Čas, ko sončni žarki bolj pobožajo naše telo in so temperature ravno prav visoke za aktivnosti na prostem, pri mnogih zbudi željo pa gibanju v naravi. Aktivni športniki vedo, da se je pred vsakim izvajanjem športne aktivnosti treba dobro ogreti naše mišice, ostali pa na to včasih kar malo pozabimo. A vsekakor drži dejstvo, da je le dobro ogreto telo pripravljeno na športno aktivnost.

ogrevanje_1
Foto: sheknows.com

Zakaj?

Naše telo je navajeno na gibe, ki jih delamo ali v šoli, službi oz. ob vsakodnevnih aktivnostih. Ko pa začnemo telovaditi oz. se gibati drugače kot ponavadi, s tem zbudimo mišice, ki so bile prej bolj kot ne v mirovanju. In grobo prebujanje prav nič ne koristi. Poleg tega, da imamo lahko naslednji dan zaradi tega bolečine v mišicah, jih lahko tudi trajno poškodujemo.

Kako se pravilno pripravimo na gibanje?

Spomnite se, kako smo se ogrevali v šoli, pri uri športne vzgoje. Najprej malo teka, raztezanja, predklonov in nato sprostitvenega dihanja. Šele potem smo začeli s telovadbo. Tako je prav, da se ogrejemo pred tekom, tenisom, rolanjem, aerobiko, fitnesom oz. kakršnokoli drugo vadbo, za katero smo se odločili. Ni potrebe, da bi ogrevanje trajalo dolgo, dovolj je že kakšnih deset minut. Važno je le, da s pravilni dihanjem in raztezanjem spravimo naše mišice v pogon.

Nekaj nasvetov za učinkovito ogrevanje

  1. Najboljši začetek ogrevanja je lahek tek na mestu. S tem lahko začnemo in končamo ogrevanje. Na mestu tečemo nekaj minut, vmes pazimo na pravilno dihanje – vdih skozi nos, izdih skozi usta.
  2. Ogrevanje nadaljujemo z vajami za prebujanje vratnih mišic. Stojimo pokončno, noge imamo narazen, glavo pa počasi zasučemo v levo in nato počasi v desno. Z vsakim zasukom bodo naše mišice bolj sproščene in voljne.
  3. Od vratnih mišic nadaljujemo s sproščanjem in ogrevanjem hrbtnih in ramenskih. Stojimo narazen, roke sklenemo predse in jih počasi dvignemo nad glavo in nazaj do višine prsnega koša. Ko to vajo ponovimo nekajkrat, lahko iz položaja rok nad glavo nadaljujemo spust rok s predklonom in jih spustimo vse do tal. Se počasi dvignemo in nekajkrat ponovimo. 
  4. Telo lahko po tej vaji sprostimo s kakšno minuto teka na mestu, nato pa nadaljujemo s počepi in za konec še z nekaj trebušnjaki. 
  5. Vse skupaj spet zaključimo s tekom na mesti in pri tem nikakor ne pozabimo na dihanje.

ogrevanje
Foto: Rodrigo Oscar de Mattos Eustachio

Tako ogreti lahko začnemo z zdravim športnim gibanjem. Seveda se profesionalni športniki pred treningi ogrevajo uro ali še dlje, a za nas, ki radi pretečemo krajšo razdaljo v naravi, odigramo kakšno partijo tenisa, igro odbojke oz. podobnega športa, je takšno lažje ogrevanje popolnoma dovolj. Pomembno je le, da da poleg tega, da osnovno ogrejemo celo telo, damo še malo več poudarka na ogrevanje mišic, ki bodo pri določenem športu bolj obremenjene.

Če pa že kdaj pozabimo na pravilno ogrevanje in nas naslednji dan po vadbi bolijo mišice pa je dobro, da se aktivni vadbi odpovemo za dan ali dva, vmes počivamo in si obolelo mišico hladimo z obkladki. Ko bolečina začne popuščati pa lahko spet počasi nadaljujemo z gibanjem. A nikakor ne smemo pozabiti na … pravilno ogrevanje pred vadbo!

Pa veliko športnih užitkov in čimmanj bolečih mišic in ostalih športnih poškodb želimo!


Vabljeni, da nam v komentarje tudi vi zapišete, kako se ogrevate pred določenimi športnimi aktivnostmi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj