L-Teanin je snov, ki je naravno prisotna v zelenem in črnem čaju, na voljo pa je tudi v obliki prehranskih dopolnil. Slednja imajo v tem primeru sicer prednost, saj je nemogoče popiti toliko čaja, da bi dejansko občutili in uživali vse koristne učinke L-Teanina.

L-Teanin je naravno prisotna neproteinogena aminokislina, ki jo najdemo v čaju in nekaterih drugih naravnih virih. Za razliko od 20 standardnih proteinogenih aminokislin, ki so kodirane v genetski kodi in vgrajene v beljakovine v telesu, se neproteinogene aminokisline, kot je L-Teanin, ne uporabljajo kot gradniki za sintezo beljakovin.

Odvisno od vrste čaja je vsebnost L-teanina na splošno prisotna v količinah pod 50 mg na odmerek, zato če so zaželeni dejanski učinki na počutje, se L-teanin jemlje kot prehransko dopolnilo.

Kakšne so koristi L-teanina?

1. Boljša zbranost

Veliko ljudi med delom pije črni ali zeleni čaj, saj to izboljša njihovo duševno zbranost. Študija iz leta 2012 to ugotovitev potrjuje.

Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje, ki so zaužili 100 miligramov L-teanina, pri nalogi pozornosti naredili manj napak kot tisti v skupini s placebom. Tudi pitje 50 mg kofeina ali kombinacija L-teanina in kofeina je izboljšala zbranost ljudi.

2. Bolj kakovosten spanec

Več študij je pokazalo, da teanin pomaga ljudem, da se pred spanjem sprostijo, lažje zaspijo in globlje spijo. Te koristi so posledica posebnih učinkov aminokisline L-Teanin na možganske kemikalije, ki imajo vlogo pri spanju.

Študija iz leta 2018T je potrdila, da so ljudje poročali o večjem zadovoljstvu s spanjem, ko so 8 tednov dnevno jemali 450 do 900 mg L-teanina. Udeleženci študije so imeli generalizirano anksiozno motnjo in so jemali antidepresive.

3. Sprostitev in pomirjanje

Mnogi pogosto spijejo skodelico čaja ali drugega vročega napitka, ki jim pomaga pri sproščanju. Raziskave kažejo, da lahko L-Teanin v zelenem ali črnem čaju prispeva k temu občutku sproščenosti, saj zmanjša srčni utrip v mirovanju. Ker ga je v čajih zelo malo, je za pomirjanje bolje vzeti prehransko dopolnilo – od 400 mg do 800 mg, kar deluje anksiolitično in izboljša spanec.

Po zaužitju L-Teanin prestopi krvno-možgansko pregrado in vpliva na možgansko aktivnost, saj spodbuja povečanje alfa valov, ki so ključni za kakovosten spanec. Spodbujanje alfa valov lahko pojasni njegove učinke na zmanjšanje stresa in tesnobe.

4. Izboljšanje kognitivnih spodobnosti

Leta 2016 so raziskovalci pregledali obstoječe raziskave o koristih L-Teanina in ugotovili, da lahko L-Teanin koristi duševnemu in telesnemu zdravju osebe. Ugotovili so, da ima nevrozaščitne učinke, ki izboljšujejo delovanje možganov.

L-Teanin tudi izboljša pozornost in reakcijski čas. V kombinaciji s kofeinom opazno izboljša njihove številčne sposobnosti in budnost. Kofein je poživilo, zato lahko pomaga ljudem, da ostanejo pozorni in osredotočeni, zato se ju pogosto jemlje skupaj.

5. Hujšanje

Kot del diete z nadzorovanim vnosom OH in števila obrokov lahko nadomestitev prigrizka z zelenim čajem pripomore k izgubi telesne teže. L-Teanin v zelenem čaju lahko ustvari pikanten okus, znan tudi kot okus umami. Raziskave kažejo, da lahko okus umami zmanjša apetit, kar pogosto pomaga pri hujšanju.

6. Krepitev imunskega sistema

L-teanin podpira telo v boju proti boleznim. Več študij je pokazalo, da jemanje L-teanina okrepi imunski sistem osebe, zaradi česar je verjetnost, da zboli za prehladom ali gripo, manjša. Njegovi morebitni protivnetni učinki bi prav tako lahko pomagali v boju proti boleznim.

7. Znižanje krvnega tlaka

Raziskave povezujejo visok krvni tlak z večjim tveganjem za številne zdravstvene težave, vključno s srčnim infarktom in možgansko kapjo. L-Teanin pomaga zmanjšati stres, zmanjšanje stresa in večja sproščenost pa lahko znižata srčni utrip – to pa lahko pripomore k znižanju krvnega tlaka.

PREBERITE TUDI: Vse to so neverjetne koristi melatonina (verjetno za večino niste vedeli)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj