… pokazala nedavno opravljena raziskava, ki so jo izvedli raziskovalci univerze Aalto. Tekom študije so ugotovili, da je avtentičnost za uporabnike družbenih omrežjih izjemno pomembna, hkrati pa so priznali, da se pretvarjajo z namenom, da bi bili videti bolj pristni in ustregli družbenim normam in pričakovanjem.

“Ugotovili smo, da so uporabniki močno osredotočeni na ohranjanje profila, ki je naraven kolikor je le mogoče,” je povedala raziskovalka z univerze Aalto. “Naleteli smo tudi na prilagajanje profila, torej namensko deljenje vsebin, da bi se uporabnik predstavil na določen način, ki ne ustreza nujno realnosti. Deljenje osebnih vsebin na družabnih omrežjih je postalo vsakdanjih za veliko ljudi, a naša raziskava je pokazala, da obstaja splošno prepričanje, da če se vsebine delijo na način, ki je pretiran in ki kaže na nezdravo iskanje pozornosti in potrditve, ali posameznika prikaže drugačnega kot je v resnici, se to obravnava izjemno negativno,” je dejala raziskovalka.

Hkrati pa je raziskovalcem to predstavilo zanimiv paradoks: “Medtem ko družbene norme zahtevajo od posameznikov, da so kar se da pristni, predstavljanje posameznika na pravi način pogosto zahteva tudi element pretvarjanja.” To pretvarjanje je še zlasti prisotno na glasbeni platformi Last.fm, kjer se vsebina deli avtomatično. “Ugotovili smo, da ni tako poredko, da nekateri uporabniki namensko izberejo, kaj poslušajo glede na imidž, ki ga želijo imeti pred ostalimi,” so povedali raziskovalci.

“Poleg tega imajo uporabniki Facebooka zelo visoko stopnjo nadzora nad tem, kaj delijo z ostalimi, a smo ugotovili, da se pogosto odločijo, da ne bodo delili ničesar, ker jih je strah, da bi dali ostalim napačen vtis. Posledično to pomeni, da je naša želja, da bi bili na družbenih omrežjih kar se da pristni, zelo težko uresničljiva. Želja po ugajanju, ustrezanju preprečuje verodostojno deljenje vsebin, kar kaže, da je predstavljanje pristnega imidža na družbenih omrežjih veliko bolj nadzorovano kot je bilo sprva mišljeno.”

In še malce za šalo, malce zares …:

3 KOMENTARJI

  1. U piko! Ravno o tem sva se z možem pogovarjala par dni nazaj! Gre za neke vrste spletni narcisoizem, željo po pozornosti, potrditvi, nabiranje všečkov.

  2. Jap, FB je poln narcisov. Pravzaprav zelo malo hodim na FB (mi redno težijo z nekim mejlom, da veeeeliko zamujam :D), odkar prebiram PL.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj