj kakovostne in dražje kot druge. Tako so na primer najbolj znane volne Merino, Kašmir, Moher, Angora in druge, vendar pa so večini cenovno nedostopne. Nekateri proizvajalci k cenejšim volnam dodajajo tudi določen odstotek dražjih voln in tako lahko za zmerno ceno dobimo udobno in kakovostno mešanico.

 
Poliester in akril

Poliester in akril sta umetna materiala in s tem koži ne ponujata vsega kar potrebuje. Umetni materiali namreč ne dihajo, so pa lahko nosljivi, vzdrževanje je enostavno, so mehki in prijetni na otip ter cenovno ugodni. Poliester se največkrat uporablja kot topla podloga bombažnim jopicam in puloverjem, za izdelavo flisov in podobnih gladkih, debelejših in toplejših izdelkov. Akril se veliko uporablja, predvsem ker zlahka daje videz bombaža ali volne in je veliko cenejši. Uporabo oblačil iz 100% akrila odsvetujemo, ker ni grelni material ampak le vzdržuje telesno temparaturo, kar pomeni, da vas ne bo grel, če vas bo zeblo. Problem z akrilom je tudi ta, da se telo ob spremembah temperature začne hitro potiti in ker umetni materiali niso zračni, je to lahko precej neprijetno.

 
Splošni napotki

Še nekaj splošnih napotkov za nakupovanje zimskih oblačil:

  • preden kupite oblačilo, vedno preverite sestavo, kajti lahko se zgodi, da boste oblačilo preplačali;
  • oblačilo, ki ga kupujete, naj vsebuje vsaj 30% naravnih materialov;
  • oblačila iz naravnih materialov so običajno dražja, vendar tudi prijetnejša za nošenje;
  • izdelke iz akrila kupite le, če so mešani z naravnim materialom (največkrat z bombažem);
  • pred nakupom vedno preverite, če in koliko se material krči;
  • pred nakupom preverite napotke za vzdrževanje, veliko volnenih oblačil namreč ni dovoljeno prati v pralnem stroju;
  • če vas moti pikajoč občutek volnenih pletenin, spodaj oblecite navadno bombažno majico ali top.
Predstavili smo vam torej glavne značilnosti dveh naravnih in dveh umetnih materialov, ki so najpogosteje uporabljeni za zimska oblačila. Upamo, da vam bodo napotki prišli prav pri nakupu zimskih in tudi letnih oblačil, ter da se boste odslej v trgovini lažje odločili, kaj kupiti.
loading...


5 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj