­Seveda ste med bralkami tudi tiste, ki zmorete prav vse in si zaslužite naziv Supermama, kar vključuje vsemogočnost vodenja gospodinjstva in nič jamranja. Ali pa ste med tistimi, ki vam bodo omenjeni nasveti olajšali potrebne nakupe za gospodinjstvo in boste vsaj delno lahko odložile nepotrebno breme.

na kolesu


Včasih smo živele pod isto streho s starši in se je hladilnik neverjetno polnil kar sam, obleke so bile zlikane in kar smo iskale, je najpogosteje našla mama. Stvar se v trenutku obrne, ko se same ali z moškim preselimo v lastne prostore. Kar naenkrat je toliko opravil, za katera morda vse do zdaj nismo niti vedele, a pridne punce, ki mamam tako ali tako pomagajo že prej, se na lastnih nogah počutijo le svobodnejše in opravijo nakupe z levo roko.

Še vedno drži pravilo, da pametni pišejo. Imejte list nekje na dosegu roke in ga dopolnjujte, medtem ko kuhate in do konca porabite določeno sestavino, se spomnite česa med dnevom ali ko pripravljate jedilnik za nekaj dni vnaprej. Sama se vedno sprašujem, ali je treba skočiti med police trgovin sleherni dan, po možnosti z vozičkom, dežnikom, kapami in šali. Seveda je ključ v dobri organizaciji. Tako je najbolje sestaviti delni jedilnik že vnaprej. Meso lahko kupimo dan prej in se ne bo pokvarilo, prav tako tudi ne sveža solata.

V kuhinji pa imamo tudi živila, ki nimajo kratkega roka uporabe, zato lahko skrbimo, da so ves čas doma:

 • začimbe;
 • testenine, riž;
 • zelenjava v pločevinkah in tudi sveža: krompir, čebula, česen …;
 • sokovi, čaji;
 • moka, sladkor, olje.

Če hodimo v trgovino, kjer najdemo vse potrebne stvari, nam ni treba brezglavo iskati med številnimi policami, ampak polnimo voziček sproti, s čimer prihranimo veliko časa. Približno po tem vrstnem redu si je dobro pripraviti tudi seznam.

Če imate možnost otroka pustiti doma, potem izvedite nakup same, sicer pa ob prihodu v tople prostore otroku slecite kapo in rokavice ter odpnite bundico, saj boste sicer poslušale cmerave vzklike. Med nakupovanjem otroku ponudite sok ali morda žemljico, s katero se bo okrepčal in vam omogočil miren nakup. Gotovo pa ga pustite doma, če je bolan, utrujen ali zelo lačen.

Kdaj se je dobro izogibati obiska samopostrežb:

 • predvsem utesnjujoče majhnih v času malic, kjer je vrsta pri delikatesi vse do vhoda;
 • ob petkih in sobotah, če gre za večje centre;
 • tik pred prazniki, ko ljudje nakupujejo večje zaloge hrane.
v trgovini


Mesnica

Sama imam najraje samopostrežne trgovine, ki ponujajo tudi mesnico in lahko tako vse nakupim na enem mestu. Obisk izbrane trgovine omogoča velike prednosti. Mesar, ki vas že pozna, vam prav gotovo ne bo ponudil mesa, ki ni najbolj dobro, a ga pač želi spraviti v promet. Sicer pa je tudi pri nakupu mesa dobro vedeti:

 • mleto meso naj vam zmeljejo iz odrezanih kosov mesa, ki jih vi izberete, ne jemljite že pripravljenega mletega mesa;
 • vzemite sveže narezane zrezke, in ne tistih, ki jih imajo namočene v olju;
 • predvsem pa je treba gledati meso, ki vam ga zavijajo, in ne proč, da ne boste doma razočarani.
mesar­1 komentar

 1. kako resničen zadnji stavek :). sicer pa sem sama z vozičkom redna gostja na tržnici, brez katere resnično ne morem, jo pa imam res na vsakodnevni poti do mesta. ribarnica – 1x tedensko. trgovinam z živili se z otrokom izogibam ter nakupe raje opravim ali sama ali pa boljša polovica. cmeravim vzklikom se namreč nekako ne morem popolnoma izogniti niti s podkupovanjem s piškoti ali dudo ;), če pa so roke polne zaradi otroka v naročju, je res nemogoče voziti naokrog še otroški in nakupovalni voziček.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj