… ‘pobirajo’ njihove navade in vedenja. To bi verjetno pričakovali tudi pri nakupovalnih navadah, a raziskava, opravljena na univerzi Temple University Fox School of Business je pokazala, da imajo najstnice močan vpliv na izbiro izdelkov, ki jih njihove matere kupujejo za osebno uporabo, npr. ličila, oblačila ipd. ter da imajo matere bolj navado posnemati potrošniške navade svojih hčera kot obratno.

mati_hci_nakupovanje

Foto: liesyoungwomenbelieve.com

Ta raziskava je tako pokazala, da imajo najstniki večji vpliv na svoje starše kot je bilo doslej mišljeno, kar je po mnenju raziskovalcev pravi fenomen. Pri tem pa ne gre le za oponašanje, ki je zavedno.

V raziskavi so analizirali, ali hčerke oponašajo potrošniške navade svojih mater ali matere navade svojih hčera. Izvedli so jo s pomočjo vprašalnikov, na katere je odgovorilo 343 parov mati – hči, pri čemer je bila povprečna starost mater 44 let in povprečna starost hčera 16 let. Ugotovili so, da če je mati ‘mlada po srcu’, modno osveščena in se gleda na svojo hči kot na modno poznavalko, bo oponašala njeno potrošniško ravnanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj