… znamk s pomočjo kredita oz. kreditnih kartic, kadar imajo težave z nizko samopodobo in samozavestjo.

Kupovanje dragih stvari na kredit kaže na nizko samozavest­

Kadar je ogrožen posameznikov ego – ne glede na to, kaj je vzrok (slabo opravljena naloga, sporočilo s strani drugih oseb, da niso dovolj dobri, ipd.) – se ga podzavestno odločijo izboljšati z nakupom luksuznih izdelkov. Ker pa ima zapravljanje lahko precej posledic, sta se raziskovalca Niro Sivanathan z londonske poslovne šole (London Business School) in Nathan Pettit z univerze Cornell odločila, da preverita, kako je s tem.

V raziskavi so imeli skupino ljudi, ki je morala reševati zahteven računalniški test, nato so polovici skupine povedali, da so bile njihove sposobnosti prostorskega razmišljanja in logike le 12 %, torej da niso preveč inteligentni. Drugi polovici pa so dejali, da so bili 88 %, kar je zelo dober dosežek. Ko so jih nato vprašali, kako bi plačali za izdelek, ki so ga nameravali kupiti, so tisti, ki naj bi se pri reševanju testa odrezali slabše in je bil torej prizadet njihov ego, veliko pogosteje dejali, da bi kupili s kreditno kartico.

V raziskavi, ki je sledila, pa sta Sivanathan in Pettit vprašala 150 študentov, kaj menijo o določenih kavbojkah. Polovici so pri tem dejali, da gre za zelo poseben, luksuzen džins priznane blagovne znamke, ostalim pa, da gre za navaden, vsakdanji džins. Študentje so nato reševali enak računalniški test in tudi njim so povedali, da so se odrezali izjemno dobro oz. izjemno slabo. Tisti, ki naj bi se odrezali slabo, so bili pripravljeni plačati skoraj 30 % več za kavbojke priznane blagovne znamke in so za skoraj 60 % bolj verjetno kupili kavbojke s kreditno kartico.­

Torej, ali ima kakršenkoli nakup pozitiven vpliv na ego prizadetega posameznika ali so luksuzni izdelki še posebej primerni za izboljšanje samopodobe? Študentje, ki so o džinsu razmišljali kot o vsakodnevnem, povprečnem džinsu, niso bili pripravljeni plačati več tudi ko je bil ogrožen njihov ego, prav tako grožnja egu ni spremenila njihove pripravljenosti, da bi uporabili kreditno kartico namesto gotovine, iz česar se lahko sklepa, da so luksuzni izdelki še posebej primerni za dvigovanje samozavesti in samopodobe posameznika.

Raziskovalci so še povedali, da je iskanje tovrstne (samo)potrditve normalen odziv na grožnjo egu posameznika.

Vir: sciencedaily.com

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj