… otroci doživeli travmatične dogodke, so kot odrasli bolj sočutni, torej imajo višjo čustveno inteligenco. “Moje izkušnje tekom kliničnega dela kot psihoterapevt za otroke in odrasle so bile povod, da se je opravila ta raziskava,” je povedal avtor študije David M. Greenberg z univerz Cambridge in mestne univerze New York.

Raziskovalci so temeljito izprašali 387 udeležencev glede njihove zgodovine travmatičnih dogodkov v otroštvu in stopnje empatije. Nato so anketirali še 442 odraslih, pri čemer so uporabili drugačno merjenje empatije. V obeh raziskavah so imeli odrasli, ki so v otroštvu doživeli travmatične dogodke, višjo stopnjo empatije. Travmatični dogodki so bili različni: od smrti ožjega družinskega člana in ločitve staršev do spolnih zlorab, nadlegovanja in nasilja (psihičnega in fizičnega).

“Bralci te študije naj od tega odnesejo ugotovitev, da so travmatične izkušnje pot v osebnostno rast in večjo odpornost,” je povedal Greenberg. Ugotovili so še, da je travma v otroštvu pa povezana le z višjo stopnjo afektivne empatije, ne pa tudi kognitivne. “Kognitivna empatija je sposobnost razumeti misli in čustva drugega, medtem ko afektivna empatija pomeni začutiti psihično stanje druge osebe in se odzvati z ustreznimi občutki,” so še razložili v študiji.

Raziskava z naslovom “Elevated empathy in adults following childhood trauma“ avtorjev David M. Greenberg, Simon Baron-Cohen, Nora Rosenberg, Peter Fonagy in Peter J. Rentfro, je bila objavljena v PLOS One.

PREBERITE TUDI: Nezvestoba: največje izdajstvo s strani partnerja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj