No, vsekakor smo vsi kdaj pa kdaj ljubosumni na sošolko, sodelavca, konkurenčno podjetje … a tokrat bom pisala o posebni vrsti ljubosumja: ljubosumje v ljubezenski zvezi.


charlesglassmanmd.com

Zakaj smo ljubosumni?

Ljubosumje, ki bi ga zdravniki večinoma opisali kot 'čustveno reakcijo na strah pred razpadom obstoječega odnosa ali pa kot neomajno prepričanje človeka, da ga partner vara', se ponavadi pojavi pri ljudeh, ki imajo dokaj nizko raven samozavesti, samospoštovanja. Ljubezen je povezana z določeno stopnjo bojazni, da nas bo partner iz kakega razloga prenehal ljubiti in začel ljubiti tretjo osebo, ki se bo pojavila v njegovem življenju. Ljubosumje torej preveva strah, da nas bo ljubljena oseba prenehala ljubiti in bo svojo ljubezen usmerila na tretjo osebo! A vsako čustvo ima svoj namen oziroma funkcijo, zato tudi ljubosumje nečemu služi. Ljubosumje je čustvo, ki v nas sproži obnašanje, s katerim menimo, da bomo ohranili ljubezenski odnos. Toda če je ljubosumje pretirano oziroma patološko, izgubi smisel in postane glavni razlog za konec ljubezni.

Ljubosumje – patološko čustvo?

Ljubosumje samo po sebi ni patološko čustvo! Povsem normalno je, če ga čutimo občasno. Kadar sta partnerja pozorna, da s svojim obnašanjem en v drugem ne vzbudita neprijetnega čustva ljubosumja, je ljubosumje razmeroma kratkotrajno.

Bolj ko je odnos nestabilen, več ljubosumja je lahko v njem! Ljubosumje je znak, da je ljubezenski odnos ogrožen, da človek dvomi o partnerjevi ljubezni in se boji, da jo bo izgubil. Potemtakem so pogosti ljubosumni prizori znamenje, da z odnosom nekaj ni v redu. Če je bil odnos stabilen, a se je eden od partnerjev začel odzivati z vse pogostejšim izkazovanjem ljubosumja, se je odnos najbrž znašel v krizi. Možno je, da je iz določenega razloga začel verjeti, da ni dovolj privlačen (kriza srednjih let, težave v spolnosti, telesna bolezen, izguba službe, …). Kriza odnosa ni razlog za prekinitev odnosa, pomeni pa, da morata partnerja vložiti napor, da bosta krizo rešila. Ljubosumje je najbolje razlagati kot simptom globljega problema, nato pa globlji problem jasno opredeliti in se o njem pogovoriti.

Ljubosumje postane patološko, ko je povezano z uničevalnim obnašanjem, brutalnim nasiljem in celo umori; s tako imenovanimi zločini iz strasti. Razmeroma visok delež umorov je imel za motiv čustvo ljubosumja. Do tega pride zato, ker prevarani ljudje menijo, da jim je partner, ki so mu zaupali, uničil življenje, kar naj bi jim dajalo pravico, da uničijo njegovo/njeno življenje. Toda ljubezenska prevara pogosto uniči obstoječo zasnovo skupnega življenja, ne pa tudi človekovega življenja!

Kako se rešiti pretiranega ljubosumja?

Predvsem skušajte ljubosumje razumeti, se ga zavedati in ga v partnerskem odnosu tudi čim prej priznati. Le takšni začetni koraki nas lahko vodijo k temu, da 'ne boste čisto znoreli', da se boste znali kontrolirati in da boste na koncu koncev tudi premagali to gomazečo požiralko ljubezni. Ključna težava pretirano ljubosumnih oseb je namreč v tem, da kot težavo ne doživljajo svojega ljubosumja, pač pa vidijo težavo v partnerjevem obnašanju. Menijo, da je partner tisti, ki se obnaša neprimerno, izzivalno in sumljivo, kar ima za posledico, da samodejno občutijo ljubosumje. Zato so prepričani, da je rešitev v tem, da partner spremeni obnašanje − pa bo tudi njihovo ljubosumje izginilo. Ker takšne osebe težave ne vidijo v sebi, ne ugotovijo, kaj bi morale spremeniti pri sebi.

Šele, če partner zagrozi z odhodom, ker ljubosumje prehudo obremenjuje razmerje, ljubosumna oseba začne razmišljati, da bi poiskala terapevtsko pomoč in tako obdržala partnerja v razmerju.

Pretirano ljubosumni ljudje si lahko pomagate s popravljanjem lastne samopodobe! Številni ljudje verjamejo, da si je treba ljubezen zaslužiti, da morajo ljubljene osebe izpolnjevati določena merila, toda med opazovanjem sebe ugotovijo, da ne izpolnjujejo teh meril in da si potemtakem ne zaslužijo ljubezni. Šele s popravljanjem samopodobe, z uvidom, s sprejetjem in upoštevanjem lastnih vrednot, a tudi s sprejetjem odločitve, da si zaslužijo ljubezen, izginejo razlogi za pretirano ljubosumje.

In poskrbite, da bodo vaše misli zapolnjene, saj človeška domišljija nima meja!

Kadar se v vaše misli prikradejo znaki sumničavosti, pojdite na sprehod, poslušajte glasbo, planirajte prihajajoči dopust, opravljajte hišna opravila, povabite prijateljico na pijačo … naredite karkoli, kar vam bo odgnalo ljubosumne misli.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj