… je pokazala nova raziskava. S finskega inštituta Institute of Occupational Health so poročali o naraščajočem številu enoosebnih gospodinjstev, v Veliki Britaniji in ZDA pa kar vsaka tretja oseba živi sama. Ta izoliranost pa je tudi glavni razlog za slabo mentalno zdravje – seveda poleg slabih življenjskih razmer in odsotnosti socialne podpore.

Naraščajoče število enoosebnih gospodinjstev pa ima opazen vpliv na mentalno zdravje, pravijo strokovnjaki: "Osamljenost in izoliranost vodita v to, da se ljudje nimajo s kom pogovarjati, deliti svoje počutje, občutke – to pa je nekaj, kar je ključnega pomena za ohranjanje in izboljšanje mentalnega zdravja."

Raziskovalci so 8 let spremljali uporabo antidepresivov pri 3500 Fincih, od tega 1695 moških in 1776 žensk v povprečni starosti 44,6 let, zbrali pa so tudi podatke o njihovem življenjskem slogu, med drugim o delu, izobrazbi, dohodku, življenjskih razmerah, morebitnem uživanju alkohola in kajenju ipd. Ugotovili so, da ljudje, ki živijo sami, kar 80 % pogosteje jemljejo antidepresive zaradi depresije kot njihovi vrstniki, ki ne živijo sami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj