Fužinski grad je tretji dan ljubljanskega tedna mode pokal po šivih od navdušenih obiskovalcev, kreativne energije in svežih modnih trendov. Revije si je ogledala množica  znanih obrazov in modnih navdušencev, ki so pozorno spremljali kolekcije oblikovalcev ter se sproščeno družili ob kozarcu penine.

Tretji dan modnih revij smo si lahko ogledali kolekcije znamk Julie Kaje Hrovat (JKH), Simone Kogovšek, Renate Bedene, Davida Bacalija, Prik, Sanije Reje Aske, Princip in Artpump, Patricia Pie, Made in Anselma (v sodelovanju z Alpino) ter Mateyaneira. Večer se je zaključil z bučnim aplavzom, ki ga je požela modna revija Petje Zorec. Slednja na LJFW vsako leto navduši s svojimi kolekcijami, ki so jih prepoznali in vzljubili tudi v tujini. Posebno pozornost je pritegnil tudi Petjin izbor modelov, saj sta se po pisti med drugimi sprehodila tudi Duci Bednjanec in Huberto Široka. “Letošnja kolekcija zame seveda ni več nova, saj sem jo oblikovala ter se z njo ukvarjala že kar nekaj časa,” se je pošalila vedno simpatična Petja Zorec, ko smo jo povprašali po njenem vtisu letošnje edicije. “Me pa ekipa LJFW vedno sprejme z odprtimi rokami ter poskrbi, da se tu vedno dobro počutim, zato se izjemno rada vračam, ker je krasno vzdušje,” nam je še povedala.

Naši redni obiskovalci gotovo že vedo, da je LJFW med zvezde izstrelil mnoge slovenske oblikovalce in modele, nadvse rad pa na našem tednu mode svoje kolekcije predstavlja tudi David Bacali. Njegova babica sicer prihaja iz Pariza. “Letošnja kolekcija je zame še posebej čustvena, saj sem jo oblikoval najdlje od vseh. Posvetil sem jo svoji babici, ki se je v Slovenijo priselila iz Francije. V tistem času se je tu ustvarjala nova država, zato želim z vojaškim vzorcem in pa oblikami, ki spominjajo na otroške krace, pričarati kontrast med vojnim stanjem in otroško iskrico v očeh, ki jo žal mnogi zgubijo, ko odrastejo,” nam je zaupal oblikovalec.

Med modeli, ki so nosili njegovo kolekcijo, pa je bila tokrat tudi posebna gostja. LJFW je namreč gostil gospo Elizabeto, ki si je že od nekdaj želela doživeti modno pisto, željo pa smo ji pri LJFW uresničili na pobudo ekipe oddaje Dobro jutro na TV Slovenija. Naša ekipa frizerjev pod vodstvom Aske Kajtazović in mejkap artistov pod vodstvom Špele Eme Veble ji je uredila pričesko in naličila, nato pa se je skupaj z modeli sprehodila po pisti. “Od nekdaj sem si želela doživeti ta občutek, ko se sprehodiš po modni brvi, saj se od nekdaj v mojem življenju vse vrti okoli oblek, bila sem namreč šivilja,” nam je zaupala gospa Elizabeta. “Moram reči, da sem se na pisti počutila čudovito,” je bila navdušena gospa, ki se je po mnenju gostov odlično odrezala.

Čudovitih modnih kosov in eklektičnih stajlingov pa ni bilo možno videti le na modnih brveh temveč tudi na naših obiskovalcih. Modna blogerka Manca Vodopivec je nosila plašč oblikovalke Nataše Hrupič, Jasna Vale kreacijo Julije Kaje Hrovat, Hannah Mancini pa pulover in hlače znamke Ninara. Med modnimi navdušenci smo opazili tudi Regino, pevca Klemensa, voditelja Davida Urankarja in Petro Krčmar. Poseben gost večera pa je bil tudi Federico Pignatelli, lastnik Pier59 Studios, v družbi Mateje Škraba in Matee Kogoj Kajzer.

Po modni brvi se je za Princip in Renato Bedene sprehodila tudi Anamaria Goltes, ki je, kot pravi, med hojo nadvse uživala. “Vedno se rada vrnem v Slovenijo in se udeležim dogodkov kot je LJFW. Čeprav smo majhen narod premoremo ogromno kulture in umetnosti, zato sem res vesela, da pri nas obstaja Ljubljanski teden mode. Danes sem med revijo še posebej uživala, saj je pista res dolga. Daljša kot je, bolj se lahko sprostiš in doživiš ta čaroben trenutek pozornosti ter energije, ki ti jo da množica,” nam je zaupala. Prva dva dni LJFW si je revije ogledala kot gostja, v soboto pa se že vrača v Ameriko. Zaupala nam je, da zelo pogreša svojega kužka Hugota.

Gostje so zelo pohvalili tudi letošnje prizorišče, ki pa ga bomo danes zvečer preselili na novo lokacijo. Čaka nas namreč modni performans kolekcije Mateje Benedetti, ki se bo odvil v Fotopubovem projektnem prostoru, na nekdanji bencinski črpalki arhitekta Milana Miheliča iz leta 1968. Na prizorišču si boste lahko ogledali tudi razstavo Jakuba Janse z naslovom Club of Opportunities Ep. 6: Ten Years Night.

Dopoldne pa vas v MAO vabimo na otvoritev našega ekskluzivnega Showrooma, kjer bodo na voljo kolekcije izbranih oblikovalcev ter modno konferenco z naslovom Sistem mode, kjer se lahko udeležite zanimivih predavanj in panelov. Med predavatelji bodo tudi Melinda Rebrek, naša izvršna producentka, Petja Zorec, Andrea Varga, Gili Biegun, Julia Kaja Hrovat in drugi.

Opisi oblikovalcev 3. dne

Julia Kaja Hrovat – JKH

Oblikovalka Julia Kaja Hrovat črpa iz slovenske kulturne dediščine. Zanimajo jo najrazličnejši simboli in zgodbe naše identitete, katere uspešno prenaša na sodobne kolekcije ženskih oblačil. Ustvarja za ženske, ki so samostojne, samozavestne, v svojem življenju zaposlene in vsemogočne. Na oblačila, ki so oblikovno zasnovana tako, da žensko skozi dan popeljejo v vrtincu barv in udobja naravnih materialov, vse do večera v gledališču, prireditvi ali večerji s prijatelji. Na oblačila prenaša barvite vzorce, ki jih sestavljajo zgodbe slovenske kulturne dediščine.

Simona Kogovšek

Oblačila blagovne znamke Simona Kogovšek so subtilna in atraktivna, krhka in praktična, lepa in udobna, vsestranska, nosljiva in brezčasna. Prefinjeni kosi oblačil izbranih barv, ustvarjeni v tehniki sestavljanke, podirajo klišeje o oblačilih, prešitih z overlock sivi. So tehnično dovršena, a v nenehnem iskanju nadgradnje. Dobro se znajdejo v najrazličnejših življenjskih situacijah. Metulji, simbol Simonine osebnosti in njen prvotni navdih, se v kombinaciji z modnimi smernicami ohranjajo v zgodbi vsake kolekcije.

Princip /Artpump

Za modno znamko Patricia Pie stoji oblikovalka Barbara Franjić, ki je ponosna, da je ženska. Navdihuje se nad kroji, ki ženski delajo uslugo in izvabijo iz telesa tisto ženstvenost, ki očara. PP je na sceni od leta 2014 in se vsako leto nadgrajuje, oblikovalka pa polna navdiha kuje nove načrte za prihodnost.

Renata Bedene

Od leta 2001 samostojno deluje na področju tekstilnega oblikovanja, na katerega poizkuša prenesti likovna in ostala znanja ter zaznavanja povezati z različnimi vrstami materialov in postopki. Nove tehnike, ki se pri tem rojevajo, združuje s sitotiskom, ročnim tkanjem, vezenjem, pletenjem, kolažiranjem. Leta 2010 je pridobila naziv samostojni delavec v kulturi pri Ministrstvu za kulturo RS. V istem letu se je bila sprejeta v Društvo Oblikovalcev Slovenije. V septembru 2009 je za tapiserijo z naslovom »Liberation of heart« prejela drugo nagrado na 15.mednarodni razstavi-European Patchwork Meeting v Ste Marie-aux-Mines, Francija. Od leta 2014 je del ekipe zadruge Zoofa.

David Bacali

Večplastnost in raznolikost kolekcij želi David Bacali doseči z interpretacijo nasprotujočih si zgodovinskih, družbeno-političnih in socialnih vplivov. Koherentnost kolekcij zagotavlja z reševanjem problema udobnosti in estetike med vsakodnevnimi življenjskimi opravki, s katerimi je soočena moderna ženska. Znamka se naslanja na urbano-nomadski slog oversize krojev s kančkom vpadljive elegance in feminilnosti. Večno prisotni kontrasti se zrcalijo skozi teksture, vzorčne kombinacije in igrivosti v materialih. Znamka prisega na večnost oblačila ne glede na namen.

Patricia Pie

Za modno znamko Patricia Pie stoji oblikovalka Barbara Franjić, ki je ponosna, da je ženska. Navdihuje se nad kroji, ki ženski delajo uslugo in izvabijo iz telesa tisto ženstvenost, ki očara. PP je na sceni od leta 2014 in se vsako leto nadgrajuje, oblikovalka pa polna navdiha kuje nove načrte za prihodnost.

Prik

Znamko PRiK snuje oblikovalka Dušica Županjac. PRiK izdeluje navdihujočo modo za ženske, ki želijo pokazati svoj značaj in so svobodnega duha. Blagovna znamka je priljubljena med ženskami s stilom in poslovnimi ženskami, ki cenijo visoko kakovost, lep tekstil in razkošen občutek.

Sanija Reja Aske

Sanija Reja, dobitnica prve LJFW WOW nagrade, prihaja iz Goriških Brd, kjer je odraščala obkrožena z domačnostjo in vinogradništvom. Ravno zaradi tega se dostikrat v njenih kolekcijah odraža pridih kulturne tradicije. Od nekdaj je bila ustvarjalna in tako tudi pristala na študiju Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Kot mlada oblikovalka je sodelovala v kolektivu Young@Squat, ki je na prejel dosti prepoznavnosti in tudi nagrado Trend. Kreacije Sanije Reja so bile videne že večkrat na samostojnih modnih revijah in na različnih razstavah pri nas in v tujini.

Made in Anselma

Ročno narejena, domiselno oblikovana oblačila, izdelana iz starejših, vintage materialov. So delo lokalnih oblikovalcev, umetnikov in arhitektov. Modni kosi so okolju prijazni, saj ne prepotujejo pol sveta, preden dosežejo vašo omaro. Blago je praviloma najdeno, zapuščina naših babic ali ostanek drugih projektov. Pretežno so starejšega datuma, vintage, iz časov, ko v proizvodnji še ni bilo v uporabi toliko kemikalij. Materiali so zato kakovostnejši in zdravju prijaznejši. Blago je razrezano s spoštovanjem do materiala in okolja, saj je uporabljeno s čim manjšim ali ničelnim ostankom. Zaloge blaga so omejene, največkrat je blaga za zgolj en unikaten in neponovljiv izdelek.

Mateyaneira

Za blagovno znamko stojita dve modni in industrijski oblikovalki, Mateja Dujić in Neira Sinanbašić. Njuno prijateljstvo sega že v srednjo šolo, zato so ju podobni okusi in oblikovalska estetika pripeljali do tega, da skupaj ustanovita modno znamko Mateyaneira.

Petja Zorec

Blagovna znamka moške mode Petja Zorec drzno združuje protislovne teme, ki se odražajo v oblikovno izrazitih pret-a-porter kolekcijah in izpolnjujejo zahteve vsakdanjega življenja, neozirajoč se na specifike spolov. Z uporabo tradicionalnih tekstilnih tehnik in tehnoloških novosti, kolekcije lahkotno združujejo strogost in igro, umirjenost in hitrost, udobje in svečanost ter so namenjene univerzalnem posamezniku.

PREBERITE TUDI: LJFW oktober 2019 ~ 1. dan in LJFW oktober 2019 ~ 2. dan

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj