… delajo v času Londonskega tedna mode. “To je velik dosežek za modele,” je povedala generalna sekretarka Equityja, Christine Payne. “Zdaj imajo vsaj pogodbo, ki jasno določa njihove pravice in pogoje za delo.”

modelke_zakulisje

Manekenke v zakulisju modne revije Tommy Hilfiger pomlad-poletje 2009

S pogodbo sta določena minimalno plačilo za nastope na modnih revijah in najnižja starost za sodelujoče modele  – 16 let. Vsebuje tudi določila glede delovnih pogojev, zdravstvenih in varnostnih standardov ter obračunavanja in izplačila plač. Equity pripravlja tudi stran na Facebooku, kjer bodo modeli tekom Londonskega tedna mode lahko poiskali podporo in nasvet.

Modeli se lahko pridružijo zvezi Equity od leta 2007, ko sta manekenki Dunja Knezevic in Victoria Keon-Cohen kot prvi prosili zvezo, naj ju zastopa. “Po pobudah modelov smo bili v zvezi pripravljeni odpreti vrata in jim zagotoviti kolektivni glas, ki so ga močno potrebovali,” je povedala Hilary Hadley, organizatorka modelov. Equity ima danes poseben komite, ki skrbi za pravice modelov zunaj in znotraj zveze.

Program, ki določa pravice modelov na Londonskem tednu mode, so izpogajali Equity, Association of Model Agents (Zveza modnih agentov), British Fashion Council (Britanski modni svet), Greater London Authority (Londonski administrativni organ) in London Development Agency (Londonska agencija za razvoj).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj