… zdravstvenih težav, kot so npr. diabetes, bolezni srca, metabolni sindrom itd., je znano že dlje časa, zadnja raziskava pa je pokazala še povezavo med trebušno maščobo in pojavom astme.

mascoba_na_trebuhu

Foto: howlosebellyfat.com

V raziskavi so se osredotočili na maščobo okoli pasu, ki je splošni znak debelosti, da bi ugotovili, ali lahko vpliva tudi na pojav astme. V raziskavi so 11 let spremljali 23245 odraslih v starostni skupini 19 do 55 let, ki niso imeli astme. Redno so jim merili obseg pasu, da bi ugotovili stopnjo debelosti, udeleženci pa so morali poročati tudi o morebitnem pojavu astme.

Rezultati so pokazali, da so imeli ljudje, ki so imeli veliko maščobe okoli pasu, a niso bili nujno zelo debeli, kar 1,44x več možnosti, da bi razvili astmo. Ljudje, ki so imeli maščobo okoli pasu in so bili tudi sicer debeli, pa kar 1,81x več možnosti.

Ben Brumpton z norveške univerze za znanost in tehnologijo je povedal: “Astma prizadene ljudi vseh ‘debelosti’, a naša raziskava je pokazala tako individualni kot tudi kombinirani učinek trebušne debelosti na razvoj astme. Oba dejavnika – odvečna maščoba zgolj okoli pasu in odvečna maščoba okoli pasu v kombinaciji s splošno debelostjo – imata individualni vpliv na nastanek astme in dodatnega, če sta kombinirani.”

Gre za prvo prospektivno raziskavo, ki je preučila in pokazala posamični in kombinirani učinek abdominalne in splošne debelosti na pojavnost astme pri odraslih, zakaj in kako debelost vpliva na to, pa še ni znano.

Zato poskrbite, da boste imeli zdravo telesno težo in se čim prej lotite hujšanja. Ker pa je hujšanje lahko zelo dolgotrajen, predvsem pa naporen proces,
si lahko pri njem pomagate tudi s prevejeno učinkovitimi naravnimi prehranskimi dopolnili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj