Drugi dan modnih revij se je pričel z revijo študentov Fakultete za dizajn, sledile pa so kolekcije znamk Medle, Ninanra, Kiss The Future, Jan Brovč, Tanja Uvera, Teja Jeglich&Evgenija Zafirovska, Damir Raković Ponorelii, M.Fiction in Matic Veler.

Prva modna revija je navdušila z inovativnim delom in novo kreativno energijo, ki so jo na modno brv s seboj prinesli študentje Fakultete za dizajn, sledile pa so kolekcije že uveljavljenih modnih oblikovalcev ter nova modna sodelovanja. Svoje kreativne moči in modni znamki sta združili tudi oblikovalki Teja Jeglich in Evgenija Zafirovska ter predstavili kolekcijo nadvse posebnih modnih kosov in torbic. “Z Evgenijo sva se spoznali na fakulteti,” nam je razložila Teja Jeglich, ki je na slovenski sceni že dobro prepoznavna po svojih ročno izdelanih torbicah in nahrbtnikih. “Že dolgo sva sodelovali, tako, da je skupna kolekcija nastala povsem organsko. Navdihnila jo je najina skupna ljubezen do arhitekture, ostrih linij in geometrije, v kateri se dopolnjujeva in lahko rečem, da so se zamisli kar iskrile.”

Tako kot včeraj, je bilo tudi danes moč opaziti trend trajnostne mode, ki je postal prava rdeča nit letošnjega ljubljanskega modnega tedna. Veliko kolekcij je namreč narejenih iz recikliranih materialov, s čimer so mnogi oblikovalci želeli poudariti, kako pomembno je, kakšne kose izbiramo za svojo garderobo. Z izogibanjem nakupovanju hitre mode in podpiranjem lokalnih dizajnerjev namreč prizanašamo tudi okolju, saj so ročno izdelani kosi prijaznejši zanj, pa tudi za naše zdravje.

Med množico modnih poznavalcev, urednikov in znanih obrazov slovenske estrade smo opazili Regino, Salome, pevko Majo Šebenik Sheby v družbi Filipa Đuriča ter Milana Gačanoviča. Slednji je zelo pohvalil kreacije študentov Fakultete za dizajn, povsem pa ga je navdušil mladi oblikovalec Jan Brovč. “Lahko rečem, da je Jan tokrat prekosil samega sebe, hkrati pa ostal zvest svojemu stilu. Njegove kolekcije počasi dobivajo ‘haute couture’ moment, mislim, da ga čaka svetla prihodnost v tujini, tako kot je to uspelo Petru Movrinu. Peter je odličen, Jan pa pri svojem izražanju še bolj napadalen, kar je v današnjem svetu izjemno pomembno za preboj v modnem svetu. Če si drugačen, si namreč viden, če si viden si prodajen in če si prodajen, si bogat,” je prepričan Gačanovič.

Jan Brovč je s svojo kolekcijo zagotovo stopil izven okvirjev, kar je opazila tudi urednica italijanskega magazina Joys Magazine, Gili Biegun. “Jan se zelo močno izraža, navdušena sem nad celotno kuliso, ki jo je pričaral s svojo kolekcijo. Všeč pa mi je bila tudi kolekcija Medle, ki na nek način sledi trendom, po drugi strani pa na gledalcih pusti svoj pečat. Je šik in trendi,” nam je zaupala.

O primerjavah s Petrom Movrinom in številnih pohvalah smo za komentar prosili tudi Jana Brovča, ki je bil seveda precej počaščen. “Zelo rad bi se zahvalil ekipi LJFW, ki je dovolj odprta, da je sprejela moje ustvarjanje. Pri kreiranju letošnje kolekcije sem domišljiji namreč pustil prosto pot, porabil sem zelo malo metražnega blaga, večino sem recikliral,” nam je povedal. “Seveda si želim, da bi nekoč ustvarjal v tujini, najverjetneje bom študij nadaljeval izven naših meja. Zdaj, ko je teden mode za mano, se bom prepustil toku, kam naprej,” nam je še zaupal.

Večer je zaključila revija Matica Velerja, ki je med svoje modele povabil tudi pevko Hannah Mancini. “Idejo Matica sem z veseljem sprejela, saj je nadvse kreativen, dramatičen in vedela sem, da bo s svojo kolekcijo navdušil občinstvo. Hoja po modni pisti pa je zame tudi nekakšen izziv, saj v vlogi modela še nisem bila,” nam je razložila simpatična Američanka.

Drugi dan revij je za nami, danes pa nas čaka nov sklop modnega navdiha in prijetnega druženja. Se vidimo ob 18h!

Oblikovalci 2. dne in opis kolekcij

Medle

Anja Medle je mlada modna oblikovalka, trenuntno še študentka 2. letnika magisterija na Naravoslovnotehniški fakulteteti v Ljubljani. V njenih kolekcijah se pogostokrat prepletata moška resnost in ženska nežnost in igrivost. Navzven “resne” silhuete večkrat popestri z detajli, ročnimi spretnostimi navdihnjenimi iz kulturne dediščine in igro barv.

Ninara

Mlada oblikovalka Nina Žnidaršič, prejemnica LJFW nagrade, je študentka oblikovanja tekstilij in oblačil, NTF, Univerze v Ljubljani. Svojo kolekcijo bo na LJFW prvič predstavila pod samostojno blagovno znamko Ninara. Zanima jo sodobna trajnostna moda, ročne tehnike in silhuete, ki izhajajo iz etno značilnosti različnih narodov.

Kiss The Future

‘Kiss the Future’ je urbana modna znamka oblačil in umetniško ime Tanje Pađan, ki je leta 2011 diplomirala na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil, NTF, UL. Pri njenem delu jo navdušujejo raznovrstni vplivi. Inspiracijo črpa iz znanstvene fantastike, urbane kulture, eksperimentalnega videa, dolgih romanov, vesolja, rokokoja … Kiss the future predstavlja okvir za testiranje novih idej in alternativnih potekov dela, ki praviloma rezultirajo v zgodbo v kateri imajo narativno vlogo izdelana oblačila Oblačila so izdelana v malih serijah in največkrat najdejo svoje mesto v fotoserijah, videih, na odru, osebnih arhivih zbirateljev ali pa v časovni kapsuli.

Evgenija Zafirovska & Teja Jeglich

Evgenija Zafirovska, modna oblikovalka, se je rodila v Skopju, živi in ustvarja v Ljubljani. Kombinacija mode, arhitekture in tradicije ji daje vrsto znanja, ki ji omogoča uporabo v obrtniških strastih, govorjenje iskrene zgodbe s prijetnimi in funkcionalnimi izdelki. Ustvarja edinstvene, nepozabne in brezčasne izdelke z uporabo sodobne tehnologije, tradicionalnih obrti in recikliranja. Skrbno razvita oblačila, ki jih presežejo vsako sezono. Skrb za tradicijo in varstvo okolja se kaže v pozornosti do najtanjših podrobnosti. Tejo Jeglich že od nekdaj spremljajo asimetrične linije, živalski vzorci in izgled usnja, zato sem je  idejo oblikovala v blagovno znamko s prav posebnimi kosi modnih torbic. Uresničila se ji je tudi velika želja imeti prostor, kjer lahko stranke občutijo njeno ustvarjanje, kreativnost in energijo, ki jo vlaga v svoje izdelke. Letos sta oblikovalki združili moči in oblikovali kolekcijo atraktivnih modnih kosov.

Jan Brovč

Glavna inspiracija pri ustvarjanju je klubska scena osemdesetih let. Oblikovana oblačila nimajo določenega spola. Pri ustvarjanju želi čim bolj izraziti svojo lastno estetiko, uporablja različne manipulacije blaga in ustvarja različne teksture, kot tudi reciklaže in predelave oblačil.

Tanja Uvera

Blagovna znamka ‘Tanja Uvera’ temelji na unikatnih pleteninah. Vsako oblačilo je kombinacija avtorskih vzorcev in barv. Tanja pletenine kombinira s tkanino, potiskano z vzorci, ki jih nariše in računalniško obdela. Rada raziskuje in kombinira kontraste. Pri tem se zgleduje po naravi, ki je polna nenavadnih barvnih kombinacij in vzorcev. Tako v vsako kolekcijo vnese kaj svežega. Dvakrat letno jo predstavi na LJFW in je osnova ter inspiracija za oblačila po naročilu.

Damir Raković Ponorelii

Ponorelii brand je zasnovan na podlagi čiste fantazije recikliranja že obstoječih Poliesterskih tkanin.

M. Fiction

Za slovensko modno blagovno znamko stojita sestri Mateja Lukač in Mia Aleksandra Lukač. Za svoje kreacije sta prejeli že številne nagrade. Njuno delo je bilo predstavljeno v mnogih revijah, kot so Vogue, Elle in Harper Bazaar. M. FICTION je oblikovalska blagovna znamka, ki vsebuje raznolike sloge: neodvisne, sodobne, igrive, uporniške in anti-tradicionalne mode. Njihova zanimanja vključujejo igranje s stili ter izražajo strast do tkanin in oblik z raziskovanjem in kombinacijami različnih materialov. Ustvarjata sveže in nepričakovane kombinacije, pri katerih so osrednja tema inovativnost, lasten slog in pozornost do detajlov. Vsaka modna kolekcija je zelo konceptualna z določeno zgodbo v mislih, saj je njuno osebno prepričanje, da ima vsakdo svojo zgodbo. Navdih za kolekcije črpata iz mode, človeškega vedenja, življenjskega sloga, kulture in zgodovine.

Matic Veler

Matic Veler je magistrski študij oblikovanja ženskih oblačil zaključil na Royal College of Art. Že kot otrok je ogromno časa preživljal v družinskem krojaškem salonu in bil obkrožen z umetnostjo. Navdih za njegovo delo je raziskovanje njegovega estetskega razvoja od otroštva pa vse do danes. Eden največjih navdihov je arhitektura 17. in 18. stoletja, zlasti detajli in ornamenti skupaj z vtisom čarobnih okolij v kombinaciji z brutalistično arhitekturo, s katero je bil obdan kot je bil otrok, odraščajoč v Velenju, mu pomagajo pri prevajanju in razmišljanju, kadar ustvarja oblačila in instalacije. Kontrasti med brutalnostjo betona, mehkobo linij baročne estetike in lepoto magije so ga spodbudili k razmišljanju o kontrastih med njimi in kako jih lahko z različnimi tehnikami in materiali prevede v svoje stvaritve.

PREBERITE TUDI: LJFW oktober 2019 ~ 1. dan in LJFW oktober 2019 ~ 3. dan

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj