… postaja vse večja težava odraslih in otrok po vsem svetu; v razvitih zahodnih državah se je njena pojavnost v zadnjih 50 letih celo podvojila. Do atopijskega dermatitisa pride zaradi nepravilnega delovanja kožne zaščitne pregrade, ki uravnava njeno vlaženje. Atopični koži primanjkuje posebnih lipidov, zaradi česar je funkcija kožne pregrade oslabljena, koža pa posledično izgublja vodo in postane izredno suha ter nagnjena k alergijam.

Kot je povedala prim. Vlasta Dragoš, dr. med., "pojav atopijskega dermatitisa med drugim povezujejo s spremembami in neravnovesjem v kožnem mikrobiomu.” Kožni mikrobiom pa je skupno ime za vse "dobre" bakterije, ki so prisotne na površini kože. Njihova naloga je "treniranje" imunskega sistema in zaščita telesa pred okužbami. Z inovativno študijo je La Roche-Posay uspel dokazati, da se sestava mikrobioma atopijske kože bistveno spremeni, ko se simptomi poslabšajo. Raznolikost mikrobioma (raznolikost bakterij) je znak zdrave kože. Pri atopijskih bolnikih je raznolikost mikrobioma na koži slabša kot pri zdravih osebah, nizka bakterijska raznolikost pa je znak atopije in je povezana z resnostjo atopijskega dermatitisa.

Strokovnjaki znamke La Roche-Posay vedo, koliko neprespanih noči lahko to stanje povzroči pri otrocih, starših in odraslih. Prav zato so razvili revolucionarni balzam Lipikar Baume AP+, ki atopijski koži pomaga pri obnovi lipidov in deluje proti draženju in srbečici.

"Inovaciji Lipikar Baume AP+ iz Laboratorijev La Roche-Posay je dodan ekstrakt bakterije Aqua Posae Filiformis, ki ponovno vzpostavi ravnovesje in raznovrstnost mikrobioma ter spodbudi naravno imunost kože. Lipikar Baume AP+ je balzam v lahki teksturi mleka, ki takoj pomiri občutljivo kožo in pomaga poskrbeti, da se faze poslabšanja suhosti kože redkeje pojavljajo.”, je o učinkovitosti nege La Roche-Posay Lipikar Baume AP+ povedala Ksenija Perne, strokovna sodelavka La Roche-Posay.

Za boljše razumevanje tega obolenja kože in uspešno zdravljenje obiščite spletno stran ‘informacije o atopiji’ na www.laroche-posay.si/infoatopy.

Planet Lepote obdaruje svoje članice!smiley

Odgovori na spodnje vprašanje v okence za komentiranje novice in med vsemi prejetimi odgovori bomo izbrali 3, katerih avtorice bodo prejele nagrado: La Roche Posay Lipikar Baume AP+!

Kako sama rešuješ težave s suho kožo, še zlasti pozimi?

Odgovore sprejemamo do nedelje, 11. januarja 2015. Izbrane članice bodo objavljene v roku 1 tedna.

* Izbrane članice, ki v roku 10 dni od razglasitve rezultatov ne bodo javile svojih podatkov, bodo izgubile pravico do darila.

8 KOMENTARJI

 1. Tudi sama imam diagnosticiran atopijski dermatitis. Težave s suho kožo imam že od nekdaj…najprej so mi diagnosticirali Pityriasis Roseo, nedolgo nazaj so potrdili tudi alergijo na pršice… tako da žal zelo dobro vem, kaj pomeni srbeča in suha koža ter madeži po obrazu in telesu.
  Ko so se leta nazaj moje težave začele, je zdravnica svetovala le uporabo oljne kopeli in kašnega losjona za telo. Ugotovila sem, da je stanje boljše le kratkoročno. Tako da za suho kožo še nisem odkrila celovite prave nege, še vedno sem v iskanju pravih proizvodov. V lekarni sem dobila za stestirati nekaj vzorčkov krem za atopijski dermatitis, vseeno pa traja dalj časa, da se pokažejo rezultati.
  Trenutno za nego uporabljam hialuronsko kislino in čisto arganovo olje. Kombinacija se trenutno obnese, kako bo na dolgi rok, bomo pa še videli. Za nego suhih rok in stopal pa že leta prisegam na kakšno domače ognjičevo mazilo in uporabo rokavic/ nogavic čez noč.

  Na splošno se mi zdi, da leta nazaj na trgu ni bilo mogoče dobiti izdelkov za nego kože, nagnjene k atopijskemu dermatitisu, niti se ni veliko vedelo o dermatitisu. Svetovali so le uporabo hranljive nege, maščob, oljnih kopeli. Zato sem vesela, da na trg prihajajo inovacije, kot je zgornji losjon.

 2. Evo, še ena z atopijskim dermatitisom. Dva tedna nazaj so se mi okrepili klinični znaki. Ta teden je najhujši do zdaj, zato sem na recept dobila losijon, ki ga zmešajo v lekarni. Vsebuje olivno olje in excipial lipolotion. Vendar vsaj zaenkrat ne opažam nekih večjih sprememb, mogoče se še to spremeni. Tako da še istočasno na najbolj kritičnih predelih uporabim kortikosteroide (Afloderm in Elocom), čeprav se temu izogibam, če res ni potrebno in pa tablete Flonidan. Najhuje je ponoči, ko se velikokrat nekontrolirano spraskam do krvi.

  Priznati moram, da do sedaj še nisem odkrila ničesar prav zares oz. izjemno učinkovitega, žal.

  Največji krivec je po mojem mnenju stres(!), takoj za njim pa zima in posledično suh zrak. V stanovanju je dobro namestiti vlažilce zraka. Paziti je treba tudi pri mehčalcih. Meni npr. razni precej odišavljeni Lenorji ipd. naredijo še večjo štalo. Tako da najbolje prati kar brez mehčalca, če ne pa uporabljati kakšnega bolj naravnega, npr. Frosch. Še en nasvet za atopike – če vam ni preveč neudobno, si ponoči nataknite neke tanjše rokavice. Jaz uporabljam kar ene od Essence. Pa dolgih nohtov tudi ne priporočam! Prav tako pazim, da se ne tuširam s pretoplo/prevročo vodo, najbolje mlačna, poleti hladna in tudi da se ne tuširam predolgo. Razne gele in kreme za tuširanje uporabljam samo na kritičnih mestih. Kopanje v bani sem opustila, saj mi preveč klora tudi škodi. Prav tako je treba piti dovolj vode! In ne pozabite – bolj boste praskali, bolj bo srbelo.

  Kar se tiče La Roche Posay izdelkov za atopike, sem do sedaj sprobala njihovo kremo Toleriana Ultra – zelo dobra, pa še na pumpico je.

 3. Živjo, da se še jaz pridružim klubu atopijskega dermatitisa. S suho kožo se soočam že od otroštva na vseh mogočih delih telesa in praktično še nisem imela leta, kjer ne bi imela težav zardi vseh “flekov” s suho kožo. Največje težave imam takrat, ko se začne sezona ogrevanja, ko sem pod stresom (v zimskem izpitnem obdobju imam super kombo – ogrevanje + stres).

  Pri suhi koži je pomembno nenehno vlaženje kože in pa tudi hidracija telesa. Kar je že Lisa omenila, se poslužujem tudi kreme z olivnim oljem, ki ti jo v lekarni pripravijo (vendar po njej ne opazim kakšnih sprememb), shea in karite maslo, super so mi tudi BB iz TBS. Najbolj mi sicer pomaga krema Elocom, ampak jo poskušam uporabljati bolj poredko, je pa vedno doma.

  Spim tudi sama v belih rokavicah iz Sanolaborja, ki jih prekuhavam, ker pa imam dermatitis tudi po rokah, so rokavice tudi dodatna zaščita, roke pa si vedno tudi namažem, preden dam rokavice gor. Postriženi nohti so žal stalnica, ker ponoči niti ne veš, da se praskaš do krvi, posledice pa so zjutraj in čez dan, ko me vse peče.

  V času mirovanja uporabljam tuš gele od Balee, drugače pa uporabljam oljne tuš gele (A-derma, LRP, Avene), ko pa je najhujše pa uporabljam samo mlačno vodo. Prav tako sem pri negi obraza zelo previdna in ne eksperimentiram prav veliko, že od nekdaj prisegam na francosko kozmetiko iz lekarne.

  Je pa zanimivo, kakšna je razlika v ponudbi, v primerjavi z nekaj leti nazaj. V času osnovne šole se nisem smela umivati z običajnim tuš gelom, vendar samo z vodo in posebnim trdim milom. Prav tako pa sem za vlažitev kože uporabljala arganovo in olivno olje, kdaj pa tudi šentjanževo olje. Sicer sem pa sedaj kar zadovoljna z izbiro, ker je končno nekaj produktov, med katerimi lahko izbiramo in da ni potrebno imet vse v tistih lekarniških lončkih.

 4. S suho kožo po telesu (predvsem roke in noge) imam težave celo leto, najočitnejše pa so ravno pozimi. Na najbolj prizadetih mestih (prsti na rokah) uporabljam kortikosteroide (Advantan, Elocom), čeprav se k njim poskušam zatekati čim manj. Drugače pa pazim, da se pozimi ne tuširam prepogosto (max. 1x na dan) in kadar je stanje res najhujše, uporabljam nežen gel za tuširanje samo na mestih, kjer je nujno potrebno, ne po celem telesu. Uporabim tudi in-shower balzam (Lushev Ro’s Argan Body Conditioner), potem pa kožo izdatno namažem (največkrat s kakšnim BB – npr. TBS Shea butter, v katerega po potrebi primešam še olje – kokosovo, olivno, konopljino). Roke, komolce in kolena pa vsako noč pred spanjem še s Handy Gurugu od Lusha, včasih med spanjem uporabim tudi rokavice, ne pa vedno – odvisno kakšno je stanje.

 5. Tokrat bodo nagrade prejele članice portala Planet Lepote: Akali, Iza in Lisa!
  Iskrene čestitke vsem, naslove pošljite na naslov urednistvo’at’planet-lepote.com (Y)

 6. Tokrat bodo nagrade prejele članice portala Planet Lepote: Akali, Iza in Lisa!
  Iskrene čestitke vsem, naslove pošljite na naslov urednistvo’at’planet-lepote.com (Y)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj