Časi so se zelo spremenili in dandanes z izjemno starejših generacij le redkokdo še ve, kaj pomeni ljudski vremenski koledar in “ledeni možje in ‘poscana’ Zofka”. Pa si poglejmo, da bomo vedeli, kakšno vreme pričakovati v prihajajočem letu.

Čeprav je mesec april tisti, ki slovi po neprijetnem, spreminjajočem se deževnem vremenu, ima tudi maj nekaj zanimivih posebnosti. Ljudsko izročilo, ki so nam ga rade omenjale naše babice in dedki, krivdo za muhasto majsko vreme pripisuje trem ledenim možem in ‘poscani’ Zofki.

Po ljudskem izročilu obstaja precejšnja možnost za nenadno jutranjo slano in pozebo med 12. in 14. majem – in to je obdobje, ki so ga poimenovali ‘ledeni možje’. To je obdobje, ko godujejo sv. Pankracij, sv. Servacij in sv. Bonifacij, ki so del starega vremenskega izročila.

Kaj pomeni, da so možje ‘ledeni’? To pomeni, da prinašajo nepričakovano hud mraz in dež. V preteklosti so v dneh, ko vladajo ‘ledeni možje, v vinogradih kurili ogenj, da bi pridelek ščitili pred pozebo.

Nato pa dan kasneje, 15. maja, ledenim možem sledi še ‘poscana’ Zofka, ki je simbol za deževen 15. maj.

In kaj je bistvo tega ljudskega izročila? Če nas ledeni možje in Zofka res obiščejo, bo sledilo lepo in toplo poletje.

Čeprav je večina že krepko naveličana zime in mrzlega vremena, pa torej upajmo, da bodo ‘ledeni možje’ res ledeni in ‘poscana Zofka’ zares deževna. Tako bomo namreč zagotovo uživali v lepem, dolgem, sončnem poletju.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj