Začel se je najdaljši ljubljanski teden mode doslej, na novi lokaciji navdušil s prvim sklopom modnih revij, napovedal trende za prihajajočo sezono in gostom postregel s svežim modnim navdihom.

Jesensko edicijo ljubljanskega tedna mode je otvorila revija znamke Loré, prvi večer pa so se po modni pisti, ki se tokrat vije kar skozi tri dvorane, sprehodili tudi modeli v kolekcijah Barbare Vrbančič, Ane Jelinič, znamke Things I Miss, Natasahrupic, pletenin Draž in Becha. Večer se je zaključil s posebno inštalacijo tandema Mehle, ki je po uspehu v Londonu svojo kolekcijo ponovno predstavil tudi v Ljubljani. Posebnost letošnje edicije je tudi sodelovanje znamke KOKA HANDMADE KNITWEAR, ki jo je podprla konceptualna trgovina Pentlja. Več o oblikovalcih in njihovih kolekcijah si lahko preberete spodaj.

Rekordno število dni, modelov in dolžina modne brvi

“Letos je naša modna agencija Immortal Model Management za ljubljanski teden mode pripravila rekordno število svojih modelov. Prav tako je rekordno dolga tudi modna pista, česar se zelo veselimo, saj lahko modeli tako zares uživajo v hoji. Kolekcije si tako lahko še posebej podrobno ogledajo tudi obiskovalci, saj hoja posameznega modela traja skoraj dve minuti,” nam je povedal Tomaž Mihelič, ki vsako leto poskrbi, da so modeli njegove agencije na Ljubljanski teden mode vrhunsko pripravljeni. Je bilo med njimi mogoče opaziti kakšne nove obraze? “Med modeli bomo lahko letos videli kar nekaj novih obrazov, nekatere smo tokrat pripeljali tudi iz tujine. Nekateri naši modeli, ki so do sedaj redno hodili po ljubljanskih modnih brveh, pa se počasi poslavljajo, saj jim je uspelo v Parizu, Londonu in drugih modnih prestolnicah. Ljubljanski teden mode je namreč odlična odskočna deska tako za oblikovalce kot za modele, saj tu pridobijo dragocene izkušnje in znanje, ki jih potrebujejo za preboj na tuji trg. Zelo smo ponosni, da smo skupaj z LJFW marsikomu omogočili cvetočo kariero v tujini. Čeprav tu delamo z manjšo ekipo in budgeti kot jih imata na primer Milanski ali Pariški teden mode, se lahko LJFW po profesionalnosti, načinu dela in nivoju organizacije brez težav postavi ob bok tujim modnim tednom,” je še povedal Mihelič.

Trajnostna moda v misli na okolje

Modno dogajanje tokratnega tedna mode je trdno prepleteno tudi s skrbjo za okolje. Pri mnogih oblikovalcih smo namreč opazili kolekcije, ki so bile ustvarjene z mislijo na varovanje našega planeta. “Potrebno se je zavedati problematike onesnaževanja okolja, sploh, ker je tekstilna industrija drugi največji onesnaževalec našega planeta. Moja letošnja kolekcija je zato v celoti zasnovana iz recikliranega blaga. Oblačila sem sešila iz neprodanih kosov preteklih kolekcij, pa tudi mnogih vintage kosov, ki so tako dobili novo priložnost,” nam je razložila oblikovalka Barbara Vrbančič, ki se na ljubljanskem tednu mode sicer z veseljem predstavlja že kar nekaj let zapored.

Pika na i vsakemu stajlingu pa je seveda obutev, ki je to jesen pisana in raznolika kot jesensko listje. Tokratni trendi, ki jih je s svojo revijo napovedal Mass, so bili namreč primerni za vsak, še tako zahteven okus ali priložnost. Kačji vzorci, oblikovani za elegantne dame, ki si želijo pokazati svojo odločno in drzno plat ženske. Nizki kavbojski škornji v barvni igri rumene, črne in rdeče ter v prepletu usnja in semiša so navdušili vse, ki prisegajo na udoben šik s pridihom podeželja.

Prvega dne modnih revij so se udeležili tudi mnogi modni uredniki, influenserji in znani obrazi. Opazili smo vedno nasmejano Lorello Flego, blogerki Laro Begič in Katarino Benček, revije pa sta si z zanimanjem ogledala tudi DJ Mike Vale in njegova soproga Jasna, ki je bila popolnoma očarana nad kolekcijo pletenin Draž. V prvih vrstah so bili tudi Milan Gačanovič, večina slovenskih modnih urednic, med njimi na primer Petra Windschnurer, urednica italijanskega magazina Joys magazine Gili Biegun in tudi urednica spletnega portala micna.si Daša Mavrič, ki jo je najbolj navdušila revija Ane Jelinič.  “Všeč mi je bila celotna kolekcija, v svoji omari pa kar vidim njen bel pulover z bež potiskom. Zagotovo ga potipam še na četrtkovem showroomu, morda pa bo šel z mano domov,” nam je zaupala. Nad omenjeno kolekcijo je bila popolnoma navdušena tudi oblikovalka Lara Bernot, ki je, kot pravi, komaj čakala, da vidi kakšen stajling nosi naslednja manekenka. Anamaria Goltes, ki se bo po modni brvi sprehodila v sredo, se je prvega dne LJFW udeležila kot gostja, pravi pa, da se težko odloči, katera revija ji je bila najbolj všeč. Vsekakor pa se močno veseli današnje revije Matica Velerja, saj so ji nadvse všeč njegovi rumeni škornji.

Oblikovalci prvega dne

Loré

Loré je pripoved o lepoti in edinstvenosti latinske Amerike s svojimi živahnimi barvami, rustikalnim tekstilom in bogato dediščino. Verjamemo v tradicijo v kombinaciji s sodobnimi kroji, ki kažejo, da ima lahko crossover neverjetne učinke na tekstilni dizajn. Kolekcije Loré so omejeni kosi, ki uporabljajo etnične motive na inovativen način kot kateri koli sodobni vzorec in ustvarjajo kreativne in žive teksture. Z možnostjo, da koristi delavcem, ki izdelujejo izdelke, ponuja Loré priložnost za pozitiven vpliv na življenje, pomaga pri razvoju tekstila in ohranjanju ročne tradicije. Poslanstvo znamke je, da z vsakim elementom, ki je edinstven in ga ni mogoče reproducirati, pripoveduje navdihujočo zgodbo.

Ana Jelinič

Pri oblikovanju velik poudarek daje na detajle, ki ustvarijo oblačila drugačna in unikatna. Ustvarja z mislijo, da z detajli lahko človek ustvarja samega sebe drugačnega od drugih. Inspirira se iz vsakdanjega življenja, se odziva na razne dogodke, ki se ji v tistem obdobju zgodijo. Letošnja kolekcija je pripoved o želji po letenju, visoko, čim višje. O želji ženske, da bi bila svobodna,  zadovoljna in uspešna, da bi se ji uresničile sanje.

Barbara Vrbančič

Barbara Vrbančič, magistrirana akademska oblikovalka tekstilij in oblačil ter bivša članica skupine Young@Squat, v svojih oblikovalskih rešitvah pogosto združuje preteklost in sodobnost. Velikokrat uporablja stare ročne tehnike ali vintage inspiracije, ki jih nadgradi in avtorsko reinterpretira v sodobne, urbane kose ali projekte. Njeno delo je prepoznano tudi v tujini, za svoje delo pa je prejela že mnogo mednarodnih nagrad.

KOKA Handmade Knitwear

Blagovna znamka KOKA je bila ustanovljena novembra 2018. Projekt oživitve izumirajoče družinske tradicije pletenja je bil zaradi modernega oblikovanja dvignjen na višji nivo. Danes je ta starodavna veščina obrtnikov iz podeželskih krajev Črne gore našla pot do sodobne modno ozaveščene svetovljanske ženske. Koka spada v počasno modno gibanje in vsak kos oblačila iz njenje kolekcije je 100% ročno izdelan v postopku, ki zahteva veliko časa in posebno pozornost do detajlov.

MASS

Modni korak po najbolj trendi modni pisti te jeseni, Ljubljana Fashion Weeka, so sklenili tudi Massovi čevlji. Pika na i vsakemu stilu je ravno obutev, ki je to jesen pisana in raznolika kot jesensko listje. Tokratni trendi so bili namreč primerni za vsak, še tako zahteven okus ali priložnost. Kačji vzorci, oblikovani za elegantne dame, ki si želijo pokazati svojo odločno in drzno plat ženske. Nizki kavbojski škornji v barvni igri rumene, črne in rdeče ter v prepletu usnja in semiša so navdušili vse, ki prisegajo na podeželski udoben šik. Gležnarji, kjer so svoj odtis pustili živalski vzorci − od geparda do zebre −, za popestritev pa še neti in udoben debelejši gumijast podplat za nedrseč in brezskrben korak, bodo odlična izbira za vse sive deževne dni. Na svoj račun so prišle tudi vse ljubiteljice večno modnega laka in dekleta, ki se navdušujejo nad letošnjim modnim hitom ’chunky sneakersov’. Seveda niso pozabili na modnih brveh niti na moške. Ti bodo skozi jesen stopali v najrazličnejših barvitih supergah, ki jih lahko kombinirajo tudi k bolj formalnim oblačilom. Nepogrešljiva obutev za naše gospode so usnjeni gležnarji, kjer prevladujejo najrazličnejši odtenki rjave barve. Ljubljana Fashion Week je tako poskrbel za vpogled v modne trende obutve, ki bo nedvomno že v prihodnjih dneh preplavila tudi vse modne navdušence na naših ulicah.

Things I Miss

Things I Miss je instinktiven svet teles in oblik, življenja in naracije. Močna vizija. Strast. Avtentičnost. Oblikovanje z veliko mero potrpežljivosti in ozaveščenega koncepta. Je potovanje, vizija ozaveščanja, ki hkrati ponuja brezkompromisen slog in divjost, a hkrati čutnost in strast. Verjamejo, da je tkanina naša druga koža in da je sobivanje in prepletanje telesa, prostora, giba, zvoka, dotika, fluidnih oblik in teksturnega pripovedovanja vznemirljiva zgodba. Navdih. Verjamejo v svetost ustvarjalnih procesov in v ljubezen, ki je predana v kreiranje vsake zgodbe, koncepta ali forme znotraj zanimivih in edinstvenih projektov na različnih področjih in pripovedi.Things I Miss so mediji prepoznali kot eno izmed najboljših 10 trajnostnih blagovnih znamk na svetu, potem, ko so jo predstavili na spletnem trajnostnem modnem dogodku v Londonu leta 2016.

Draž

Draž je družinsko podjetje, ki vse od začetkov delovanja pred več kot tremi desetletji vzdržuje močan kreativni tempo. Draž obvladuje celoten ustvarjalni proces, od izbire materiala, oblikovanja tekstur, krojenja in ročnega sestavljanja unikatnih oblačil. V srca in omare ljubiteljev mode so se pletenine Draž trdno zasidrale z vztrajanjem na soobstoju elegance in udobja, na brezkompromisnosti pri kvaliteti materialov in izdelave. Razvoj oblačil z novimi tehnologijami je zanje pomemben, enako pomembna pa je tudi odgovornost do ljudi in narave, zato izdelujejo oblačila, ki trajajo. Povratne informacije o resnični vrednosti oblačil, ki se kaže v tem, koliko časa oblačilo oseba uporablja, kaj ji to oblačilo pomeni in kako se v njem počuti, prihajajo od njihovih strank. Zaradi njih obstajajo. Krog od ideje do osebe, ki oblačilo uporablja, je sklenjen.

Becha

Becha je urbana znamka unikatnih kolekcij s Hrvaške. Njihov dizajn svojim strankam pomaga izražati urbano eleganco na nov način. Vsi Bechini modni kosi so narejeni ročno ter so polni zanimivih detajlov, ki navdušijo.

Natasahrupic

Nataša Hrupič vodi lastno istoimensko blagovno znamko in svoje delo samostojno ali v sodelovanju z oblikovalci in umetniki različnih področij uspešno predstavlja tako doma kot v tujini. Od leta 2011 je kot tehnični sodelavec zaposlena na Oddelku za tekstilstvo, NTF, na Univerzi v Ljubljani. Leta 2018 je svojo kolekcijo predstavljala na Beograjskem tednu mode, kjer je prejela drugo nagrado natečaja Fashion Scout South Easr Europe 2018.

Mehle

MÊHLÊ je znamka, ki deluje v Londonu, ustanovila pa sta jo Slovenca, oblikovalka Maja Mehle in vizualni artist Miha Fabio Kalan. V svojih kolekcijah se poigravata s kombinacijo tradicionalno krojenih oblačil in tehnološko inovativnih športnih materialov. Njun zaščitni znak je outerwear, od volnenih jaken do namerno prevelikih tehno bomber jacketov. Držita se čistih, sproščenih linij, funkcionalnih silhuet in trajnostnega vidika ustvarjanja mode.

PREBERITE TUDI: LJFW oktober 2019 ~ 2. dan

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj