Vsak starš ve, da ko bodo naši otroci dobili malo samostojnosti, bodo hrepeneli po več. Čeprav srčki mamic in atijev bolijo, je to dobro in povsem naravno.

Nadzirajte svoja čustva

Četudi želimo biti čustvene in jokati, ker puščamo svoje otroke v novem razredu, v novi šoli z učiteljem, ki ga res ne poznamo, preprosto ne moremo. Ne smemo. Nadzorovati moramo solze (vsaj do avtomobila!). Dobro je, da prepoznamo svoja čustva, in sploh je v redu, da se prepustimo (ko se vrnemo na parkirišče). Vsekakor pa ne želimo svoje žalosti in tesnobe projicirati na svoje otroke. Želimo, da so navdušeni, da niso prestrašeni, saj če nas bodo videli zaskrbljene, bodo zaskrbljeni tudi oni.

PREBERITE TUDI: Slabi starši in napačna vzgoja vplivajo na naš DNK in vodijo v duševne težave in bolezni

Manj govorjenja, več poslušanja

Otrokom lahko ves dan govorimo, da bo vrtec zabaven, vendar otroku nič od tega ne bo pomagalo, če si ne bomo vzele časa, da zares poslušamo o njihovih težavah ali zaskrbljenosti. Vprašajte otroke, kako se počutijo. Vprašajte jih, če so živčni ali zaskrbljeni in če je odgovor pritrdilen, jih vprašajte o čem. Tudi otroci se bojijo neznanega. Za nekatere otroke je samo posloviti se od mamice in očeta dovolj težko. Poskrbite, da boste vsako popoldne odmerile 10-15 minut časa, da se boste z otroci resnično pogovarjale o njihovem dnevu. Dajte jim vedeti, da jim boste čas za pogovor namenile vsak dan. Tako boste gradile njihovo samozavest, zaupanje in odnos z vami. Prav tako bodo otroci vedeli, da nikoli niste preveč zaposlene, da jih ne bi poslušale.

PREBERITE TUDI: To se zgodi, če vam otroci doma pomagajo

Vzemite si čas zase

Da, pomembno je, da tudi če vas vsak dan boli srce, ko otroka pustite v vrtcu, iz tega časa naredite najboljše, kar se da. Pomembno je, da si vzamete čas zase; za zajtrk z drugimi mamami, šoping ali prebiranje e-poštnih sporočil. Spomnite se vseh tistih stvari o sebi, ki ste jih morda izgubile po tem, ko ste imele otroke. Vpišite se v slikarski tečaj. Preberite knjigo. Vozite kolo. Karkoli že je, uživajte v miru in tišini, dokler otroci ne pridejo domov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj