Manuka med je čisto posebna vrsta medu, ki prihaja iz Nove Zelandije. Ima kar nekaj neverjetnih pozitivnih vplivov na zdravje, med katerimi najbolj izstopa vpliv na celjenje in zdravljenje kože in na krepitev in zdravljenje črevesja in črevesnih težav.

Manuka med ima antibakterijsko, antivirusno in protivnetno delovanje, ki lahko močno ublaži ali celo odpravi težave kot so sindrom razdražljivega črevesja; želodčne razjede; parodontozo in infekcije dihalnih poti. Tako je, poleg ostalih naravnih zdravilnih snovi, idealna alternativa sintetičnim zdravilom, ki večinoma le blažijo simptome in s stranskimi učinki ustvarjajo nove bolezni in težave.

10 koristi manuka medu

1. Blaži in zdravi prebavne težave

Manuka med je pravo naravno zdravilo, saj odpravlja težave kot so prekomeren razrast bakterij v malem črevesju, nizka želodčna kislina in refluks. Ker vsebuje naravne antibiotike, je idealna rešitev za težave, povezane z bakterijami.

2. Izboljšuje zdravje in videz kože

Po internetu mrgoli izkušenj uporabnikov, ki so si z manuka medom odpravili težave kot so ekcemi, luskanje in celo akne. Glede na to, da manuka med deluje proti virusm, bakterijam in ostalim mikrobom, to niti ni presenetljivo. Dobri rezultati so celo pri bolnikih z atopičnim dermatitisom, uporabniki pa trdijo celo, da odpravlja tudi milije.

3. Pomaga pri okužbah s streptokoki (MRSA)

Redkokdo še ni slišal za MRSO, bakterijo, ki pustoši po bolnišnicah in ubija oslabljene bolnike. Do njene agresivnosti je privedla ravno prekomerna uporaba antibiotikov. Raziskovalci so ugotovili, da manuka med oslabi najbolj agresivne gene MRSA bakterije in nanašanje medu na rane in razjede bi lahko preprečilo razvoj MRSE.

4. Zdravi ureznine, opekline in razjede

Manuka med je pravi čudež za poškodbe na koži kar je potrdilo že več raziskav. Nanašanje manuka medu direktno na poškodovano kožo je pospešilo celjenje ran, olajšalo bolečine in zmanjšalo vnetne procese. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, antibakterijskih in protivnetnih sestavin pa tudi preprečuje okužbe.

PREBERITE TUDI: Olje rakitovca: revolucionarno odkritje proti boleznim sodobnega časa

5. Preprečuje karies in gingivitis

Več raziskav je že pokazalo, da manuka med zaradi svojega močnega protimikrobnega delovanja zdravi in preprečuje karies, parodontozo in gingivitis. Raziskava je pokazala, da je vsakodnevno žvečenje medu po ustih za kar 35 % zmanjšalo pojavnost oblog, krvavitev in drugih težav.

6. Pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja

Raziskava je pokazala neverjeten učinek manuka medu pri črevesnih težavah kot je npr. sindrom razdražljivega črevesja. Zmanjšuje vnetne procese v črevesju in preprečuje poškodbe na črevesju, ki so posledica črevesnih težav.

7. Zdravi vneto grlo

V raziskavi so potrdili, da spodbudi delovanje celic imunskega sistema in ustavi razrast bakterij, ki povzročijo vneto grlo. Blaži pa celo vnetje grla, ki je posledica kemoterapije.

8. Pomaga pri alergijah

Tako manuka med kot tudi navadni med in cvetni prah so naravnost neverjetno učinkoviti pri zmanjšanju alergij. Pacienti so imeli kar za 60 % manj težav; dvakrat manj dni, ko so imeli težave z alergijami in so uporabili kar za 59 % manj antihistaminikov.

9. Lahko izboljša simptome cistične fibroze

Cistična fibroza je nadležno stanje, kjer določena vrsta beljakovin deluje napačno, zaradi česar nastaja preveč sluzi, kar lahko zamaši pljuča in vodi v respiratorne infekcije. Manuka med lahko pobije bakterije Pseudomonas aeruginosa in Burkholderia spp, ki lahko zakomplicirajo cistično fibrozo.

10. Pomlajuje in polepšuje

Zaradi svojih pozitivnih učinkov na zdravje pa seveda vpliva tudi na naš videz – le zdrav človek namreč tudi dobro izgleda. Poleg pozitivnih učinkov ob zaužitju ga mnogi uporabljajo tudi kot obrazno masko in za čiščenje obraza – poročajo pa o neverjetno pomlajeni, sijoči in zdravi koži.

Kako in koliko jo uživati?

Idealna količina je 1 do 2 žlički na dan. Zaužijete ju lahko samostojno ali zmešate v svoj najljubši napitek, jogurt ali smoothie.

PREBERITE TUDI: Neverjetne koristi, ki jih nudi to starodavno zelišče

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj