V nedavni študiji so analizirali tri blagovne znamke vode v plastenkah in ugotovili, da liter vsebuje povprečno 240.000 izjemno drobnih delcev plastike.

Povprečen liter ustekleničene vode vsebuje četrt milijona mikroskopsko majhnih koščkov plastike, raziskovalci, ki so to odkrili, pa so povedali, da čeprav to “morda ni nevarno”, so zaradi tega zmanjšali količino ustekleničene vode, ki jo pijejo.

Raziskovalci so z laserskimi mikroskopi analizirali vzorce treh znamk ustekleničene vode in ugotovili, da liter vsebuje od 110.000 do 400.000 koščkov plastike na liter. Po njihovih ugotovitvah, ki so bile objavljene v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, je to v povprečju približno 240.000 nano delcev plastike.

Čeprav analizirane blagovne znamke niso bile identificirane, je vodilni avtor študije Naixin Qian za NBC News povedal, da so bile vse tri običajne blagovne znamke, kupljene pri večjem nacionalnem trgovcu na drobno.

Avtorji študije so povedali, da 90 % plastičnih delcev ni bilo mikroplastike, temveč nanoplastika, ki je še manjša od mikroplastike in je “po njihovem mnenju bolj strupena, saj zaradi svoje manjše velikosti v primerjavi z mikroplastiko veliko lažje prodre v človeško telo”, so zapisali v študiji.

Kot pojasnjuje Nacionalna medicinska knjižnica, so “mikroplastika (MP) plastični delci s premerom, manjšim od 5 mm, medtem ko je premer nanoplastike (NP) od 1 do 100 ali 1000 nm [nanometrov]”. Če si to velikost predstavljamo, je v centimetru 10 milijonov nanometrov.

Raziskovalci menijo, da plastika izvira iz same plastenke in iz filtracijskega sistema, ki ga uporabljajo vodna podjetja in je namenjen odstranjevanju onesnaževal.

PREBERITE TUDI: Ena čajna vrečka v čaj sprosti 11,6 milijarde delcev mikroplastike in 3,1 milijarde nanoplastike

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj