Dišeče sestavine malin in številnih drugih vrst sadja so namreč po izkušnjah številnih uporabnikov pravi mali čudežni dodatek, ki odločilno pomaga pri hujšanju. Običajno se malinovi ketoni uporabljajo kot aromatični dodatek, skrivnost njihovega delovanja kot pripomoček za hujšanje pa je regulacija hormona adiponektina, ki povzroča dvig stopnje bazalnega metabolizma. Čeprav so nekateri strokovnjaki skeptični glede delovanja malinovih ketonov, njihovo učinkovitost potrjujejo in jih priporočajo številne znane osebnosti, kot so denimo nekdanji kardiokirurg Dr. Mehmet Oz, Oprah Winfrey in Kim Kardashian, obetavne rezultate pa so dale tudi raziskave.

Delovanje malinovih ketonov je javno potrdila tudi osebna trenerka Lisa Lynn, njene stranke so namreč pozitivne rezultate opazile tudi že po petih dneh. V učinke malinovih ketonov verjamejo tudi kupci, saj zaloge neverjetno hitro pohajajo in novega hita za hujšanje pogosto zmanjka pred novo pošiljko. Ampak kaj pravzaprav so malinovi ketoni?

Kaj so malinovi ketoni?

Izraz malinovi ketoni se nanaša na aromatično spojino svežih malin, ki je v znanstvenih krogih znana pod imenom 4-(4-hidroksilpenil) butan-2-ena. Za pripravo od enega do štirih miligramov čistega ketona maline je potreben kilogram svežega sadja, zaradi česar so malinovi ketoni ena najdražjih naravnih živilskih arom. Malinovi ketoni so zaradi svojega značilnega sadnega vonja in okusa že zelo dolgo priljubljeni zlasti v prehrambni in kozmetični industriji.


Foto: lizmorison.wordpress.com

Ketoni maline so na seznamu varnih dodatkov FDA (Food and Drug Administration) že od leta 1965, kot pripomoček za izgubo kilogramov pa se sicer uporabljajo že od leta 2004, ko so raziskovalci v šest tednov trajajoči študiji na Japonskem opazili, da malinovi ketoni preprečujejo pridobivanje telesne teže pri miših, ki so jih hranili z zelo mastno hrano. Miši so v prvem delu hranili po visokomaščobni dieti ter merili njihovo pridobivanje maščobe, nato pa v drugem delu v dieto vključili tudi malinove ketone. Ugotovili so, da dopolnilo malinovih ketonov preprečuje pridobivanje telesne teže, kopičenje maščobe okrog jeter ter povišanje ravni trigliceridov, ki jih povezujemo z mastno hrano.

 

Kako delujejo malinovi ketoni?

Razlog za delovanje malinovih ketonov je že omenjeni pozitiven vpliv na izločanje hormona adiponektina v telesu, ki ureja presnovo. Študije namreč kažejo, da imajo vitki ljudje v organizmu višje ravni adiponektina kot ljudje s prekomerno težo, ter da vnos hormona pomaga pri regulaciji teže. Razlog tiči v tem, da višje ravni adiponektina po eni strani povzročijo manjše skladiščenje maščobnih zalog, po drugi strani pa pomagajo razbijati maščobo v maščobne celicah, da jih telo lažje pokuri.

Ta učinek je potrdila tudi študija korejske FDA leta 2010, v kateri so raziskovalci ob dodajanju malinovih ketonov pri miših ugotovili povišano raven adiponektina in posledično povišano presnovo maščobnih kislin in zmanjšano skladiščenje maščob. Avtor knjige The Blood Sugar Solution, Mark Hyman, potrjuje, da adiponektin v resnici izboljšuje inzulinsko odzivnost in tako vodi do lažjega nadzorovanja teže.

Študije kažejo, da malinovi ketoni povečano izgubo maščobe aktivirajo tudi z dvigovanjem ravni noradrenalina ter z delovanjem na encim lipazo, ki je odgovorna za sproščanje maščobnih kislin in maščobnih celic v procesu kurjenja maščob.

 

Malinovi ketoni kot prehransko dopolnilo

Da bi dosegli efekt malinovih ketonov pri hujšanju, je priporočen dnevni odmerek najmanj 100 mg učinkovine, da bi dosegli isti učinek z uživanjem malin, pa bi morali pojesti 40 kilogramov malin na dan. Dobra stran malinovih ketonov je ta, da so naravni ekstrakt, kar pomeni pomoč pri hujšanju brez negativnih stranskih učinkov sintetičnih dietnih dodatkov k prehrani.

Malinovi ketoni so na voljo v obliki kapsul v spletni trgovini Vitalia.si: malinovi ketoni Natures Aid Malinovi ketoni z zelenim čajem v izjemno visoki koncentraciji in dodanim zelenim čajem za še boljši učinek.

Za razliko od mnogih cenejših konkurenčnih produktov, ki vsebujejo veliko nižjo koncentracijo malinovih ketonov, so Malinovi ketoni Natures Aid poleg visoke vsebnosti malinovih ketonov tudi popolnoma naravni in ne pridobljeni sintetično.

 

Malinovi ketoni in ostala prehranska dopolnila za pomoč pri hujšanju so na voljo v spletni trgovini Vitalia.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj