Zavedati se moramo, da ima prav vsaka ženska težave s količino denarja, namenjenega nakupovanju zase, ne glede na to, ali pridno služi na študentsko napotnico, redno dela in ima kredit, ali pa je v pokoju.

Zato si nikar ne delajte utvar, da bi bil vaš izgled veliko boljši, če bi v denarnici vsak mesec našle več bankovcev.

Najprej bomo preverile, kaj se skriva v vaši omari in v tihih, temnih kotičkih stanovanja. Za to si vzemite dan dopusta ali vsaj izklopite telefon, saj je pred vami dan garanja. Ko kakšen kos  potegnete iz omare in ste v dvomih, ali boste oblačilo še nosile ali ne, si postavite nekaj vprašanj, ki vam lahko pomagajo:

 • Kdaj sem bila nazadnje odeta v to majico, hlače … ali bom s tem naslednji mesec čistila tla?
 • Kolikokrat na leto / sezono to dejansko oblečem?
 • Kako se počutim v tem? (Ali zadevo oblečete le zato, ker je že dalj časa niste?)


Če ste pritrdile le pri enem vprašanju, je potrebno oblačilo odvreči, poslati v varno hišo, jo podariti. Skratka, dajte jo na kup, ki bo odromal proč. Če se same ne morete odločiti, poprosite prijateljico, ki se naj spremeni v kritično oko in vztraja na dejstvih. Oblačila, ki ostanejo doma, lepo zložite, zlikajte, ponovno operite, lepo poravnajte na obešalniku, tako da se boste ob odprtju omare počutile kot v pregledni trgovini.

urejena omara­


Morda je lahko kup majic podoben barvnemu sosledju in bo iskanje rdeče v prihodnje lažje. Prav tako prevetrite spodnje perilo, nogavice in pasove. Tudi če sodite med zbirateljice čevljev, mora kak par na leto obiskati koš za smeti, saj mu tudi čevljar ne more več pomagati.


Pri katerih oblačilih ne varčujte?

Plašči, bunde

Kakovosten plašč vam bo služil več zim, cenejši pa le eno, nato pa boste ponovno morale kupiti novega. Zato je najbolje izbrati model, ki vam ustreza in nima izrazitih detajlov, ki bi spominjali na stare sezone. Če je bundica, naj bo topla; tanka in neustrezna sploh ne bo primerna za zimo.

Puloverji, puliji, jope

Ker so volnene stvari precej občutljive, je bolje, da pred nakupom preverite sestavo. Puliji iz umetnih materialov se lahko bodisi raztegnejo, bodisi izgubijo prvoten izgled in obliko, kar velja tudi za puloverje in jope. Zakaj bi kupili cenejšo jopo, ki jo boste kasneje oblekle le za doma, če jo nameravate kombinirati na srajce in druge tope, ko zapihlja prvi veter?

Večni kosi

Bela srajca, črne večerne hlače, suknjič in drugo. V vse to ‘drugo’ spadajo dodatki, ki so vam ljubi. Vsaka ženska ima svojo prioritetno lestvico. Nekatere raje kupijo par čevljev kot pregrešno torbico, druge pa si raje privoščijo Chanelovo šminko kot sezonski pas. Čevlji naj bodo usnjeni, razen če imajo poletni pridih, in naj vam prinašajo neizmerno veselje daljši čas.

V kolikor ste sužnja modnih smernic, to terja od vas tudi vedno nove nakupe. Raje izberite svoj slog, ki je primeren za vašo postavo in izraža vašo notranjost.

Negovalno kozmetiko kupujte v drogerijah, kjer imajo lastno znamko, in jo preizkusite. Še tako zahtevno žensko lahko preseneti in tako boste namesto nakupa drage kreme za obraz kupile lep pulover iz kašmirja. Pri izdelkih za nego las pred nakupom preverite svoje lase. Zakaj bi morale imeti cel kup izdelkov za vaše uničene konice, ko jih je ceneje odstriči in tako bo tudi vaša pričeska izgledala bolj urejeno?

Nakit vas poživi. Cene niso odvisne od tega, kako bo na vas dejansko izgledal. Trgovine s cenejšimi oblačili imajo široko paleto raznovrstnih dodatkov in velikokrat skrivajo lepe kose, po katerih se ne bo videlo, da ste opravile nakup v cenejši trgovini. Sem sodijo tudi očala, pri katerih naj bo vodilo dobra zaščita in seveda izgled. Vendar ne bodite sužnje kričečih znakov na straneh in za njih ne zapravite celotne žepnine ali polovico plače.

8 KOMENTARJI

 1. Zelo zanimiv članek! Sama sem pred leti skladiščila v omarah stvari, ki jih leta nisem nosila, potem pa se je enkrat brez posebnega razloga pri meni zgodil preobrat in so me začele stvari, ki jih ne nosim, utesnjevati in motiti. Od takrat delam kar naprej čistke in tudi impulzivnih, a nespametnih nakupov je vedno manj. Občutek je neprimerljivo boljši!

 2. Dober članek, točno tako jaz delam.
  Kupov in količin ne prenašam, zato vsako sezono naredim čistko najmanj 2x. Oblačila ponavadi zlagam na 3 kupe, prvi je absolutno ok, drugi tisti, kjer se ne morem odločiti, tretji pa gre takoj za odpis. Drug kup ponavadi leži doma še nekaj dni in določene zadeve se potem znajdejo v omari nazaj.
  Sicer pa sem pri nakupih dokaj varčna, kupujem samo kvalietne, dražje kose, pa še to večinoma na razprodajah oziroma načrtno.
  Vlagam pa v usnjene pasove, rokavice, torbe in seveda čevlej, katere tudi redno negujem in nosim k čevljarju. Veliko kupujemtudi šale in štole, seveda tudi boljše. Kakšne kitajske sintetike se ogibam v velikem loku.
  Pa tudi majice imam dejansko zložene po barvah, že od majhnega sem mahnjena na to.
  Ga pa ni večjega zadovoljstva, kot pogled na umito in očiščeno omaro, polno urejenih cunj.

 3. Konkretno čistko sem v zadnjem letu naredila že dvakrat (in je res krasen občutek, da se znebiš odvečnih stvari, sploh če lahko z njimi tudi komu pomagaš), se bom pa lotila konkretnega pospravljanja majic po barvah – dobra ideja, tako res lažje najdeš iskano!

 4. Zelo dober članek.

  Sama čistko naredim dvakrat letno, vendar je pri meni problem, da sem na nekatere kose tako navezana, da jih ne morem zavreči.
  Pa tudi, ko sem kdaj zavrgla kakšno stvar, sem se čez pol leta sekirala, ko sem jo hotela obleči :S

 5. članek mi je bil, vsaj v prvem delu, vzet z jezika 😉 sem zelo ZA čistke in za urejene omare. ter za dobre oblačilne investicije s kvalitetnimi dodatki, ki imajo za moj okus vsekakor to zmožnost, da “they make or break an outfit”.

 6. Huh, tale članek bo pa meni prav prišel. Preveč navlake, ki je ne potrebujem in ne nosim, pa mi je škoda dati stran, ker je kao “še dobro”. Se bo treba v roke vzet. 😉

 7. Se kar podpišem pod Tanjo.
  Do čistk v moji omari imam prav nek “strah”, ki me prime takoj, ko samo pomislim na to…to je definitivno potrebno spremeniti!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj